ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Μάικ Πιερί: «Υπέροχο ταξίδι στην Ομόνοια Youth - Η ΚΟΠ δεν προσεγγίζει τους Αγγλοκύπριους»

Συνέντευξη του πρώην πρόεδρου και προπονητή της Ομόνοιας Youth ο οποίος σταματά την προπονητική

Κωνσταντίνος Νικολάου

Κωνσταντίνος Νικολάου

nikolaouk@sppmedia.com

Μετά από μια μακρά πορεία σε ομάδες ακαδημιών του Λονδίνου και κυρίως στην Ομόνοια Youth… αποφάσισε να σταματήσει την προπονητική. Τον περασμένο Μάιο είπε οριστικά αντίο, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως θα σταματήσει να είναι δίπλα στην κοινότητα της ομάδας του. Άλλωστε μιλάμε για μια ομάδα της οποίας πέραν από προπονητής υπήρξε και πρόεδρος της για μια εξαετία (2015-2021).

Ο Μάικ Πιερί λοιπόν μίλησε στην ιστοσελίδα μας για τις εμπειρίες του στην Ομόνοια Youth, για το αγγλικό σύστημα ακαδημιών, αλλά και για τον Αγγλοκύπριο ποδοσφαιριστή.

Αναλυτικά:

Για το ότι σταματάει από την προπονητική: «Ήταν ένα μακρύ και υπέροχο ταξίδι. Πήρα αυτή την απόφαση με αφορμή ότι η ομάδα που προπονούσα τα τελευταία χρόνια ενηλικιώθηκε. Ήμουν με την ίδια ομάδα από την ηλικία των 8 μέχρι τα 18 τους. Δύο ποδοσφαιριστές έμειναν από την αρχή μέχρι το τέλος, ο γιος μου κι ακόμη ένας, ωστόσο αφού έκλεισε ο κύκλος αυτής της ομάδας αποφάσισα να σταματήσω. Εκτός από προπονητής στην Ομόνοιας Youth δούλεψα επίσης και σε άλλες ακαδημίες, όπως και σε σχολικές ομάδες».

Για την εμπειρία του ως πρόεδρος: «Ήμουν πρόεδρος της Ομόνοιας Youth για έξι χρόνια. Αποχώρησα απ’ αυτό το πόστο το 2021. Έδωσα ιδιαίτερη έμφαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέχρι σήμερα ασχολούμαι μαζί τους. Φροντίσαμε να έχουμε κείμενο στην Eleftheria και Parikiaki κάθε βδομάδα. Είχα μιλήσει και σε ραδιοφωνικό σταθμό με εμβέλεια σε όλη την Αγγλία για την ομάδα μας. Κάναμε ενέργειες για να προβάλουμε την Ομόνοια Youth. Kάναμε αρκετές ενέργειες τότε, αλλά ο λόγος δεν ήμουν μόνο εγώ, αλλά και οι άνθρωποι γύρο από μένα. Οι ιδέες μας ήταν πολύ καλές. Θέλαμε να παρέχουμε ασφάλεια, διασκέδαση και ποδόσφαιρο στα παιδιά της κοινότητας μας. Αυτός ήταν ο μεγάλος μας στόχος. Όχι μόνο για τους Κύπριους του Λονδίνου, αλλά για όλα τα παιδιά στο βόρειο Λονδίνο που είναι κοντά μας. Όταν ήμουν πρόεδρος είχαμε μέχρι και 32 ομάδες. Από έξι χρονών μέχρι 18 χρονών.

Στην ομάδα μας θέλουμε να εξελίξουμε τον ποδοσφαιριστή, αλλά και τον άνθρωπο. Για παράδειγμα στις ομάδες κάτω των έντεκα χρονών δεν υπάρχει περίπτωση να παίξουμε για να μην δεχθούμε γκολ και απλά να πάρουμε το αποτέλεσμα. Παίζουμε για να το διασκεδάσουμε και να εξελιχθούν παράλληλα οι ποδοσφαιριστές. Θεωρώ ανόητο στα έντεκα του κάποιος να θεωρείται τερματοφύλακας. Σε αυτή την ηλικία μαθαίνεις το παιχνίδι ακόμη, χρειάζεται να παίζεις και μέσα για να μάθεις το παιχνίδι».

Αν αποχωρεί εντελώς από την Ομόνοια Youth: «Όχι είμαστε κοινότητα δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο. Θα παραμείνω κοντά στην ομάδα και θα έχω έναν εποπτικό ρόλο. Θα πρέπει να επιβλέπω αν όλα πηγαίνουν καλά στο οικονομικό κυρίως κομμάτι. Είμαστε όλοι εθελοντές, όμως ο καθένας έχει το πόστο του και βοηθά με τον τρόπο του. Είναι μεγάλη δέσμευση, φέτος είχαμε πάνω από 400 παιδιά γραμμένα στην ομάδα μας. Εκτός απ’ αυτό όμως κάνουμε και φιλανθρωπικό έργο. Σημαντικό να αναφέρω επίσης πως έχουμε και γυναίκεια τμήματα ακαδημιών».

Σε τι επίπεδο βρίσκεται η Ομόνοια Youth: «Δεν ξέρω πως μπορώ να το θέσω. Είμαστε μια αναγνωρισμένη ομάδα. Το 2021 κερδίσαμε το βραβείο FA & McDonald’s Grassroots ‘Club of the Year’. Παίζουμε για το σωματείο και την κοινότητα μας».

Το όνειρο της ομάδας: «Να έχουμε το δικό μας γήπεδο. Τώρα κάθε ομάδα παίζει σε διαφορετικό γήπεδο. Νοικιάζουμε τα γήπεδα μας. Εμείς επιβλέπουμε ούτως ώστε να πηγαίνουν καλά για να εκπληρώσουμε το όνειρο μας. Πρέπει να βρούμε γη και μετά να συνεχίσουμε. Είναι πάρα πολύ δύσκολο στο Λονδίνο».

Αν η Ομόνοια Youth έχει σχέση με την Ομόνοια Λευκωσίας στην Κύπρο: «Έχουμε κάποιες σχέσεις μέσω συγκεκριμένων ατόμων. Το Φεβρουάριο έφερα την ομάδα μου στην Κύπρο για να πανηγυρίσουμε τον τελευταίο μας χρόνο και κανονίσαμε φιλικό. Ωστόσο δεν είμαστε ενωμένοι, για παράδειγμα να έχουμε συμφωνία να στέλνουμε κάθε χρόνο ποδοσφαιριστές. Ξέρουν όμως ποιοι είμαστε και έχουμε καλές σχέσεις».

Που αγωνίζεται η Ομόνοιας Youth: «Παίζουμε σε πρωτάθλημα νέων. Δεν αποτελείται μόνο από κυπριακές ομάδες. Αγωνιζόμαστε σε πρωτάθλημα της ενορίας μας. Υπάρχουν ωστόσο πάρα πολλά πρωταθλήματα».

Οι μεγάλες ομάδες στην Αγγλία που παίζουν, όσον αφορά επίπεδο νέων: «Αυτές αγωνίζονται σε διαφορετικά πρωταθλήματα. Εμείς είμαστε σε επίπεδο Grassroots. Για να μπορείς να παίξεις στο ίδιο επίπεδο με αυτές ομάδες πρέπει η ομάδα να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια. Έγιναν αλλαγές το 2018 και το νέο πρόγραμμα ονομάζεται Elite Player Performance Plan. Το ξεχώρισαν σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία για παράδειγμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διατροφολόγους για παιδιά, ψυχολόγους και προπονητές πλήρης απασχόλησης. Σε αυτή την κατηγορία αγωνίζονται οι μικρές ομάδες των Τότεναμ, Τσέλσι κτλ. Για μας είναι αδύνατον να συμμετάσχουμε σε αυτές τις κατηγορίες, οι οποίες είναι σε πιο επαγγελματικό επίπεδο».

Μπορούν ποδοσφαιριστές από Grassroots να μετακινηθούν σε ομάδα των πιο πάνω κατηγοριών: «Εκατό τοις εκατό. Πριν ένα μήνα ένας ποδοσφαιριστής μας κάτω των 15 ετών υπόγραψε στην Ίπσουιτς. Δεν είναι Κύπριος, όμως ήταν στην Ομόνοια Youth για χρόνια. Πριν δύο χρόνια ένας Κύπριος υπόγραψε στη Γουέστ Χαμ. Το κορυφαίο επίπεδο του grassroots έχει αρκετή ποιότητα. Δεν είναι έτοιμοι για να γίνουν επαγγελματίες, όμως μπορούν να κάνουν το βήμα. Σκάουτερς από όλες τις ομάδες παρακολουθούν αξιόλογες ομάδες του grassroots».

Σχόλιο για το παροικιακό πρωτάθλημα Κυπρίων στο Λονδίνο (ΚΟΠΑ): «Δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον το ΚΟΠΑ. Υπάρχει ως όνομα αλλά όχι ως πρωτάθλημα. Ο λόγος είναι γιατί υπήρχε μεγάλη διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των ομάδων. Εδώ και δύο χρόνια σταμάτησε το πρωτάθλημα. Κάποιες ομάδες ήταν πολύ πιο ανταγωνιστικές από τις υπόλοιπες και έτσι έπρεπε να σταματήσουμε».

Τι γνωρίζει για τις ενέργειες της ΚΟΠ αναφορικά με τον Αγγλοκύπριο ποδοσφαιριστή: «Δεν νομίζω. Δεν έχω ακούσει για παράγοντες της ΚΟΠ να έρχονται για παράδειγμα και να μιλήσει μαζί μας. Είναι πάρα πολλά παιδιά. Απ’ όσο γνωρίζω, η ΚΟΠ δεν κάνει ενέργειες για να προσεγγίσει τους Αγγλοκύπριους ποδοσφαιριστές. Ομάδες του ΚΟΠΑ πηγαίνουν στην Κύπρο για φιλικά, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την ΚΟΠ. Δεν έχουμε κάποια σχέση με την ΚΟΠ. Δεν δείχνει να έχει την ενέργεια και τη θέληση για να έχει σχέσεις με τις κυπριακές ομάδες στην Αγγλία. Είναι κρίμα».

Γιατί δεν βλέπουμε αρκετούς Αγγλοκύπριους να παίρνουν ευκαιρίες με τις Εθνικές ομάδες της Κύπρου: «Δεν τους γνωρίζουν όλους προφανώς. Η ΚΟΠ και οι προπονητές των Εθνικών ομάδων στην Κύπρο δεν έχουν αντιπρόσωπους στην Αγγλία. Πως θα μπορούν να τους ξέρουν όλους; Καλούν κάποιους σε μικρές ομάδες, τους δίνουν ορισμένες συμμετοχές, αλλά μετά;. Πρέπει να έχουν τις επαφές, να φτιάξουν μια καλή σχέση με ανθρώπους στην Αγγλία. Βέβαια πρέπει να πούμε ότι το ποδόσφαιρο στην Κύπρο έχει τα δικά του προβλήματα και πως το τελευταίο που θα κάνουν είναι να ασχοληθούν μαζί μας. Το καταλαβαίνω κι αυτό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εθνική: Τελευταία Ενημέρωση