ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Θα μας έσωζε το VAR;

H φάση του Ανόρθωση-Ομόνοια είναι εξαιρετικό παράδειγμα

Είναι καλό να αρχίσουμε να συζητάμε τα παιχνίδια ως προς τη διαιτησία τους όχι μόνο για το κλασικό «μας έσφαξε» και το «ήταν ή δεν ήταν» αλλά και για το κομμάτι του VAR και το κατά πόσο μια απόφαση που σηκώνει συζήτηση θα άλλαζε μέσω βίντεο. Θα πάρουμε αφορμή το πέναλτι στη φάση Λανγκ-Καλτσά στο ντέρμπι Ανόρθωση-Ομόνοια που σήκωσε σκόνη.

Πριν προχωρήσουμε να διευκρινίσουμε κάτι σημαντικό: ο βασικός λόγος που FIFA και IFAB αποφάσισαν να βάλουν την τεχνολογία στη διαιτησία είναι ακριβώς αυτό που ζούμε από το Σάββατο. Τα πρωτοσέλιδα που «δίκαζαν» διαιτητές για εγκλήματα και οι συζητήσεις επί συζητήσεων για μια φάση. Θέλησαν δηλαδή να βρουν τρόπους να μην αλλοιώνονται αποτελέσματα άρα να μην έχουμε να κουβεντιάζουμε για διαιτητές αλλά τους πραγματικούς πρωταγωνιστές.

Προσοχή όμως: δεν είναι πανάκεια ούτε η λύση «δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν» όπως λένε και οι γραφές. Υπάρχει για να διορθώνει ξεκάθαρα λάθη των διαιτητών που διαμορφώνουν αποτέλεσμα και να τους βοηθά. Όχι για να παίρνει αποφάσεις για χάρη τους.

Στην επίμαχη φάση, η ερώτηση κλειδί είναι αυτή που φαίνεται στη φώτο που βάζουμε από το πρωτόκολλο του VAR.

Αν η απάντηση στο «τι είδες;» είναι «σπρώξιμο από πίσω του Λανγκ» τότε μόνο αν ο VAR έκρινε πως υπήρχε ξεκάθαρο λάθος θα του υποδείκνυε να πάει στο μόνιτορ να το ξαναδεί. Από τις λήψεις που είδαμε, καμιά δεν ξεκαθαρίζει απόλυτα το σκηνικό και έτσι πολύ απλά η απόφαση του Χριστοδούλου θα έμενε ανεξάρτητα του τι άποψη έχει ο καθένας για τη φάση.

Πήραμε τη φάση αυτή ως παράδειγμα για να γίνει κατανοητό πως το VAR δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει τα πάντα όσο ξεκάθαρα και αν φαίνονται στα δικά μας μάτια. Η οπτική των διαιτητών είναι διαφορετική από αυτήν των φιλάθλων και των παραγόντων και πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας για να μην μας τα κάνει χειρότερα η τεχνολογία από όσο είναι ήδη σήμερα τα νεύρα μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΟΜΟΝΟΙΑ: Τελευταία Ενημέρωση