ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Futsal: A Different World Cup

Στη φάση των «8» υπάρχει υψηλός ανταγωνισμός

24sports team

info@24sports.com.cy

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Futsal βρίσκεται στο προσκήνιο, με τις ομάδες να βρίσκονται στο Κάουνας της Λιθουανίας. Ο Πέτρος Κωνσταντίνου της ΚΟΠ, σχολίασε τη διοργάνωση, γράφοντας και για την ιστορία της.

Αναλυτικά:

«Αυτές τις μέρες διεξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελλο Futsal στο Κάουνας της Λιθουανίας.

Είναι το έννατο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξάγεται υπό την αιγίδα της FIFA. Υπήρξαν προηγουμένως άλλοι διεθνείς θεσμοί που διοργάνωσαν παγκόσμια πρωταθλήματα, αλλά αυτή, είναι μια ιστορία για να εξετάσουμε μια άλλη φορά.

Η χρονιά ορόσημο για την ιστορία του φούτσαλ είναι το 1930. Ήταν η χρονιά που ο Αργεντίνος καθηγητής φυσικής αγωγής Χουάν Κάρλος Σεριάνι θέσπισε το πρώτο βιβλίο κανονισμών του αθλήματος, δίνοντάς του τη σύγχρονή του μορφή. Είχαν προηγηθεί οι σπουδές του στο International Young Men Christian Association (YMCA) of Massachusetts, σημερινό Springfield College of Massachusetts USA. Μπορεί να μην είχε γνωρίσει προσωπικά τους James Naismith και William G. Morgan (είχαν εφεύρει το μπάσκετ και το βόλεϊ το 1891 και 1895 αντίστοιχα) αλλά, σπουδάζοντας τριάντα περίπου χρόνια, στον ίδιο ακριβώς χώρο με αυτούς, εμπνεύστηκε και επηρεάστηκε και από τους δύο. Ήταν στον ίδιο χώρο, που οι σκέψεις του να παντρέψει το ποδόσφαιρο με τις όμορφες στιγμές που χαρίζουν το μπάσκετ και το βόλεϊ (και το πόλο), γεννήθηκε ο γνωστός μας ποδοσφαιρικός κλειστός χώρος, που κλειστός είναι μόνο κτηριακά.

Αυτή τη στιγμή το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι στη φάση των προημιτελικών. Είναι πολύ εντυπωσιακό να αναφέρουμε ότι οι επτά στις οχτώ ομάδες έχουν πολύ καλές πιθανότητες να το κερδίσουν. Αυτό είναι κάτι πρωτοφανές και δεν νομίζω να έχει ξανασυμβεί σε άλλο ομαδικό άθλημα! Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι στη φάση των 16 έχουν αποκλειστεί οι Ιαπωνία, Ουζμπεκιστάν, Βιετνάμ, Σερβία και Τσεχία σε αγώνες που κρίθηκαν στο γκολ ή σε λεπτομέρειες, τότε το πιο πάνω επιχείρημα ισχυροποιείται.

Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι οι 4 ομάδες της Ασίας είναι πολύ ισχυρές. Η σχεδόν μόνιμη πρωταθλήτρια ομάδα του Ιράν (έχει απολέσει μόνο ένα Ασιατικό πρωτάθλημα) βρίσκεται στη φάση των 8. Το 2016 είχε αποκλείσει την 5 φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία. Η κατάταξη της στο International Futsal Ranking κυμαίνεται από την τρίτη έως την έκτη θέση τα τελευταία είκοσι χρόνια. Προχθές απέκλεισαν το Ουζμπεκιστάν σε ένα επικό παιγνίδι που έληξε 9-8 και ήδη έχει καταγραφεί σαν ένα από τα ομορφότερα στην ιστορία.

Αν αναλογιστούμε ότι η Ιαπωνία αποκλείστηκε με 4-2 και το Βιετνάμ με 3-2 από τις Βραζιλία και Ρωσία αντίστοιχα, η εικόνα ότι το επίπεδο των Ασιατικών ομάδων βρίσκεται πολύ κοντά στις Λατινοαμερικάνικες και τις Ευρωπαϊκές, γίνεται πολύ ξεκάθαρη.

Ιστορικά πάλι, να αναφέρουμε ότι έχουν καταγραφεί διοργανώσεις πρωταθλημάτων φούτσαλ στο Βιετνάμ, από τη δεκαετία του 1950! Το φούτσαλ είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στο Ιράν, με τον μεγαλύτερο αριθμό ομάδων, συμπεριλαμβανομένων και των ερασιτεχνικών. Εκατομμύρια Ιρανοί παραδοσιακά παίζουν μια μορφή μίνι ποδοσφαίρου που ονομάζεται Gol koochik που σημαίνει ακριβώς μικρή εστία από το μέγεθος της (100x60 cm).

Το φούτσαλ βρίσκεται σε διαρκή άνοδο τα τελευταία είκοσι χρόνια. Κυρίως αγωνιστική. Είναι και σε οργανωτική, οι περισσότεροι όμως προπονητές στον κόσμο ζητούν περισσότερη προώθηση από την Παγκόσμια Ομοσπονδία. Για πολλά χρόνια οι άνθρωποι του φούτσαλ αναμένουν από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να το συμπεριλάβει επιτέλους στην ατζέντα των Ολυμπιακών Αγώνων (έχει ήδη συμπεριληφθεί έως και το μπάσκετ 3x3 ...!).

Με την προπονητική σκοπιά και μόνο, ενάντια στην παγκοσμιοποίηση (και) της προπονητικής, το φούτσαλ εξακολουθεί να έχει τις δικές του σχολές από διαφορετικές χώρες! Αυτά είναι πολύ σοβαρά δεδομένα και πολύ σοβαρά επιχειρήματα να παρακολουθήσει κάποιος τη συνέχεια του παγκόσμιου κυπέλλου.

Σήμερα αγωνίζονται οι ομάδες που συναντήθηκαν στον τελικό του προηγούμενου Παγκόσμιου Κυπέλλου και αύριο αυτές που συναντήθηκαν στον τελικό του προηγούμενου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Καλή τηλεθέαση και καλή απόλαυση!

Πέτρος Κωνσταντίνου
Τεχνικός σύμβουλος Κ.Ο.Π».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Φούτσαλ: Τελευταία Ενημέρωση