ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Αν έχει προπονητή, καταλάβαμε. Παίκτες όμως έχει;

Η απάντηση στο ερώτημα είναι ακριβώς η αντίθετη απ' αυτή του Τιμούρ

Χρήστος Ζαβός

Χρήστος Ζαβός

Πως θα σου έμοιαζε αν η Ομόνοια, ο ΑΠΟΕΛ ή η Ανόρθωση και ο Απόλλωνας είχαν μια τετράδα επιλογών στα φορ με τους Πίττα, Κακουλλή, Πιέρο και Ηλία; Σου κάνει;

Ή να είχε η ΑΕΛ ή και η ΑΕΚ, τριάδα επιλογών για την θέση του αριστερού μπακ τους Πηλέα, Κορέια και Νικόλα Ιωάννου; Πως σου φαίνεται;

Υπάρχει ή τελικώς δεν υπάρχει υλικό όπως ισχυρίζεται ο προπονητής της εθνικής; Η απάντηση μας ειναι ξεκάθαρη και βρίσκεται απέναντι από την γνώμη του.

Δεν θα μπω στην διαδικασία να συζητήσω για τον Κετσπάγια και τα λεγόμενα του. Ο καθένας κρίνεται γι’ αυτά. Δυστυχώς δεν μου είναι και ενδιαφέρον πια.

Ακόμη χειρότερα τον Κετσπάγια τον έχει αναλάβει η κυπριακή κρεατομηχανή που δεν υπολογίζει τίποτα και κανένα. Σε πολτοποιεί χωρίς να δείχνει ίχνος σεβασμού για το ποιος είσαι και τι έκανες και πολύ φοβάμαι ότι ο Τιμούρ ήδη αλέθεται. 

Αυτό που αξίζει να σταθούμε, ως προς την εθνική ομάδα, είναι κατά πόσο διαθέτει υλικό. Αν διαθέτει δηλαδή τους παίκτες που μ’ έναν κανονικό προπονητή θα μπορούσε να σχηματίσει ένα σύνολο ικανό, να παίζει ποδόσφαιρο σουλουπωμένο χωρίς να κακοποιεί το άθλημα.

Κατανοώ πλήρως τις δυνατότητες μας. Δεν ισχυρίζομαι ότι είμαστε Πορτογάλοι, ούτε και Βέλγοι, ούτε και ότι έχουμε μια απέραντη γκάμα επιλογών μέσα από την οποία ο κάθε προπονητής μπορεί να συναρμολογεί τα κομμάτια έως ότου σχηματίσει την τέλεια ομάδα.

Επιπλέον σε τούτο το κείμενο δεν προσεγγίζουμε τους παίκτες με βάση την απόδοση που είχαν υπό τον Τιμούρ καθότι ισχύει στην περίπτωση τους ο άγραφος κανόνας του ναυαγίου, που αποτρέπει τις μονάδες να επιβιώνουν όταν η ομάδα βουλιάζει.

Αρχικά να σου πω ότι η ομάδα διαθέτει δεκατρείς παίκτες που αγωνίζονται εκτός κυπριακού πρωταθλήματος (Πιέρος, Πίττας, Πηλέας, Κυπριανού, Λαίφης, Τζιωνής, Κάστανος, Γκόκιτς, Κυπριανού, Ανδρέου, Ιωάννου, Μολ, Καρώ).

Υπάρχει επίσης ένας μεγάλος αριθμός παικτών που αγωνίζονται μεν στο κυπριακό πρωτάθλημα μα έχουν επιπλέον παραστάσεις από ευρωπαϊκούς ομίλους που αποτελεί  αναμφισβήτητα σημαντικό στοιχείο για τον κάθε παίκτη (Κακουλλής, Χαραλάμπους, Χάμπος, Φιλιώτης, Λοίζου,, Κούσουλος, Παναγιώτου).

Στην τελική συμπεράνεις ότι η ομάδα δεν έχει εκείνο το διαχρονικό κόμπλεξ που είχαν οι κύπριοι παίκτες όταν έπαιζαν με ξένες ομάδες. Οι παίκτες είναι εξωστρεφείς, γνωρίζουν το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και δεν μοιάζουν με τουρίστες που παν στα μεγάλα γήπεδα για να βγάλουν φωτογραφίες και να γυρίσουν πίσω με σουβενίρ, όπως συνέβαινε για δεκαετίες με την εθνική μας ομάδα.

Από κει και πέρα, ανεξαρτήτως πως και τι ποδοσφαιρικά κριτήρια διαθέτει ο καθένας, επιλογές κατά την άποψη μου υπάρχουν σε όλες τις θέσεις για μια κανονική ομάδα, που θα δουλέψει σωστά, μεθοδικά, στηριζόμενη στις δυνατότητες της.

Ενδεχομένως να υπάρχουν σημαντικές αδυναμίες, όπως στη θέση του δεξιού μπακ, μα ο προπονητής τις μεγεθύνει μη καλώντας μια αξιόπιστη λύση όπως είναι αυτή του Σεργίου. Η δε απόφαση του να παίζει με τον Ανδρέου μπακ- χαφ (!!) είναι καθαρά Τιμουρική και δεν μπορεί να συζητηθεί περαιτέρω.

Ξανά λέω δεν είμαστε η Βραζιλία, ούτε ισχυρίζομαι ότι είμαστε η πρώην Γιουγκοσλαβία.

Αλλά για την θέση του δεξιού στόπερ έχουμε τον Ανδρέου και τον Καρώ, ενώ για του αριστερού τον Λαίφη, τον Νικόλα Παναγιώτου και άμα λάχει τον Ρομπέρζ!!

Αριστερά της άμυνας υπάρχουν οι Κορέια, Πηλέας και Νικόλας Ιωάννου ενώ δεξιά πέραν του Σεργίου είναι ο Μηνάς, ο Φιλιώτης ενώ ως λύση ανάγκης λογίζεται και ο Ανδρέου. Άλλο μπακ και άλλο μπακ- χαφ.

Στους χαφ, ως εξάρια έχουμε τον Κούσουλο, τον Κόκιτς, τον Κυπριανού και τον Χάμπο ενώ στη θέση του box to box μπορεί να παίξει ο Χάμπος, ο Χαραλάμπους της Ομόνοιας και φυσικά ο Κάστανος. Ο οποίος Κάστανος με άνεση παίζει και δεκάρι, όπως και ο Ματίας άμα κριθεί αναγκαίο. Πίσω από τον επιθετικό σ’ ένα πιο επιθετικό στυλ θα μπορούσε να κινηθεί και ο Πίττας.

Στα εξτρέμ υπάρχουν οι επιλογές των  Τζιωνή, Λοίζου, Γαβριήλ μπορεί και ο Κορέια ή ο Πηλέας. Εξτρέμ κινείται και ο Πίττας που ξόδεψε μεγάλος μέρος της καριέρας του κινούμενος κυρίως στ' αριστερά της επίθεσης.

Για την επίθεση τα είπαμε. Κακουλλής, Πιέρος και Μάριος Ηλία.

Και στην τελική ας έρθει και κανένας μικρός από την Ελπίδων για να τον μπάσει επιτέλους στην Ανδρών να χτίσουν κιόλας, όπως κάνουν όλες οι εθνικές του κόσμου εκτός από τη δική μας.

Υπάρχει ή τελικώς δεν υπάρχει υλικό όπως ισχυρίζεται ο προπονητής της εθνικής; Η απάντηση μας ειναι ξεκάθαρη και βρίσκεται απέναντι από την γνώμη του.

Προπονητή δεν ε΄χει εκατό τοις εκατό αφού προς απογοήτευση όλων μας, αποδείχθηκε ότι δεν μπόρεσε να κάνει ούτε τη μισή δουλειά. 

Η ομάδα διαθέτει παίκτες που μ’ έναν κανονικό προπονητή και με ανθρώπους γύρω της που θ’ αφαιρέσουν τον διαχρονικό ερασιτεχνισμό της ΚΟΠ, μπορεί να γίνει αξιοπρεπής, αναπτύσσοντας ένα συγκεκριμένο τρόπο παιγνιδιού.

Δεν είναι Γαλλία, μα τουλάχιστον μπορεί με τη σωστή δουλειά να τιμήσει το άθλημα και όποιον την υποστηρίζει... 

 

Εθνική: Τελευταία Ενημέρωση

Φωτογραφία από την παρουσία του Γιώργου Κούμα στην Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA, πριν μερικές μέρες

Εθνική: Μια λαμπάδα στην UEFA

Βάσει των όσων ακούγαμε τους προηγούμενους μήνες ΚΟΠ και Τιμούρ θα πρέπει να είναι πολύ ικανοποιημένοι από την τελευταία ...
Κωνσταντίνος Νικολάου
 |  ΕΘΝΙΚΗ