ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Σήκωσε το, Πρόεδρε!!

Στην Κύπρο οι θεσμοί δεν προστατεύονται, ούτε επικοινωνιακά

Χρήστος Ζαβός

Χρήστος Ζαβός

Υπήρξαν φάσεις και γκολ, νικητές και ηττημένοι, η τηλεοπτική όμως παρουσία του Προέδρου, αναδείχθηκε ως ένα ακόμη κεφάλαιο στην θεματολογία του τελικού.

Ήταν τέτοια η επικράτηση της ιδιότητας του ως οπαδός έναντι αυτής του Προέδρου, έτσι όπως προέκυψε μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες, που αναπόφευκτα προκάλεσε σχόλια, σκέψεις και συναισθήματα.

Μην σου πω σόκαρε κιόλας!!!

Λίγο το χαλαρό στυλ αλά Σκανδιναβός πολιτικός, λίγο το αμερικάνικο στυλ απλότητας, λίγο και η σκόνη της Κύπρου, τεζάραμε μ’ αυτά που είδαμε, πέραν των γκολ της Πάφου!!!

Καλά, καλά σε μια χώρα όπως τη δική μας, όπου η αντίληψη περί του Προέδρου της Δημοκρατίας φλερτάρει με τον μεσσιανισμό, παρουσιάστηκε στις τηλεοράσεις μας ένας τύπος, τόσο χαλαρός και ανέμελος που νόμιζες ότι είναι στέλεχος μιας ομάδας. Ούτε καν πρόεδρος της.

Αρχικά εμφανίστηκε με την φανέλα της Πάφου, ανάμεσα σε δύο παιδιά που φόραγαν τη φανέλα της Ομόνοιας και μια κυρία με μπλούζα του Telethon.

Κάπου σκεφτήκαμε όλοι, ότι πρόκειται για επικοινωνιακό τρικ με φιλανθρωπικό σκοπό.

Όσο όμως πέρναγε ο χρόνος, ο συμπαθητικός για πολλούς, Νίκος, εξελισσόταν σε μια περσόνα, που σίγουρα δεν παρέπεμπε στον ηγέτη της Κυβέρνησης.

Αν κάποιοι αποφάσισαν να τον παρουσιάσουν ως πιο ανθρώπινο, εγκαταλείποντας την αποστασιοποιημένη εικόνα που συνήθως διατηρούν πολιτικοί, κάπου προφανώς έχασαν το μέτρο.

Αναρωτιέμαι κιόλας ποιος αποκτά το δικαίωμα, να χαριεντίζεται ή να πειραματίζεται με την ιδιότητα του Προέδρου!!

Το Α και το Ω, που πρέπει να διαφυλάσσεται ως έννοια ιερή για άτομα που υπηρετούν θεσμούς και δη τους ανώτατους, είτε επικοινωνιακά, κυρίως επί της ουσίας, είναι η σοβαρότητα.

Σε τούτη την περίπτωση, δεν νομίζω ότι ο στόχος επετεύχθη.

Η αστειότητα, η προχειρότητα, η υπέρμετρη χαλαρότητα, η απερισκεψία, η έλλειψη βαρύτητας και άλλα πολλά αφαιρούν ή και πλήττουν την σοβαρότητα του θεσμού.

Εξ’ ου και επινοήθηκαν, πρωτόκολλα, κώδικες συμπεριφορών και πολιτικές, ακριβώς για να προστατευτεί η σοβαρότητα τους!!!

Αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αποφάσισε να δημιουργήσει μια εντελώς καινούργια κουλτούρα στα κυπριακά δρώμενα, λανσάροντας διαφορετικού τύπου συμπεριφορές στη δημόσια σφαίρα, ας προχωρήσει και σε πιο ουσιώδεις κινήσεις.

Ας αποποιηθεί πρώτος και καλύτερος, των σκανδαλωδών ωφελημάτων που απολαμβάνουν οι πολιτειακοί άρχοντες τούτου του τόπου και μετά ας ανάψει και φωτοβολίδα στο γήπεδο, κανένα πρόβλημα από μας.

Βέβαια είναι και πολλοί που υπερασπίστηκαν, την «χαλαρή» εμφάνιση του Προέδρου.

Ομολογουμένως οι κύπριοι έχουν πια αποχωριστεί την σοβαροφάνεια που για δεκαετίες τους αρκούσε, για ν’ αποδώσουν την σοβαρότητα σε πολιτικούς ή προβεβλημένα άτομα.

Πλέον υιοθέτησαν κάτι φτηνά επικοινωνιακά τρικ, που περιτυλίγουν το αγαπημένο πολιτικό πρόσωπο τους, με «ανθρωπιά».

Τους ενδιαφέρει να φαίνεται άνθρωπος. Όχι απαραίτητα να πράττει ως τέτοιος.

Ο κύπριος πολίτης μπορεί μετά ευκολίας να εκθειάσει την «ανθρώπινη» συμπεριφορά του αξιωματούχου σε μια κοινωνική εκδήλωση, δυσκολεύεται όμως να κατακρίνει τις πολιτικές που πλήττουν τους ανθρώπους.

Κάποιοι είναι πανέτοιμοι να υπερασπιστούν την ανθρώπινη πτυχή του πολιτικού προσώπου, αλλά δεν κουνούν το δαχτυλάκι τους να διεκδικήσουν ανθρωποκεντρικές πολιτικές!

Αρκούνται μάλλον στην εικόνα. Όπως προφανώς και ο ηγέτης τους!!!


Υ.Γ Ελέω τη οπαδικής ιδιότητας του Προέδρου, θα ήταν μια καλή ευκαιρία να προωθηθεί επικοινωνιακά η «κάρτα οπαδού» που υπερασπίζεται η Κυβέρνηση . Ή που χάθηκε ή που απλά η κάρτα «φθείρει»… δεν εξηγείται διαφορετικά

Α Κατηγορία: Τελευταία Ενημέρωση