ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Πονάει χέρι, κόβει χέρι

Οι προειδοποιήσεις της πολιτείας και η «συλλογική ευθύνη»

Σάββας Λαζανιάς

Σάββας Λαζανιάς

lazaniass@sppmedia.com

Το σοβαρά έκτροπα που έγιναν την περασμένη Κυριακή στη Λευκωσία στο πλαίσιο του καλαθοσφαιρικού αγώνα Απόλλων-Ανόρθωση θορύβησαν την πολιτεία, η οποία απειλεί ότι θα κλείσει τα γήπεδα για τον κόσμο.

Ουσιαστικά αυτό που κάνει η πολιτεία είναι να πετάξει από τα χέρια της την «καυτή πατάτα» της βίας στα γήπεδα, παρότι προεκλογικά είχαν ακουστεί εύηχες υποσχέσεις στα αυτιά των πολίτων για λύσεις σε όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία.

Αντ' αυτού, αυτό που προτείνουν ουσιαστικά είναι η γνωστή πρακτική του «πονάει χέρι, κόβει χέρι», κάτι που δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λύση στο πρόβλημα της βίας στα γήπεδα, το οποίο είναι πρώτιστα κοινωνικό φαινόμενο με πολλές αιτίες.

Με άδεια γήπεδα-νεκροταφεία όλοι θα κοιμούνται ήσυχοι καθώς θα εξαλειφθεί η βία με μαθηματική ακρίβεια. Αυτή είναι μια πολύ εύκολη επιλογή για την πολιτεία όμως σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση. Αυτό που χρειάζεται είναι μια πραγματική λύση η οποία δεν θα τραυματίζει περισσότερο το άμοιρο μας ποδόσφαιρο. Γιατί με άδεια γήπεδα το ποδόσφαιρο και γενικά όλα τα αθλήματα θα πιάσουν την κατηφόρα.

Εδώ είναι που πρέπει να δείξει η νέα κυβέρνηση ότι διαφέρει από τις προηγούμενες. Αν δεν μπορούν να βρουν ουσιαστικές λύσεις ας βγουν να το πουν δημόσια. Τι φταίει η συντριπτική πλειοψηφία των ποδοσφαιρόφιλων για να τιμωρηθεί με ένα μέτρο συλλογικής ευθύνης; Γιατί τέτοιο είναι αυτό το μέτρο που προειδοποιούν να εφαρμόσουν, μέτρο το οποίο δείχνει κατά την προσωπική μου άποψη αδυναμία στην εξεύρεση ουσιαστικών λύσεων.

Αν κλείσουν τα γήπεδα για τον κόσμο, η εκτίμηση μου είναι ότι η βία δεν θα εξαλειφθεί αλλά θα μεταφερθεί σε άλλους χώρους και σε άλλους τομείς. Όπως προανέφερα, η βία στις μέρες μας είναι κοινωνικό φαινόμενο και δεν «γεννήθηκε» στον αθλητισμό και στο ποδόσφαιρο. Υπάρχουν πολλές αιτίες που έχουν δημιουργήσει αυτό το φαινόμενο. Αν θεωρούν κάποιοι ότι τα επεισόδια γίνονται μόνο από αλήτες του δρόμου και «τελειωμένα» πρεζόνια έχουν μέγα λάθος. Δεν είναι μόνο αυτοί.

Κατά την προσωπική μου άποψη, δεν είναι μόνο η έλλειψη σωστής παιδείας που δημιουργεί τους χούλιγκανς οι οποίοι αυξάνονται συνεχώς. Σίγουρα, υπάρχουν κάποιοι λίγοι που τους αρέσουν απλά τα μπάχαλα. Ωστόσο, αυτό που ωθεί τους περισσότερους στα επεισόδια είναι μια τεράστια οργή, οργή η οποία «γεννήθηκε» μέσα από τις κοινωνικές αδικίες-ανισότητες, τη συστημική διαφθορά, τη γενική ατιμωρησία και κυρίως τη δύσκολη διαβίωση της νεότερης γενιάς στην άχαρη εποχή που ζούμε. Αν κλείσουν τα γήπεδα, απλά οι χούλιγκανς θα βρουν άλλους τρόπους και χώρους για να ξεσπάσουν και να βγάλουν την οργή τους.

Επομένως, κατά την προσωπική μου άποψη πάντα, αυτό που πρέπει να κάνει η πολιτεία είναι να ψάξει να βρει τις βαθύτερες αιτίες που «γεννούν» τη βία έξω από τα όρια του αθλητισμού, εντοπίζοντας τη ρίζα του προβλήματος και όχι προχωρώντας σε «λύσεις» που δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα.

Α Κατηγορία: Τελευταία Ενημέρωση