ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

«Το 2020 είναι η χρονιά του VAR»

Το ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΚΟΠ

Σε όσα ακολουθούν για το κυπριακό ποδόσφαιρο αλλά και στους παράγοντες των σωματείων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας κατά την ομιλία του στην τελετή βράβευσης των σωματείων ήθους για το 2018-19.

Κάλεσε τους παράγοντες να αποφεύγουν δηλώσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα ενώ όπως είπε μέσα στο 2020 θα έρθει το VAR, ενώ προχωρούν κανονικά και στον προγραμματισμό για το αθλητικό κέντρο της ΚΟΠ και τη διοργάνωση του Euro U17 2021.

Αναλυτικά η ομιλία:

Αγαπητοί Εκπρόσωποι της Κυβέρνησης,φίλε Πρόεδρε του ΚΟΑ, αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες, Χρόνια Πολλά σε όλους

Σας καλωσορίζω στην εκδήλωση για την απονομή των Βραβείων Ήθους ΟΠΑΠ των Πρωταθλημάτων της ΚΟΠ και την καθιερωμένη  κοπή της βασιλόπιττας. Ο συγκεκριμένος θεσμός, έχει στόχο να αναδείξει και να τιμήσει σωματεία που οι ποδοσφαιρικές τους ομάδες διακρίθηκαν στις κατηγορίες ανδρών, νέων, γυναικών και στο πρωτάθλημα του futsal, κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε στην προώθηση του fair play.

Το τίμιο παιχνίδι αποτελεί μια βασική αρχή, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά γενικότερα στον αθλητισμό και τη ζωή. Απόψε τιμούμε το fair play, εκφράζοντας με αυτό το τρόπο την επιμονή μας στις σταθερές αξίες και αρχές του ποδοσφαίρου, που ξεπερνούν αυτά που καθημερινά μας απασχολούν όπως είναι τα αποτελέσματα, η επιτυχία, η αποτυχία και ενίοτε το αίσθημα της αδικίας.

Όλα είναι μέρος του παιχνιδιού, είτε το θέλουμε είτε όχι. Το μήνυμα μας είναι ξεκάθαρο. Αν θέλουμε να κατατάξουμε τους εαυτούς μας στους πρεσβευτές του Fair Play και του σύγχρονου ποδοσφαίρου, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε νοοτροπίες άλλων εποχών. Το μήνυμα αυτό, αφορά όλους. Σωματεία, διοικήσεις, ποδοσφαιριστές, προπονητές, διαιτητές, αλλά και την ίδια την ομοσπονδία. Όλοι να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι. 

Θέλω όμως να απευθυνθώ κυρίως στους παράγοντες των Σωματείων μας. Κατανοώ την αγωνία και το πάθος σας για να πετύχετε τους στόχους σας. Σε ένα βαθμό μπορώ να δεχθώ και τις αντιδράσεις σας όταν πιστεύετε ότι σας αδίκησε μια απόφαση, ένα σφύριγμα, ένα αποτέλεσμα. Αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ, είναι όταν αυτές οι αντιδράσεις ξεπερνούν τα όρια και προσβάλουν το ίδιο το ποδόσφαιρο. Αν δεν σεβαστούμε εμείς οι ίδιοι το άθλημα που υπηρετούμε, ας μην περιμένουμε από τους υπόλοιπους να το πράξουν.

Επαναλαμβάνω, αν θέλουμε να πετύχουμε τη βελτίωση σε όλα τα επίπεδα, τότε θα πρέπει να βρεθούμε όλοι σε ένα χαράκωμα και όχι ο καθένας στον μικρόκοσμό του.

Κυρίες και Κύριοι

Το τέλος μιας χρονιάς και η έναρξη μιας καινούργιας, αποτελεί για τον καθένα από εμάς ένα σταθμό και μια ευκαιρία για να αξιολογήσουμε την πορεία μας, να εξετάσουμε τον βαθμό υλοποίησης των στόχων μας, να αναδιαμορφώσουμε, αν χρειάζεται, τη στρατηγική μας, ακόμη και να θέσουμε νέους στόχους.

Ως ηγεσία του κυπριακού ποδοσφαίρου, μαζί με τους συνεργάτες μου, έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη πρόκληση και τρία μεγάλα έργα. Η μεγάλη και διαχρονική πρόκληση είναι να ολοκληρώσουμε με επιτυχία τη φετινή χρονιά, με όσο το δυνατό λιγότερα προβλήματα και στο τέλος, μεγάλος νικητής, να αναδειχθεί το κυπριακό ποδόσφαιρο.

 Τα τρία μεγάλα έργα που καλούμαστε να προωθήσουμε είναι τα εξής:

Το 2020 είναι η χρονιά του VAR για την Κύπρο. Ως Ομοσπονδία αποφασίσαμε την εισαγωγή του συστήματος, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την προκατάληψη και να διευκολύνουμε τους διαιτητές μας στο γήπεδο. Πρόκειται για ένα μεγάλο εγχείρημα που προβλέπει ένα μεγάλο κόστος και μια εξαιρετικά δύσκολη προετοιμασία.

Μπήκαμε στη διαδικασία και όντως η νέα χρονιά θα είναι η περίοδος εισαγωγής του VAR στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Θέλω, όμως, να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Αν δεν αντιληφθούμε όλοι την πραγματική χρησιμότητα του VAR, τότε τα προβλήματά μας θα είναι πλέον διαφορετικά αλλά και περισσότερα, όπως συμβαίνει και ε άλλες χώρες της Ευρώπης. Πέραν από την εκπαίδευση των διαιτητών και των χειριστών του συστήματος, θα δώσουμε έμφαση και στην επιμόρφωση των εμπλεκομένων αλλά και την ενημέρωση των φιλάθλων πότε, που και πως παρεμβαίνει το VAR. 

Το επόμενο έργο που καλείται να προωθήσει η ΚΟΠ εντός του 2020 είναι η ανέγερση του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου στον Κόρνο. Από τον περασμένο Απρίλιο η UEFA έθεσε στο χρηματοδοτικό της πρόγραμμα το συγκεκριμένο έργο, ενώ το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση έλαβε πολιτική απόφαση για παραχώρηση της επιπλέον απαιτούμενης χαλίτικης γης. Ειδική Επιτροπή στην ΚΟΠ, έχει αναλάβει μαζί με εμπειρογνώμονες την ετοιμασία των όρων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Η νέα χρονιά κρίνεται ως καθοριστική για την ολοκλήρωση του έργου το συντομότερο δυνατό.

Το τρίτο έργο στο οποίο καλείται να ανταποκριθεί η ΚΟΠ είναι η διοργάνωση του EURO 2021 U17. Τις επόμενες μέρες αρχίζει, σε συνεργασία με την UEFA, η προετοιμασία για την μεγαλύτερη διοργάνωση που ανέλαβε ποτέ η Κύπρος ποδοσφαιρικά. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία, μας εμπιστεύτηκε ένα γεγονός που πέραν από την ποδοσφαιρική του σημασία, έχει και πολιτική διάσταση και κυρίως αποτελεί μια εξαιρετικά μεγάλη ευκαιρία για προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες 

Κάνοντας τη δική μας κριτική και ανάλυση της μέχρι σήμερα πορείας μας, διαπιστώνουμε πως το στρατηγικό μας πλάνο βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή, πετυχαίνοντας τους στόχους που θέσαμε και δημιουργώντας προοπτικές για περεταίρω ανάπτυξη και πρόοδο στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Να είστε βέβαιοι πως ανάμεσα στους στόχους μας, ουδέποτε ήταν η ωραιοποίηση της κατάστασης. Τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου, καθημερινά παρακολουθούμε τα ποδοσφαιρικά δρώμενα και εκεί που επιβάλλεται, δεν διστάζουμε να παρέμβουμε για να αντιμετωπίσουμε, ουσιαστικά και αποτελεσματικά, προβλήματα και στρεβλώσεις, ανεξάρτητα από το κόστος. Εμπόδια πάντα θα υπάρχουν και αυτή είναι η πρόκληση, να μπορούμε έγκαιρα να τα εντοπίζουμε και να τα ξεπερνούμε.

 Πριν ολοκληρώσω την ομιλία μου θα ήθελα να ευχαριστήσω την ηγεσία του ΟΠΑΠ για τη στήριξη του θεσμού για τα βραβεία Ήθους.

Η ΟΠΑΠ Κύπρου αποτελεί διαχρονικό αιμοδότη του Κυπριακού Αθλητισμού και νιώθουμε ευγνώμονες για το γεγονός ότι,  πέραν των βραβείων ήθους, ο ΟΠΑΠ είναι και ο Μέγας χορηγός της Εθνικής μας ομάδας των Ανδρών.

Θερμά συγχαρητήρια στους βραβευθέντες. Καλή χρονιά και κάθε επιτυχία σε όλους". 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Α Κατηγορία: Τελευταία Ενημέρωση

Ο Στάθης… αφυπηρετεί

Ο Στάθης… αφυπηρετεί

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να πέσουν «οι τίτλοι τέλους» για τον Στάθη Αλωνεύτη
Γιώργος Παττίχης
 |  ΑΠΟΕΛ
X