ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

«Χείμαρρος» Νεοφυτίδης για οπαδική βία, στημένα, ισότητα και άλλα

Μιλήσε στον ΣΠΟΡ FM 95.0 και ήταν έντονος κυρίως με τους λανθασμένους χειρισμούς των νομοθεσιών

24sports team

info@24sports.com.cy

Ο Σπύρος Νεοφυτίδης, μίλησε στον ΣΠΟΡ FM 95.0 και στην εκπομπή «Κάνε Παιχνίδι» με τη Στέλλα Σωκράτους. Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΠΑΣΠ, ήταν έντονος σε όλα όσα αφορούν στην οπαδική βία, στις παρανομίες, στην Πολιτεία που τιμωρεί με παραδειγματικό τρόπο, στο θέμα ισότητας των φύλων και στη στήριξη των γυναικών θυμάτων οικογενειακής βίας.

Για τα θέματα οπαδικής βίας στο κυπριακό ποδόσφαιρο: «Οι θέσεις μας διαχρονικά είναι ξεκάθαρες όσον αφορά στην οπαδική βία. Με τη χρήση της Κάρτας Φιλάθλου αφήσαμε για μεγάλο διάστημα πίσω μας τα θέματα βίας, αλλά τον τελευταίο μήνα κάπου πάμε να ξεφύγουμε με τα περιστατικά εκτός σταδίων. Η ευθύνη επιβαρύνει τις Αστυνομικές Αρχές και την Πολιτεία. Πρέπει να προφυλαχθεί η ασφάλεια των πολιτών. Μετά από αυτά τα δύο περιστατικά με τους ποδοσφαιριστές, τόσο της Ομόνοιας, όσο και της Ανόρθωσης, επιστήσαμε περισσότερη προσοχή από την Αστυνομία και τους ποδοσφαιριστές μας γιατί βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή σε ένα από τα συναρπαστικότερα πρωταθλήματα. Πρέπει να είναι δέκα φορές πιο προσεκτικοί, να υπάρχει σεβασμός προς αντιπάλους και συναδέλφους για να τελειώσει η σεζόν χωρίς επεισόδια ή παρατράγουδα. Είδαμε δυστυχώς τα αποτελέσματα οπαδικής βίας στην Ελλάδα και επειδή παραδοσιακά αντιγράφουμε την Ελλάδα είναι σημαντικό να μπει ένα τέλος για να μην θρηνήσουμε θύματα».

Για λανθασμένες συμπεριφορές παικτών στο γήπεδο με αφορμή τον Ουάρντα, αλλά και το απειλητικό μήνυμα που δέχθηκε: «Οι τιμωρίες που προνοούν οι κανονισμοί της ΚΟΠ είναι μεγάλες και τηρούνται. Εάν ένας ποδοσφαιριστής παρεκτραπεί τιμωρείται και υπάρχουν παραδείγματα. Το πρόβλημα είναι εκτός γηπέδου, με τη συμπεριφορά κάποιων οπαδών οι οποίοι όταν παρεκτρέπονται δεν τηρείται η νομοθεσία και υπάρχει ατιμωρησία παραδοσιακά στην Κύπρο, δεν εντοπίζονται οι ένοχοι, οι νόμοι μας είναι απαρχαιωμένοι. Δεν υπάρχει τρόπος ή καλή διάθεση για να υπάρχει ένας συγχρονισμός και συντονισμός για να καταπολεμηθεί αυτή η βία. Όταν καταφέρει η Αστυνομία να προβεί σε συλλήψεις, αυτοί οι οποίοι συλλαμβάνονται πέφτουν στα μαλακά και ξεφεύγουν εύκολα».

Και συνέχισε για το θέμα με τη συμπεριφορά ποδοσφαιριστών μετά από μηνύματα ακροατών: «Αν παραβιάστηκαν κάποιοι κανονισμοί είναι δουλειά του αθλητικού δικαστή και των παρατηρητών που ορίζονται στους αγώνες. Δεν ξέρω αν παραβιάστηκε κάποιος κανονισμός, αν θα καταγγελθεί που ανέβηκε στην κερκίδα και εκφώνησε κάποια συνθήματα. Δεν μπορώ να ξέρω αν θα παραπεμφθεί ο Ουάρντα (σ.σ. ή ο ποδοσφαιριστής που φέρεται να απείλησε τον Αιγύπτιο από επαληθευμένο λογαριασμό σε Μέσο Κανονικής Διάρκειας)».

Και συνέχισε όσον αφορά στην προβληματική νομοθεσία στο θέμα και των στημένων αγώνων: «Το θέμα της προβληματικής νομοθεσίας αφορά και στα χειραγωγημένα παιχνίδια. Εμείς κάνουμε τα πάντα για να ενημερώνουμε τα μέλη μας και τις Αρχές, αλλά όταν με την πάροδο του χρόνου προσπαθείς να καταπολεμήσεις ένα παράνομο πράγμα, προβαίνεις σε καταγγελίες και οι παράνομοι βλέπουν πως δεν τιμωρούνται ό,τι και να γίνει, συνεχίζουν απρόσκοπτα τις παρανομίες τους. Έγιναν πέραν των 35 καταγγελιών μέσω του “Red Button”, από τη μέρα που λειτούργησε με πολλές λεπτομέρειες. Μέσω της νομοθεσίας δεν αρκούν αυτές οι λεπτομέρειες, ήθελαν να είναι παρόντες και οι μάρτυρες. Ε, πριν από δύο χρόνια σε μία υπόθεση, είχαμε τους μάρτυρες αλλά για κάποιον άγνωστο λόγο απέσυραν. Αν θες 2-3 χρόνια να αρχίσεις μία δίκη είναι σαν να λες σε όλους τους ποδοσφαιριστές μην έρθετε να μαρτυρήσετε διότι θα σας κλείσουν όλες τις πόρτες. Αυτοί που μας διοικούν εμπλέκονται έμμεσα γιατί δεν μπορούμε να αλλάξουμε την νομοθεσία. Η Αστυνομία άμα πάει να κάνει τη δουλειά της προσκρούει σε νομοθετικά πλαίσια ή το άλλο θέμα που είναι της μόδας, πέφτουν οι υποθέσεις για “λανθασμένους χειρισμούς από την Αστυνομία”. Το μήνυμα που περνά στα μέλη μας από τους λανθασμένους χειρισμούς της Νομοθεσίας είναι “μην μπείτε σε αυτή τη διαδικασία διότι θα πάρει 4-6 χρόνια να ξεκαθαρίσει”».

Για την εκστρατεία για την ισότητα των δύο φύλων: «Ως Κράτος είμαστε πρωτοπόροι στις παραβιάσεις ψηφισμάτων και διαταγμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συμβάσεων των Ηνωμένων Εθνών παρόλο που ως ημικατεχόμενη πατρίδα φωνάζουμε διεθνώς για την παραβίαση από μέρους της Τουρκίας οι συμβάσεις των Η.Ε., εμείς οι ίδιοι παραβιάζουμε τις συμβάσεις που αφορούν στην ισότητα των φύλων ιδιαιτέρα στον Αθλητισμό. Φωνάζουμε έντονα να τηρηθούν οι ευρωπαϊκές οδηγίες και νομοθεσίες για ισότητα φύλων σε όλα τα αθλήματα. Δεν ζητάμε κάποια χάρη, αυτό που ζητάμε είναι να εναρμονιστούν να τηρηθούν οι νομοθεσίες για τις παροχές που αφορούν στις αθλήτριες μας στα ομαδικά αθλήματα και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Όφειλε η Πολιτεία και ο ΚΟΑ να επιβλέπει τις Ομοσπονδίες να τα εφαρμόζουν. Γίνεται ένα παζάρεμα παροχών εις βάρος κανονισμών και νομοθεσιών και θεωρούν οι Ομοσπονδίες πως κάνουν και χατίρι στις αθλήτριες (σ.σ. στα γυναικεία σωματεία) δίνοντας ένα 40% από τις παροχές. Δεν αναφέρομαι σε ίσες πληρωμές σε μισθούς ή πριμοδότηση στο ποδόσφαιρο γιατί θα επικαλεστώ την ιδιαιτερότητα του αθλήματος που αυτό δεν είναι εφικτό λαμβάνοντας υπόψη και το επίπεδο. Αλλά άμα πρόκειται για παροχές (σ.σ. ημερήσια έξοδα και έξοδα μετακίνησης) δεν γίνεται να μην μπορεί η Πολιτεία να παρέμβει σε θέμα ισότητας παροχών. Δεν μπορούμε να το δεχθούμε σε μία Ευρωπαϊκή χώρα το 2022 με Κοινοβούλιο μοντέρνο, επιτροπές παιδείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οργανισμό αθλητισμού και να μην μπορούν να επιβληθούν σε αυτό το θέμα. Έγινε μια συνεδρίαση στη Βουλή και αυτά που ακούστηκαν δεν τιμά κανέναν, πέρασαν δύο χρόνια και λόγω κορωνοϊού και κάποιοι προσπάθησαν να τα κουκουλώσουν. Κάποια πράγματα δεν κουκουλώνονται με τίποτα. Είναι τόσο μεγάλο το βουνό των παραβιάσεων, γιατί εκτός από τις παροχές, προκύπτουν και οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις που έχουμε καταγγελίας, υπάρχουν αντιδράσεις και σε άλλους τομείς της Κοινωνίας μας και πρέπει επιτέλους να συγκινηθούν αυτοί οι κάποιοι που εμείς που ψηφίσαμε και τους βάλαμε στη Βουλή και όχι μόνο να θέλουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους όταν πρόκειται για τη φορολογία των Πολιτών, αλλά να διασφαλίζουν και τα ελάχιστα δικαιώματα που έχουμε».

«Να ισχύουν τα ελάχιστα δικαιώματα που έχουμε, έθεσε το θέμα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η πρόεδρος της Βουλής, αλλά κάποια θέματα με ένα μαγικό ραβδί μένουν εκεί απλά με μια ακρόαση οποιουδήποτε φτωχού, αλλά συγκινούνται όταν πρόκειται για τα συμφέροντα κάποιου εκατομμυριούχου του οποίου λύνονται τα θέματα μέσα σε 24 ώρες», κατέληξε.

Όλα όσα είπε με λεπτομέρεια στο πιο κάτω ηχητικό:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Α Κατηγορία: Τελευταία Ενημέρωση