ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Αδέρφια Ελ Κέμπε: Αντίπαλοι με τους «αιώνιους» στο γήπεδο, οικογένεια στη ζωή!

«Υπάρχει ανταγωνισμός αλλα όχι φανατισμός», ανάφεραν οι φουτσαλιστές του ΑΠΟΕΛ και της Ομόνοιας στο 24sports

Κωνσταντίνος Σωκράτους

Ακούσαμε πολλές ιστορίες με αδέρφια να αγωνίζονται στην ίδια ομάδα κατά καιρούς. Στην Κύπρο δύο αδέρφια να αγωνίζονται στους δύο αιώνιους όμως;.. δεν είναι και το πιο συχνό φαινόμενο.

Ο λόγος για τα αδέρφια Ελ Κέμπε, ο Τάχα και ο Νώε, οι οποίοι αγωνίζονται στα τμήματα φούτσαλ για την Ομόνοια και το ΑΠΟΕΛ αντίστοιχα. Δύο φουτσαλιστές που έχουν αγωνιστεί τόσο στην ίδια ομάδα αλλα τώρα είναι «αιώνοι» αντίπαλοι.

Οι δύο φουτσαλιστές με καταγωγή από τον Λίβανο παραχώρησαν συνέντευξη στο 24sports και στον Κωνσταντίνο Σωκράτους σχετικά με την πορεία τους στο φούτσαλ, τον τρόπο που διαχειρίζονται οι ίδιοι το γεγονός πως αγωνίζονται σε αντίπαλες ομάδες και όντας στους «αιώνιους», την δική τους άποψη για το φούτσαλ στην Κύπρο, τον Τάσο Σκαμπύλη αλλα και την πορεία με την Κ19 στο Euro της Πορτογαλίας.

Αναλυτικά:

Τάχα και Νώε σας ευχαριστώ για τον χρόνο που μου δίνετε, πρώτα απ’ όλα πως αντιμετωπίζεται το γεγονός ότι αγωνίζεστε στα δύο πιο ιστορικά σωματεία και συνάμα «αιώνιους» αντιπάλους;

Τάχα: «Είναι τιμή για εμάς το γεγονός ότι αγωνιζόμαστε σε δύο από τις πιο ιστορικές ομάδες του ποδοσφαίρου. Κατανοούμε τη σημασία και την ιστορία που φέρνουν αυτές οι ομάδες, και προσπαθούμε να τις εκπροσωπούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όσον αφορά το γεγονός ότι είναι αιώνιοι αντίπαλοι, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό δημιουργεί μεγαλύτερη ανάγκη για ανταγωνισμό και πνεύμα αγώνα. Αυτός ο ανταγωνισμός ενισχύει το πάθος και την αφοσίωση μας προς την ομάδα και τους οπαδούς μας».

Νώε: «Ναι σίγουρα είναι τιμή μας και θεωρώ πως το να αγωνίζεσαι σε έτσι μεγάλες ομάδες με τον κόσμο τους, δεν είναι κάτι απλό εγώ ειδικά που έζησα και της δυο πλευρές είναι όντος κάτι πολύ ωραίο».

Αγωνιζόσασταν μαζί στην Ομόνοια πέρσι, θα θέλατε να παίξετε ξανά στην ίδια ομάδα σε κάποια στιγμή?

Τάχα: «Εννοείται, θα θέλαμε να παίξουμε ξανά μαζί αν μας δόθει αυτή η ευκαιρία. Έχουμε αναπτύξει μια ιδιαίτερη χημεία μεταξύ μας, συνεννοούμαστε καλα και έχουμε ένα πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας που θα μπορούσε να συμβάλει στην ομάδα. Ισως αυτό να μην φάνηκε τόσο στο παρελθόν όσο ήμασταν στην ίδια ομάδα, καθώς οι συνθήκες δεν το επέτρεψαν, λογω του οτι ο αδερφός μου είχε λιγότερο χρόνο συμμετοχής στα παιχνίδια σε σχέση με εμένα».

Νώε: «Σίγουρα θα ήθελα να παίξουμε ξανά μαζί έχουμε εξαιρετική χημεία μεταξύ μας αλλά δυστυχώς δεν καταφέραμε να το δείξουμε όσο θέλαμε γιατί όπως είπε και ο Τάχα δεν έπαιρνα προσωπικά τον χρόνο που ήθελα όταν παίζαμε στην ίδια ομάδα αλλά στο μέλλον σίγουρα θα ήθελα να ξανά παίξω μαζί του».

Με δεδομένο ότι αγωνίζεστε στους αιώνιους, αυτό επηρεάζει και την οικογένεια καθόλου, στο ποιο να στηρίξει μήπως;

Τάχα: «Όχι, η συμμετοχή στους αιώνιους δεν επηρεάζει την οικογένεια. Οι δικοί μας στηρίζουν και τους δύο μας εξίσου, και πανηγυρίζουν το ίδιο όταν κάποιος  από εμάς κάνει καλή φάση στο παιχνίδι, είτε σκοράρει, ανεξάρτητα από ποιος το πέτυχε. Ίσως αυτό να οφείλεται στο ότι δεν ήταν ποτέ φανατισμένοι με κάποια ομάδα και υποστηρίζουν εμάς σε οποιαδήποτε ομάδα αγωνιστούμε. Οι στιγμές αυτές ενισχύουν το δέσιμο μας ως οικογένεια και ως αθλητές».

Συμπλήρωσε ο Νώε: «Όχι δεν επηρεάζει καθόλου θεωρώ είναι και με τους δύο και οποίος σκοράρει σίγουρα θα πανηγυρίσουν μαζί του αλλά σε οπαδικό κομμάτι όχι δεν επηρεάζει καθόλου».

Θεωρείτε πως είναι ανταγωνιστικό το φετινό πρωτάθλημα φούτσαλ;

Νώε: «Ανταγωνιστικό εντάξει είναι και δεν είναι, αλλά όλες η ομάδες προσπαθούν να πάρουν ένα καλό αποτέλεσμα με οποία ομάδα και να αντιμετωπίζουν και δεν θεωρώ μια ομάδα να πιστεύει κάποιο αγώνα ως εύκολο ματς ποτέ δεν γνωρίζεις τι μπορεί να συμβεί».

Τάχα: «Το πρωτάθλημα φούτσαλ παρουσιάζει ανταγωνιστικά στοιχεία, αλλά θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο ανταγωνιστικό. Οι πιο «δυνατές» ομάδες αναμετρώνται μεταξύ τους, και συνήθως σε τέτοια ματς  ο ανταγωνισμός είναι εντονότερος και αναδεικνύεται η ποιότητα του παιχνιδιού. Ανταγωνισμός υπάρχει. Επίσης φυσικά και σε αγώνες μεταξύ αιωνίων αντιπάλων, οπου διακρίνεται περισσότερος αγώνας για τη νίκη».

Νώε, ποιος είναι ο στόχος σου στο άθλημα αυτό;

«Προσωπικός μου στόχος και κύριος είναι να φτάσω όσο πιο ψηλά μπορώ σε αυτό το χώρο, θέλω να κατακτήσω τίτλους με την ομάδα μου αλλά και να γίνω ένα συμβατικό γρανάζι στην ομάδα της εθνικής Κύπρου».

Τάχα, ποιος είναι ο προσωπικός σου στόχος στο άθλημα αυτό;

Τάχα: «Ο στόχος μου είναι να φτάσω όσο πιο ψηλά γίνεται στο άθλημα αυτό και να φτάσει η στιγμή που θα ζω από αυτό και θα γίνει το μοναδικό μου επάγγελμα. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς να κάνει αυτο το άθλημα και προσπαθώ συνέχεια να βελτιώνομαι και να εξελίσσομαι. Η αγάπη μου για αυτό το άθλημα είναι η κινητήρια δύναμη μου και η πηγή έμπνευσής μου καθημερινά».  

Νώε, πώς πήρες την απόφαση να μετακομίσεις από την Ομόνοια, στο ΑΠΟΕΛ. (Αν δέχθηκες κάποιο «ενοχλητικό» μήνυμα περί αυτού)

«Εντάξει ήταν μια κίνηση την οποία συζήτησα αρκετά με τον αδελφό μου, ήταν φανερά θέμα χρόνου θεωρούσα πως για να δείξω αυτό που έχω χρειάζομαι λεπτά στο παιχνίδι και αυτό έγινε θεωρώ πήγα στο ΑΠΟΕΛ όπου η ομάδα λειτουργεί σωστά και με τες προπονήσεις και το προπονητικό team να είναι εξαιρετικό όπου έχεις βοήθεια είναι εκεί για σένα…τώρα σε θέμα ενοχλητικά μηνύματα όχι καθόλου μόνο οι φίλοι μου που υποστηρίζουν την Ομόνοια μου έκαναν κάποια αστεία αλλά τίποτα παραπάνω».

Υπάρχουν αρκετές διαφορές στο ΑΠΟΕΛ σε σχέση με την Ομόνοια και ποιος είναι ο κυριότερος λόγος που αποχώρησε από το τριφύλλι:

«Δεν έχει και αρκετές διάφορες η κάθε ομάδα έχει την δίκη της φιλοσοφία και τον δικό τους τρόπο παιχνιδιού και ο λόγος που έφυγα από την Ομόνοια είναι για να πάρω αγωνιστικό χρόνο στα πόδια μου αλλά κύριος να βοηθήσω το ΑΠΟΕΛ να είναι εκεί που του αξίζει».

Αγωνίζεστε και οι δύο για την εθνική. Δέχεστε κριτική με δεδομένο ότι έχετε και δεύτερη καταγωγή;

Νώε: «Όχι καθόλου δεν μας έχει πει κάποιος κάτι είμαστε δεμένοι με τους υπόλοιπους. Ούτε είχαμε νιώσει ποτέ κάτι σε θέμα ρατσισμού».

Τάχα: «Όχι, δεν έχουμε δεχθεί ούτε κάποιο ρατσιστικό σχόλιο μέχρι τώρα. Το γεγονός ότι παρόλο έχουμε δεύτερη καταγωγή και παίζω στην εθνική ομάδα είναι μεγάλη τιμή για μένα που εχω την ευκαιρία να εκπροσωπώ αυτήν την ομάδα. Για μένα, η εθνική ομάδα είναι σύμβολο ενότητας και η προσφορά μου στην ομάδα δεν έχει να κάνει μόνο με το φουτσαλ, αλλά και με το να δείχνω το παράδειγμα ότι η διαφορετικότητα είναι δύναμη, όχι αδυναμία. Η αθλητική επίδοση δεν πρέπει να περιορίζεται από την καταγωγή, και είμαι υπερήφανος που μπορώ να είμαι μέρος αυτής της ομάδας».

Τάχα, αποτελείς ένα από τους καλύτερους φουτσαλιστές τις Ομόνοιας, θα ήθελες να γίνεις αρχηγός της ομάδας μια μέρα;

«Θεωρώ τη θέση του αρχηγού μεγάλη τιμή, αλλά πιστεύω ότι χρειάζεται προετοιμασία και ώρα. Ίσως μια μέρα θα ήθελα να γίνω αρχηγός της ομάδας, αλλά επί του παρόντος δεν επικεντρώνομαι σε αυτόν τον στόχο. Προτιμώ να επικεντρώνομαι στην ατομική βελτίωση των επιδόσεών μου και την υποστήριξη της ομάδας μου όπου χρειάζεται.  Θέλω να αναπτύξω τις ικανότητες μου και να είμαι προετοιμασμένος όταν και εαν έρθει αυτη η στιγμή στο μέλλον που θα αναλάβω μεγαλύτερες ευθύνες στην ομάδα».

Είναι πλέον επάγγελμα για εσάς ο χώρος αυτός; - ή ασχολείστε και με κάτι άλλο?

Νώε: «Σίγουρα όχι επάγγελμα δεν είναι και δεν θεωρώ να είναι σε κάποιο Κύπριο το επάγγελμα του. Δεν υπάρχει το χρήμα όπως το ποδόσφαιρο έτσι για να μπορεί να ζήσει από αυτό εγώ ναι εκτός το φούτσαλ έχω δώσει και εξετάσεις για την αστυνομία και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα δουλεύω με τον πατέρα μου».

Τάχα: «Αν και θα ήθελα να είναι το φούτσαλ το μοναδικό μου επάγγελμα, δυστυχώς αυτό δεν είναι εφικτό αυτή τη στιγμή. Ο χώρος του φούτσαλ δεν προσφέρει αρκετά χρήματα σε κανέναν στην Κύπρο για να ζήσει μόνο από αυτό. Έτσι, πέρα από το φούτσαλ, ασχολούμαι και με άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες προκειμένου να καλύψω τις οικονομικές μου ανάγκες.  Επιπλέον,  δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να εξετάσω τη δυνατότητα να παίξω σε ομάδα του εξωτερικού, όπου οι συνθήκες επαγγελματικής ανάπτυξης μπορεί να είναι καλύτερες. Αυτό θα μπορούσε να με βοηθήσει να καταφέρω να ζήσω μόνο από το φούτσαλ και να αφιερώσω τον εαυτό μου πλήρως στο άθλημα που αγαπώ».

Νώε, είχες αγωνιστεί και με την Εθνική Κ19 στο Euro τον Μάρτιο του 2022 στην Πορτογαλία;.. πες μας λίγο για αυτήν σου την εμπειρία;

«Η εμπειρία μου στο Euro στην Πορτογαλία με τα κ19 ήταν εμπειρία ζωής γιατί ήταν στις αρχές της καριέρας μ στο φούτσαλ δέθηκα αρκετά με τον προπονητή τον οποίο έχω την τιμή να είναι και τώρα προπονητής μ στο ΑΠΟΕΛ αλλά παίξαμε με την ομάδα που πήγε τελικό την Πορτογαλία η οποία είχαν παίχτες που παίζουν τώρα στην Μπενφίκα, Σπόρτιγκ μεγάλες ομάδες του φούτσαλ από τον όμιλο μας παίξαμε και Τσεχία η οποία ήταν ανταγωνιστικό ματς αλλά δεν πήραμε το σκορ π θέλαμε με την Ελλάδα τελευταίο παιχνίδι τα δώσαμε όλα γιατί δεν είχαμε να χάσουμε ούτε να κερδίσουμε κάτι αλλά μόνο εμπειρία και καταφέραμε να πιάσουμε την ισοπαλία με σκορ 2-2 αλλά ήταν κάτι πολύ διαφορετικό το γήπεδο ο κόσμος να γεμίσει το γήπεδο και να φωνάζουν για την χώρα τους ήταν μια εμπειρία ζωής που δεν ξεχνιέται».

Μια ηγετική μορφή βρίσκεται στους πάγκους του προπονητικού τιμ τις Ομόνοιας, Τάχα. Ο λόγος φυσικά για τον Τάσο Σκαμπύλη, πως είναι ο Τάσος σε αυτόν τον νέο του ρόλο;

«Ο Τάσος αποτελεί πράγματι έναν θρύλο στο φούτσαλ της Ομόνοιας. Αναμφίβολα αποτελεί έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες που υπήρξαν στο κυπριακό φούτσαλ. Η εμπειρία να αγωνίζεσαι δίπλα του είναι μοναδική. Είναι ένας εξαιρετικός τόσο αθλητής όσο και άνθρωπος, και είμαστε ευγνώμων που τον έχουμε στην προπονητική ομάδα, καθοδηγώντας μας με τις γνώσεις και την πείρα του».

Το τμήμα του ΑΠΟΕΛ είχε ένα πρόβλημα στην αρχή και κινδύνευε σε κλείσιμο.. η άποψη σας στο κομμάτι αυτό;

Νώε: «Ήταν άσχημα τα νέα όταν ακούσαμε πως δεν θα υπάρχει ΑΠΟΕΛ γιατί δεν ξέρεις εάν θα παραμείνει το πρωτάθλημα με 4 ομάδες όχι μόνο αυτό αλλά κρίμα έτσι μεγάλη ομάδα με μεγάλη ιστορία στο φούτσαλ να κλείσει». 

Τάχα: «Ηταν κάτι δυσάρεστο οταν το μάθαμε επειδη ανεξάρτητα από το ποια ομάδα είναι, ειναι λυπηρό να βλέπουμε να μειώνονται οι ομάδες σε ένα ήδη λιγοτερο δημοφιλές άθλημα. Η μείωση του αριθμού των ομάδων μπορεί να απειλήσει την ύπαρξη του φούτσαλ στην Κύπρο. Είναι σημαντικό να στηρίξουμε τις υπάρχουσες ομάδες και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε θετικό κλίμα για την ανάπτυξη του αθλήματος».

Σχετικά με την προσέλευση του κόσμου στα κλειστά, βλέπετε ανταπόκριση?

Νώε: «Ο κόσμος με την δίκη του πλευρά όσος κόσμος και να έρχεται μας βοηθάει δεν είναι ο κόσμος που ερχόταν  και παλιά αλλά θεωρώ ο κόσμος πρέπει να έρχεται για να δούμε και εμείς από μέσα πως έχουμε και την στήριξη του κόσμου».

Τάχα: «Ναι, υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο, αλλά παρατηρούμε μικρότερη συμμετοχή σε σχέση με παλαιότερα. Παρ' όλα αυτά, είναι θετικό το γεγονός ότι δεν χάθηκε εντελώς η ανταπόκριση και εξακολουθούμε να έχουμε την υποστήριξη των οπαδών μας. Η παρουσία τους μας εμψυχώνει και μας δίνει κίνητρο να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να προσφέρουμε το καλύτερο μας στο γήπεδο».

Ποια πιστεύετε είναι η μεγαλύτερη αδυναμία στο άθλημα του φούτσαλ στην Κύπρο και αν θα θέλατε η ομοσπονδία να μεταβεί σε κάποια αλλαγή, ποια θα ήταν αυτή;

Νώε: «Όπως είχα αναφέρει και πιο πριν είναι η έλλειψη ομάδων με 5 ομάδες δεν θεωρώ να πηγαίνει κάπου το άθλημα πιστεύω πως εάν υπάρχουν 10 ομάδες και νέα υπάρχει ένα πρωτάθλημα κ19 το φούτσαλ στην Κύπρο θα ανεβεί αρκετά και θα είναι αρκετά πιο ανταγωνιστικό. Ο στόχος του αθλήματος είναι να ξανά ζωντανέψει…παλιά υπήρχαν και δύο κατηγορίες πλέον είναι 5 ομάδες και κάθε χρόνια δεν γνωρίζεις αν θα είναι 5 ή 4. Γενικότερα ο στόχος του αθλήματος είναι να ξανά επιστρέψει εκεί που ήταν και να ασχοληθούν περισσότεροι νεαροί με το άθλημα αυτό άρα να υπάρξει και κ19 όπως είχε και πιο παλιά».

Τάχα: «Η μεγαλύτερη αδυναμία στο άθλημα του φούτσαλ στην Κύπρο είναι η έλλειψη αρκετών ομάδων. Η ανάπτυξη του αθλήματος θα μπορούσε να προωθηθεί μέσω της δημιουργίας περισσότερων ομάδων, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός και αύξηση του ενδιαφέροντος για το άθλημα. Επιπλέον, η ομοσπονδία θα μπορούσε να επενδύσει περισσότερο στην προώθηση του φούτσαλ, προσελκύοντας περισσότερους ανθρώπους να ασχοληθούν με το άθλημα, ενώ θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει εκστρατείες προώθησης για να αυξήσει το ενδιαφέρον του κοινού και να προσελκύσει περισσότερους θεατές στα παιχνίδια του φούτσαλ. Αυτό συνεπάγεται ότι η ομοσπονδία θα πρέπει να αυξήσει τη χρηματοδότησή της για την προώθηση του φούτσαλ. Παρόλο που είναι σημαντικό να επενδύονται κονδύλια και σε άλλα αθλήματα, η ενίσχυση του φούτσαλ είναι επίσης ζωτικής σημασίας, καθώς θα συμβάλει στη διατήρηση και ανάπτυξη του αθλήματος σε εθνικό επίπεδο».

Τάχα και Νώε σας ευχαριστώ πολύ τόσο για τον χρόνο σας όσο και για την συνέντευξη. Καλή σας συνέχεια.

«Εμείς ευχαριστούμε και ελπίζουμε να έρθει και άλλος κόσμος στο άθλημα αυτό».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΠΟΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση