ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΠΑΣΠ: Από την απεργία του 1991 μέχρι τον Νεοφυτίδη

Η ιστορία επαναλαμβάνεται με διαφορετικά προσωπα

Σάββας Κοσιάρης

Σάββας Κοσιάρης

Οι διαφορές που εκδηλώνονται το τελευταίο διάστημα μεταξύ του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών και της ΚΟΠ αλλά και σωματείων μελών της Ομοσπονδίας, αποτελούν επανάληψη της ιστορίας. Από το 1987, όταν δηλαδή ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος, καταγράφονται πολλές αντιπαραθέσεις κάποιες από τις οποίες οδήγησαν και σε μεγάλες συγκρούσεις. Όπως η σύγκρουση του 1991 με αφορμή το Σχέδιο μεταγραφών το οποίο προωθούσε η ΚΟΠ. Τα πραγματικά αίτια όμως εκπήγαζαν (και θεωρούμε ότι εξακολουθούν να εκπηγάζουν) από τη δυστοκία της «εργοδοτικής πλευράς» να αποδεχτεί τη «συνδικαλιστική οργάνωση» των ποδοσφαιριστών.

Αυτή η δυστοκία παρέμεινε διαχρονικά σαν σκιά στις σχέσεις των δύο πλευρών, ακόμη και σε εποχές όπου φαινόταν ότι «όλα βαίνουν καλώς». Έβαιναν καλά για όσο και μέχρι εκεί που η «εργοδοτική πλευρά» αισθανόταν ότι ο ΠΑΣΠ «ενοχλεί». Κι αυτή η ενόχληση είναι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση στην επί Covid 19 εποχή…

Οι διαδρομές της ιστορίας θα μας πάρουν στην πρώτη μεγάλη σύγκρουση της ΚΟΠ (και σωματείων) με τον ΠΑΣΠ. Κι αντίστροφα… Θα μας πάρουν και σε μια τοποθέτηση του τότε Προέδρου του ΚΟΑ αείμνηστου Ουράνιου Ιωαννίδη ο οποίος, προσπαθώντας να φτιάξει τις σχέσεις των δύο πλευρών, έδωσε μια διάσταση που «χαστουκίζει» πολλές σημερινές συμπεριφορές… Να μπούμε όμως χρονολογικά στις διαδρομές της ιστορίας.

Από τις αρχές του 1990 η τότε Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΟΠ, με Πρόεδρο τον Χρίστο Τριανταφυλλίδη και Α΄ Αντιπρόεδρο τον Μάριο Λευκαρίτη, αποφασίζει την εκπόνηση ενός νέου Σχεδίου μεταγραφών ποδοσφαιριστών. Στην ουσία τα σωματεία επιδίωκαν μέσα να φτιάξουν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο να «κλείσουν» τους ποδοσφαιριστές καθορίζοντας τα ίδια την τύχη τους. Ο ΠΑΣΠ, με Πρόεδρο τον Γιαννάκη Γιαγκουδάκη, επιδίωξε να ενημερωθεί για τις προθέσεις του Σχεδίου αφού ουσιαστικά αφορούσε στα μέλη του. Η ηγεσία της Ομοσπονδίας δεν ανταποκρίθηκε, στο βαθμό τουλάχιστον που θα ανέμενε ο ΠΑΣΠ, ακολουθώντας μια τακτική που ναι μεν κατέγραφε τις εκκλήσεις των ποδοσφαιριστών αλλά τις αγνοούσε.

Αυτήν ακριβώς την πολύμηνη τακτική κωλυσιεργίας από πλευράς ΚΟΠ (είχε υποσχεθεί πως θα ενημέρωνε τον ΠΑΣΠ μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 1990 αλλά δεν το έκανε) κατάγγειλαν οι ποδοσφαιριστές σε διάσκεψη Τύπου που οργάνωσαν τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 1991, παραθέτοντας επίσης σειρά προβλημάτων. Σημαντικότερα εξ αυτών ήταν το θέμα ασφάλισης, το οποίο παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος Φλώρος Νικολάου και ασφαλώς, το νέο μεταγραφικό Σχέδιο που προωθούσε η ΚΟΠ και το οποίο παρουσίασε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΠΑΣΠ για θέματα μεταγραφών Θράσος Κονιώτης.

Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 1991 ο ΠΑΣΠ συγκαλεί σύσκεψη των μελών του στη Λάρνακα και αποφασίζεται η κήρυξη επ΄ αόριστον απεργίας αν μέχρι τις 31 Μαρτίου 1991 η ΚΟΠ δεν δώσει στο Σύνδεσμο, το νέο Σχέδιο μεταγραφών. Αποφασίστηκε επίσης όπως μέχρι τότε, οι ποδοσφαιριστές κατέρχονται στα γήπεδα για τους αγώνες τους αναρτώντας πανό με δύο βασικά συνθήματα: «Όχι στην εκμετάλλευση ποδοσφαιριστών» και «Ζητούμε νέο Σχέδιο μεταγραφών». Χρειαζόταν η απειλή της απεργίας (η οποία ευκολότερα από ότι σήμερα θα μπορούσε να υλοποιηθεί αφού οι πλείστοι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονταν στο πρωτάθλημα ήταν κύπριοι) για να αντιδράσει η ΚΟΠ.

Έτσι, την Παρασκευή 29 Μαρτίου 1991 (δύο μέρες πριν εκπνεύσει η διορία των ποδοσφαιριστών) η Γενική Συνέλευση της ΚΟΠ σε έκτακτη σύνοδό της αποφασίζει όπως παραδώσει στον ΠΑΣΠ προς μελέτη το Σχέδιο μεταγραφών. Η παράδοση γίνεται το πρωί του Σαββάτου 30 Μαρτίου, 1991 και ο τότε Πρόεδρος της ΚΟΠ Χρίστος Τριανταφυλλίδης εκφράζει την αισιοδοξία ότι οι ποδοσφαιριστές θα ικανοποιηθούν από τις πρόνοιες του Σχεδίου και πως η απεργία θα αποφευχθεί.

Την Τετάρτη 3 Απριλίου 1991 ο ΠΑΣΠ μελετά τις πρόνοιες του Σχεδίου και κρίνει ότι αυτές δεν ικανοποιούν τους ποδοσφαιριστές. Ως κε τούτου εμμένει στην απόφαση για απεργία από τις 13 Απριλίου (αφού μεσολαβεί η διακοπή στις 7 του μήνα λόγω Πάσχα). Σε ένδειξη καλής θέλησης, ο ΠΑΣΠ καλεί την Ομοσπονδία σε δύο συναντήσεις στις 9 και 10 Απριλίου ώστε να συζητηθεί διεξοδικά το Σχέδιο, να επέλθει συμφωνία και να αποφευχθεί η απεργία.

Η ΚΟΠ συστήνει Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εννέα σωματεία, ώστε οι όποιες αποφάσεις της να εξασφαλίζουν την πλειοψηφία σε περίπτωση ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση και αρχίζουν εκ νέου επαφές με τον ΠΑΣΠ. Στη συνάντηση της Τρίτης, 9 Απριλίου, συμφωνείται σειρά ενεργειών εκ μέρους της Επιτροπής των εννέα σωματείων της ΚΟΠ καθώς και χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του.

Η Γενική Συνέλευση της ΚΟΠ στις 19 Απριλίου, 1991 έκανε αποδεκτές αρκετές από τις εισηγήσεις του ΠΑΣΠ απορρίπτοντας όμως εκείνες που οι ποδοσφαιριστές θεωρούσαν επί της ουσίας. Κι η ουσία ήταν πώς το Σχέδιο καθιστούσε τους ποδοσφαιριστές «ιδιοκτησία» των σωματείων αφού από το 21ο έτος της ηλικίας τους και για οκτώ χρόνια δεν είχαν δικαίωμα μεταγραφής! Κι όταν θα το αποκτούσαν ο πρώτος λόγος για τις προϋποθέσεις μεταγραφής ανήκε πάλι στα σωματεία.

Αρχίζει μια νέα σειρά συναντήσεων στις οποίες ο ΠΑΣΠ λαμβάνει την υπόσχεση ότι πριν από την έναρξη της περιόδου θα υπάρχει νέο Σχέδιο μεταγραφών το οποίο θα ικανοποιεί τους ποδοσφαιριστές. Μπήκε όμως ήδη το καλοκαίρι… Αρχίζουν οι διακοπές… Αρχίζουν και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την εκλογή νέας ηγεσίας στην ΚΟΠ. Ο Χρίστος Τριανταφυλλίδης αποχωρεί… Αναλαμβάνει ο Μάριος Λευκαρίτης… Και οι απαιτήσεις του ΠΑΣΠ ξανά ξεχασμένες… Όχι όμως από το Σύνδεσμο των ποδοσφαιριστών…

Λίγο πριν την έναρξη της νέας περιόδου (1991-1992) ο ΠΑΣΠ επαναφέρει το θέμα και δηλώνει ότι οι ποδοσφαιριστές δεν πρόκειται να κατεβούν στο γήπεδο στα παιχνίδια της 1ης αγωνιστικής. Η ΚΟΠ θορυβείται και αρκετά σωματεία αρχίζουν τις πιέσεις στους ποδοσφαιριστές τους κι ιδιαίτερα σε μέλη του Συνδέσμου. Πάνω-κάτω, έμοιαζε η κατάσταση τότε με πολλά που βιώνουμε σήμερα…

Παρατηρούνται διαφωνίες για την τακτική που θα ακολουθούσε ο ΠΑΣΠ και μεταξύ μελών του Συνδέσμου. Ο Γιαννάκης Γιαγκουδάκης παραιτείται από την προεδρία και αναλαμβάνει ο Πάμπος Πίττας. Αναλαμβάνει και ο Ιάκωβος Ζαχαριάδης, ως εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΠ, να σηκώσει το βάρος της πρόταξης των θέσεων του Συνδέσμου, των δημόσιων συζητήσεων και αντιπαραθέσεων με την ΚΟΠ και τα σωματεία. Και βρέθηκε ο Ιάκωβος Ζαχαριάδης στο στόχαστρο… Πάνω-κάτω, όπως και σήμερα ο Σπύρος Νεοφυτίδης…

Η αλήθεια του Ουράνιου Ιωαννίδη

Tη Δευτέρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη του πρωταθλήματος, στο στούντιο του ΡΙΚ, στην εκπομπή «Ο κόσμος των Σπορ» με τον αείμνηστο Ανδρέα Γεωργιάδη και με το Σάββα Κοσιάρη, συγκρούονται ο Ιάκωβος Ζαχαριάδης του ΠΑΣΠ και ο Αντιπρόεδρος της ΚΟΠ και υπεύθυνος για το Σχέδιο μεταγραφών, αείμνηστος Πάμπος Χαραλάμπους. Στη μέση τους ο τότε Πρόεδρος του ΚΟΑ Ουράνιος Ιωαννίδης (αείμνηστος επίσης) προσπαθεί να γεφυρώσει τις διαφορές. Και λέγει:

«Δεν μπορεί κανείς να τραβήξει το σχοινί μακριά. Το ποδόσφαιρο δεν αφορά μόνο την Ομοσπονδία και μόνο τους ποδοσφαιριστές. Το ποδόσφαιρο έχει να κάνει με πολύ ευρύτερα στρώματα του λαού, με τον φίλαθλο ο οποίος το έχει σαν ένα από τα καθημερινά του ενδιαφέροντα. Κτίζουμε γήπεδα, οργανώνουμε αγώνες αλλά γιατί;… Για να έχουμε φιλάθλους στις κερκίδες! Δεν μπορούμε να μην λαμβάνουμε υπόψη τους φιλάθλους και να επιδιώκουμε να δούμε μόνο πώς θα λύσουμε μια διαφορά χωρίς αυτούς»…

Μια τοποθέτηση η αλήθεια της οποίας ακουμπά και τα σημερινά δεδομένα, αποτελώντας χαστούκι και για πολλές τωρινές συμπεριφορές… Το ποδόσφαιρο δεν είναι ιδιοκτησία κανενός... Είναι περιουσία των φιλάθλων… Των φίλων δηλαδή, του αθλήματος….

 

Α Κατηγορία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X