ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Έστησαν στον τοίχο» την ΚΟΠ οι Βουλευτές

Ζήτησαν απαντήσεις για πάρα πολλά θέματα

Το πρωί της Δευτέρας (13/1) πραγματοποιήθηκε η συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα την,  «Άνιση μεταχείριση σε βάρος των ποδοσφαιριστριών της Εθνικής Κύπρου».

Στην επιτροπή κλήθηκαν μέλη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών (ΠΑΣΠ) και αντιπροσωπεία της Εθνικής Κύπρου Γυναικών.

Στην συνεδρία δεν παρευρέθηκε ο πρόεδρος της ΚΟΠ, Γιώργος Κούμας, επικαλούμενος κώλυμα.

Η συνεδρία συγκλήθηκε μετά από αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κα. Σκεύη Κουκουμά, κα. Ελένη Μαύρου και κα. Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Το θέμα της άνισης μεταχείρισης σε βάρος τους, είχαν θίξει οι ίδιες οι ποδοσφαιρίστριες της Εθνικής Κύπρου τον περασμένο Νοέμβριο, όταν προώθησαν την καμπάνια «Equal Game» της UEFA, προκαλώντας την αντίδραση της ΚΟΠ.

Η συνεδρία:

Στην συνεδρία, παρούσες ήταν οι βουλευτίνες Σκεύη Κουκουμά, Ελένη Μαύρου, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, Ξένια Κωνσταντίνου, Αννίτα Δημητρίου, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ενώ σε κάποια στιγμή εντάχθηκε στην συζήτηση και ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης.

Επίσης, παρούσα ήταν και η Επίτροπος Ισότητας των Φίλων, Ιωσηφίνα Αντωνίου.

Αρχικά δόθηκε ο λόγος στις βουλευτίνες, οι οποίες έθεσαν κάποια ερωτήματα προς την ΚΟΠ, μετά την ενημέρωση που έτυχαν από την πλευρά των ποδοσφαιριστριών και του ΠΑΣΠ για τα όσα συμβαίνουν, ενώ δήλωσαν και την έκπληξή τους για τις διακρίσεις που διαπίστωσαν ότι υπάρχουν.

Αξιοσημείωτη ήταν η τοποθέτηση της βουλευτού του ΔΗΣΥ, Ξένιας Κωνσταντίνου, που ανάφερε ότι το θέμα δεν θα συζητηθεί στην επιτροπή για να γίνει φιλανθρωπία προς τις γυναίκες, αλλά για να πάρουν αυτό που τους αξίζει. Σημαντικό να αναφερθεί είναι το ότι εντοπίστηκε και ευθύνη στο κράτος για ότι συμβαίνει με τις γυναίκες ποδοσφαιρίστριες.

Στην συνέχεια, δόθηκε ο λόγος στα μέλη της ΚΟΠ, ώστε να απαντήσουν ουσιαστικά σε όσα τους καταλογίζονται για την ανισότητα, με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής να δείχνουν ότι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τα όσα άκουσαν και ζήτησαν περεταίρω εξηγήσεις. Οι της ΚΟΠ, μεταξύ άλλων στάθηκαν στην διαφορά που υπάρχει με τα έσοδα της Ομοσπονδίας (σ.σ. από τηλεοπτικά δικαιώματα και χορηγίες) για το ανδρικό και γυναικείο ποδόσφαιρο στην Κύπρο.

Τον λόγο, πήρε και ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑΣΠ, Σπύρος Νεοφυτίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ποδοσφαιρίστριες της Εθνικής, οι οποίες μεταξύ άλλων αμείβονται με ελάχιστα χρήματα, αγωνίζονται με ανδρικές στολές, παρουσιάζοντας τα προβλήματα που προκύπτουν, ενώ τα όσα έλεγε, υποστήριζε με έγγραφα που είχε στην κατοχή του, που είχε μάλιστα καταθέσει και στην επιτροπή.

Ο λόγος δόθηκε και στους λειτουργούς του ΚΟΑ, που εξήγησαν ότι ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί σχετική συνεδρία για να συζητήσουν το θέμα. Προγραμματίστηκε για τις 21/1.

Ακολούθως, έγινε έντονη συζήτηση για τα όσα λέχθηκαν, με την βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η οποία διερωτήθηκε, απευθυνόμενη προς τα μέλη της ΚΟΠ, αν καταδέχονται να πηγαίνουν αποστολές μας στο εξωτερικό με 75 ευρώ. Μάλιστα, σχολίασε σε έντονο ύφος: «Ή θα τους στέλνουμε αξιοπρεπώς ή τολμήστε να πείτε ότι κλείνετε το γυναικείο. Είναι κατάντια». Σε έντονο ύφος μίλησε και η κα. Μαύρου αλλά και η κα. Χαραλαμπίδου, ενώ η κα. Δημητρίου έθεσε διάφορα ερωτήματα προς τα μέλη της ΚΟΠ, ζητώντας απαντήσεις.

Μεταξύ άλλων, η βουλευτής του ΔΗΣΥ απευθυνόμενη προς τον κ. Σάββα Κωνσταντίνου, τεχνικό διευθυντή της ΚΟΠ, ρώτησε: «Πόσο ήταν το ημερήσιο επίδομα σε αποστολή στο εξωτερικό μέχρι σήμερα;» με τον κ. Κωνσταντίνου να απαντά 20 ευρώ και την κ. Δημητρίου να λέει χαριτολογώντας: «Ένα σάντουιτς κι μια κόκα - κόλα δηλαδή».

Τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής, αφού δεν ικανοποιήθηκαν με τις εξηγήσεις της ΚΟΠ και όπως είπαν, διαπίστωσαν την άνιση μεταχείριση ανδρών και γυναικών ποδοσφαιριστών, ζήτησαν να τους δοθούν γραπτώς απαντήσεις προς τα πάρα πολλά ερωτήματα που τέθηκαν στο τραπέζι, ενώ αναμένεται να προγραμματιστεί νέα συνεδρία για εκ νέου συζήτησης του θέματος. Μεταξύ άλλων, ζητήθηκε να ξεκαθαρίσει το σκηνικό για τη διανομή των κονδυλίων της UEFA και της FIFA για το γυναικείο ποδόσφαιρο.

Τελευταία, πήρε τον λόγο η Επίτροπος της Ισότητας των δύο φύλων, η οποία ανάφερε ξεκάθαρα ότι εντοπίζει διάκριση και ζήτησε όπως αλλάξουν οι κανονισμοί στην ΚΟΠ, μεταξύ άλλων για τα πριμ, τις προπονήσεις και τα οδοιπορικά σε άνδρες και γυναίκες.

Επίσης, ζήτησε και η ίδια γραπτώς τις θέσεις όλων των εμπλεκομένων, ώστε να καταλήξει σε ένα πιο ασφαλές συμπέρασμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εθνική: Τελευταία Ενημέρωση

X