ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

VARτε μυαλό χθες!

Οι διαιτησίες που δεν αντέχονται άλλο και οι κινήσεις για το VAR

Δημήτρης Χριστοφόρου

Δημήτρης Χριστοφόρου

dimis_r21@hotmail.com

Τα όσα έγιναν στον αγώνα της Ένωσης με την ΑΕΚ δε γίνεται και δεν πρέπει να τα σχολιάσουμε μεμονωμένα σε σχέση με το κεφάλαιο διαιτησία στη φετινή σεζόν. Πριν αρχίσεις να σκέφτεσαι πως θα λύσεις ένα πρόβλημα πρέπει πρώτα να παραδεχθείς την ύπαρξή του και στην Κύπρο με τη διαιτησία φέτος έχουμε σοβαρά θέματα.

Από πλευράς ΚΟΠ έχουν εξαγγελθεί τα σχετικά με την εισαγωγή του VAR και ήδη το Νοέμβριο θα γίνουν εντατικά μαθήματα στους διαιτητές για τη χρήση του.

Έχουν γίνει πολλά το Καλοκαίρι στο παρασκήνιο για να φτάσουμε εδώ, αφού φανερά πια έχουμε 1-2 διαιτητές που μπορούν να ανταποκριθούν σε κάθε αγώνα ανάλογα και με τις προτιμήσεις των ομάδων! Έτσι εμφανίζονται νέοι διαιτητές που δυστυχώς μόνο να πείσουν πως μπορούν να ανταποκριθούν δεν καταφέρνουν. Από τα πρώτα ματς η συζήτηση για τα σφυρίγματα φούντωσε, οι καταγγελίες πάνε κι έρχονται και η επιτροπή ξέμεινε από λύσεις. Αν τιμωρούνταν όλοι οι ρεφ που καταγγέλθηκαν για σοβαρά λάθη θα έπρεπε οι ίδιοι να ξαναβάλουν τα μαύρα και να αρχίζουν να σφυρίζουν.

Να είναι η εκπαίδευση; Να είναι η αδυναμία ελέγχουν των αγώνων; Η πίεση που μπήκε από πολύ νωρίς; Οι σχέσεις μεταξύ των διαιτητών ή μεταξύ αυτών και των παρατηρητών που φέρνουν αλλοπρόσαλλες βαθμολογίας ανάλογα με το βαθμό συμπάθειας; Ο πρόεδρος της ΚΟΠ πάντως τους έτριξε ήδη τα δόντια και ήταν πολύ έντονος και ξεκάθαρος στις τοποθετήσεις του όταν τους μίλησε. Για να είμαστε ειλικρινείς, τίποτα δεν άλλαξε.

Ποια είναι η λύση; Μια τέτοια θα μπορούσε να είναι η εισαγωγή του VAR ούτως ώστε φάσεις «τέρατα» όπως το πέναλτι που κέρδισε ο Γιάννου να διορθώνονται. Από πλευράς ΚΟΠ έχουν εξαγγελθεί τα σχετικά με την εισαγωγή του και ήδη το Νοέμβριο θα γίνουν εντατικά μαθήματα στους διαιτητές για τη χρήση του. Έχουν κληθεί και θα παραστούν οι διαιτητές πρώτης κατηγορίας και οι διεθνείς βοηθοί, ενώ την εκπαίδευση επίσης ανέλαβαν Κύπριοι. Αυτοί βέβαια έχουν τύχει εκπαίδευσης και παρακολούθησαν σεμινάρια από αντίστοιχους εκπαιδευτές από την UEFA πριν ξεκινήσουν δουλειά για να τα μεταφέρουν όλα αυτά σε όσους θα κληθούν να τα εφαρμόζουν.

Ουδείς μπορεί να πει αυτή τη στιγμή αν είναι εφικτό να έρθει το VAR στην Κύπρο νωρίτερα από το 2021 που έχει εξαγγελθεί αλλά με τα όσα βλέπουμε καλό θα ήταν. Όμως, για να μην τα κάνει χειρότερα στο τέλος η τεχνολογία, επιβάλλεται αν και όταν θα το φέρουμε να το κάνουμε ολοκληρωμένα. Με τις κάμερες που πρέπει, την τελευταίας λέξης τεχνολογία για τις γραμμές του οφσάιντ (αυτά τα διακεκομμένα που βλέπουμε φέτος δηλαδή) και ασφαλώς την goal line technology. Στην Ελλάδα που το έβαλαν μισό, έχει καταντήσει το ανέκδοτο της χρονιάς και αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουμε.

Ο κόσμος έχει ήδη απαξιώσει το προϊόν και απέχει από τα γήπεδα. Όποιος δεν θέλει να κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του, θα παραδεχθεί πως ο βασικός λόγος δεν είναι η κάρτα φιλάθλου, ούτε η τηλεόραση. Είναι η βεβαιότητα που επικρατεί στον κόσμο για την έλλειψη αξιοπιστίας στο ποδόσφαιρό μας σε όλα τα επίπεδά του. Αν δεν τους πείσουμε πως έχουν λάθος με έργα, δεν θα επιστρέψουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Α Κατηγορία: Τελευταία Ενημέρωση

X