ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
17° Λευκωσία,
22 Οκτωβρίου, 2021
sport fm - listen live

Γράφω και μαθαίνω... VAR

Μπαίνει στη ζωή μας, καιρός να αρχίσουμε μελέτη...

Χρίστος Θεοχάρους

Χρίστος Θεοχάρους

theocharousc@sppmedia.com

Δεν είναι λίγοι οι οποίοι επιδιώκουν -για τους δικούς τους λόγους- να μην θέλουν να παραδεχθούν ότι φθάσαμε σε τραγικότατο σημείο όσον αφορά στην αδυναμία που παρουσιάζουν στην τρέχουσα σεζόν οι πλείστοι διαιτητές στο κυπριακό πρωτάθλημα. Πάρα πολλοί επίσης ισχυρίζονται πως υπάρχει βελτίωση μετά από εκείνες τις μαζεμένες «ματσαράγκες» στις αρχές της φετινής περιόδου.

Ε λοιπόν, όλοι τους έπεσαν για άλλη μία φορά έξω. Πολύ έξω… Διότι σε αγώνες της 11ης και 12ης αγωνιστικής, αλλά και σε κάποιους στο κύπελλο, επιβεβαιώθηκε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και όλοι μας -συνειδητά και μη- θεωρούμε πως το VAR θα εισέλθει στη κυπριακή ποδοσφαιρική ζωή μας την καταλληλότερη ίσως στιγμή.

Το πλάνο για την εφαρμογή του VAR στο πρωτάθλημα προχωρεί λοιπόν, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί βάσει του προγραμματισμού της ΚΟΠ. Μια δύσκολη διαδικασία εκπαίδευσης και εναρμόνισης με τις απαιτητικές προδιαγραφές της FIFA φτάνει στο τέλος της και το ποδόσφαιρο μας θα μπει σε μια νέα εποχή. Πότε; Από την 1η αγωνιστική του β’ γύρου της α’ φάσης (14η αγωνιστική).

Το VAR στην Κύπρο θα λειτουργήσει με κινητές μονάδες που θα βρίσκονται έξω από τα στάδια και θα υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης δύο αγώνων την ημέρα. Σε αγωνιστικές κατά τις οποίες θα υπάρχει η δυνατότητα (δηλαδή να διεξάγονται αγώνες Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα), τότε το VAR θα ισχύει για όλα τα ματς. Σε αγωνιστικές όπου θα διεξάγονται πέραν των δύο αγώνων την ημέρα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΟΠ θα αποφασίζει σε ποιους αγώνες θα χρησιμοποιείται το VAR. Αυτά προς υπενθύμιση…

Πάμε τώρα σε κάτι πολύ σημαντικό το οποίο ο κόσμος χρειάζεται να βάλει καλά στο μυαλό του. Ειδικά οι αρνητές του VAR (τώρα που ο χαρακτηρισμός αυτός είναι και επίκαιρο), αλλά και όσοι πιστεύουν πως σε κάθε φάση αμφισβητούμενη θα γίνεται έλεγχος μέσω αυτού, καλό είναι να γνωρίζουν κάποια δεδομένα τα οποία είχε ανακοινώσει η Ομοσπονδία προσφάτως. Ποια είναι αυτά; Οι περιπτώσεις οι οποίες θα αξιολογούνται από το VAR ή θα επεμβαίνει για να υπάρχει -αν είναι εφικτό- ομαλότητα στις αναμετρήσεις.

Πρόκειται για μία ανακοίνωση η οποία δεν έτυχε της πρέπουσας σημασίας και προσοχής. Ανακοίνωση η οποία εύκολα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα… σπέσιαλ επιμορφωτικό σεμινάριο για τον κόσμο που σε κάθε αγώνα κάθεται αραχτός μπροστά από την τηλεόρασή του και όσους σε κάθε αμφισβητούμενη φάση τούς ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι και βρίζουν διαιτητές και ό,τι όποιον άλλο σκεφτούν, περιμένοντας πως το VAR θα επιλύσει όλα τα προβλήματα.

Το VAR καλό είναι να γίνει ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ πως δεν μπορεί να λειτουργήσει με 100% ακρίβεια για όλες τις αποφάσεις. Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ποδοσφαίρου, οι διαιτητές παίρνουν δεκάδες αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που επιδεικνύουν να συνεχιστεί ο αγώνας και πως δεν υπάρχει παράβαση. Εάν επανεξεταζόταν κάθε φάση, το ποδόσφαιρο θα άλλαζε και αυτός ΔΕΝ είναι ο στόχος του VARΑυτό τονίζεται έντονα από την ΚΟΠ, ενώ υπογραμμίστηκε πλειστάκις και από τον Χριστάκη Σκαπούλλη, τον πρώην διαιτητή και παρατηρητή που σχολιάζει τις αμφισβητούμενες φάσεις κάθε Δευτέρα βράδυ στο ΡΙΚ.

Έτσι, το IFAΒ (International Football Association Board / Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο), ενέκρινε τρεις κύριες κατηγορίες «αλλαγής αποφάσεων» κατά τον αγώνα καθώς και μία «διοικητική» ως οι μόνες αποφάσεις που επανεξετάζονται από το VAR και τις υπενθυμίζουμε πιο κάτω. Και όσο πιο πολύ υπενθυμίζονται, τόσο λιγότερος κόσμος θα «ζητάει» παρέμβαση από το VAR σε αμφισβητούμενες φάσεις για τις οποίες ήδη ανακοινώθηκε πως δεν μπορεί να γίνει χρήση του.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

α. Γκολ
• Οffside: θέση και παράβαση
• Παράβαση από την επιτιθέμενη ομάδα στην πορεία επίτευξης γκολ
• Μπάλα εκτός παιχνιδιού πριν την επίτευξη γκολ

β. Αποφάσεις πέναλτι
• Λανθασμένη υπόδειξη παράβασης πέναλτι
• Παράβαση για πέναλτι που δεν τιμωρήθηκε
• Ελεύθερο κτύπημα υπέρ της επιτιθέμενης ομάδας και αμφιβολία εάν αυτό συνέβη εντός ή εκτός της περιοχής πέναλτι
• Παράβαση από την επιτιθέμενη ομάδα στην πορεία περιστατικού πέναλτι
• Μπάλα εκτός παιχνιδιού πριν περιστατικού πέναλτι

γ. Περιστατικά κόκκινης κάρτας
Οι επανεξετάσεις περιορίζονται σε παραβάσεις άμεσης αποβολής και όχι 2ης παρατήρησης (κίτρινης κάρτας):
• Ο VAR υποψιάζεται ότι μια πιθανή παράβαση αποβολής έχει «χαθεί» ή δεν την έχουν ξεκάθαρα αντιληφθεί οι Διαιτητές αγώνα

• Ο VAR παρατηρεί μια παράβαση αποβολής που δεν έχει εντοπιστεί
• Ο διαιτητής κρίνει έναν παίκτη να έχει διαπράξει μια παράβαση η οποία μπορεί να είναι αποβολή για αποστέρηση εμφανούς δυνατότητας επίτευξης τέρματος (DOGSO) ή κίτρινη κάρτα για σταμάτημα υποσχόμενης επίθεσης.

δ. Λανθασμένη ταυτοποίηση
• Αν ο διαιτητής παρατηρήσει ή αποβάλει από τον αγώνα λάθος παίκτη (συμπεριλαμβανομένου και από λάθος ομάδα) ή δεν είναι σίγουρος ποιόν παίκτη να τιμωρήσει, ο VAR θα βοηθήσει τον διαιτητή, προληπτικά όπου είναι δυνατόν, έτσι ώστε να τιμωρηθεί ο σωστός παίκτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Χρίστος Θεοχάρους

Α Κατηγορία: Τελευταία Ενημέρωση

ΑΕΛ: Με κλειστά μάτια…

ΑΕΛ: Με κλειστά μάτια…

Εμπνεύσεις ή αν προτιμάτε «κομπίνες» που δούλεψαν αρκετά στις προπονήσεις
Χρίστος Θεοχάρους
 |  ΑΕΛ