ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
12° Λευκωσία,
04 Δεκεμβρίου, 2021
sport fm - listen live

Ομόνοια: Οι κρίσιμες μέρες για το ιδιοκτησιακό

Ο ενδεχόμενος νέος επενδυτής θα βαδίσει με βάση την υπάρχουσα συμφωνία

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

papagiorgis@sppmedia.com

Το ενδιαφέρον του Κύπριου επιχειρηματία Τζον Χριστοδούλου για αγορά του πακέτου των μετοχών στην Ομόνοια, είναι το θέμα που κυριαρχεί στην επικαιρότητα από χθες.

Για τη μάζα του φίλαθλου κόσμου το γεγονός προκάλεσε έκπληξη γιατί δεν είχε προηγηθεί κάτι που να οδηγούσε έστω στη σκέψη  περί πιθανότητας αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην Ομόνοια.

Έλεγχος από ΗΠΑ

Όμως οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα ήξεραν πολύ καλά ότι ο Σταύρος Παπασταύρου - όπως και ο κάθε επιχειρηματίας με έδρα στις ΗΠΑ και με κύκλο εργασιών και στο εξωτερικό- είναι πρόσωπο που υπόκειται σε ύψιστου βαθμού έλεγχο από την τραπεζική αρχή των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, τελευταίως είχε παρουσιαστεί στον Σταύρο Παπασταύρου μια πολύ καλή ευκαιρία επιχειρηματικής φύσης που αφορά Τράπεζα. Με βάση τις ενδείξεις η ευκαιρία αυτή έχει σχέση με τις εξελίξεις.

Η Ομόνοια Ποδόσφαιρο, με πρόεδρο τον Σταύρο Παπασταύρου, ανέλαβε τη διαχείριση του ποδοσφαιρικού τμήματος τον Ιούνιο του 2018, υπογράφοντας σχετική συμφωνία συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας, (10 χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης στην εταιρεία για ακόμη 5 χρόνια ενώ σε περίπτωση μη συμφωνίας, το ποδοσφαιρικό τμήμα επιστρέφει στο σωματείο), με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου.

Αυτήν τη στιγμή γίνεται ο λεγόμενος έλεγχος δέουσας επιμέλειας. Δηλαδή ο έλεγχος όλων των ζητημάτων που αφορούν τη συμφωνία (αν είναι η εταιρεία διαχειρίσιμη κλπ κλπ). Αυτό γίνεται πάντοτε σε τέτοιες περιπτώσεις από τον (όποιο) υποψήφιο επενδυτή.

Μετά από τον έλεγχο δέουσας επιμέλειας ακολουθεί η διαδικασία επαφών μεταξύ των δυο μερών για να διαφανεί αν θα συμφωνήσουν στην τιμή πώλησης των μετοχών.

Με βάση τη συμφωνία που ισχύει μεταξύ του σωματείου και της εταιρείας δεν μπορεί η εταιρεία να πωλήσει μετοχές πριν τη συμπλήρωση 3.5 χρόνων.

Σε περίπτωση πρόθεσης διάθεσης των μετοχών το Σωματείο έχει δικαίωμα πρώτης άρνησης και εξάσκησης μέσα σε δύο μήνες και περιθώριο 6 μηνών εξαγοράς στην τιμή της πρότασης.

Σε περίπτωση συμφωνίας μεταξύ των δυο πλευρών, ο ενδεχόμενος νέος επενδυτής έχει την υποχρέωση να συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία που υπάρχει με το σωματείο. Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχει τίποτα που να θεωρείται εξέλιξη ουσίας επί του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Ομόνοιας.

Τι παίρνει ο νέος επενδυτής

Σε περίπτωση που κλείσει η συμφωνία μεταξύ των δυο μερών τι παίρνει άραγε ο νέος επενδυτής στην Ομόνοια από τον προηγούμενο; Ασφαλώς το όνομα της ομάδας (όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό για την Κύπρο), την αξία των ποδοσφαιριστών που δημιουργήθηκε με την τεράστια συνδρομή του Χένινγκ Μπεργκ,( οι τιμές των νεαρών Λοΐζου Λοΐζου, Μαρίνου Τζιωνή, Ανδρόνικου Κακουλλή και Νικόλα Παναγιώτου είναι σαφώς πολύ ψηλότερες από αυτές που ίσχυαν προ διετίας), τις εγκαταστάσεις στο αθλητικό κέντρο «Ηλίας Πούλλος» , μια επαγγελματικά οργανωμένη και ποιοτική Ακαδημία ποδοσφαίρου, τις χορηγικές συμφωνίες και τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Καλά ενημερωμένη πηγή ανέφερε στο 24sports ότι η Ομόνοια βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ότι βρισκόταν το 2018.

Επίσης σε περίπτωση αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος το σωματείο είναι εξασφαλισμένο με δικλείδες που περιέχονται στη συμφωνία. Ο (όποιος) νέος επενδυτής είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει τις διατάξεις της συμφωνίας. Δεν θα κάνει δηλαδή του κεφαλιού του.

Εννοείται ότι οι όποιες εξελίξεις δεν επηρεάζουν ποσώς την ομάδα. Μας λέχθηκε χαρακτηριστικά ότι όλα αυτά που λέγονται ότι υπάρχει τάχα μια σχετική ύφεση στη δραστηριοποίηση όσον αφορά τον προγραμματισμό λόγω αυτών των εξελίξεων αποτελούν …ελαφρότητες ΄

Θυμίζουμε ότι ακόμη και σε περίπτωση πρόωρης διακοπής συμβολαίου ( στην υποθετική περίπτωση που ο επενδυτής επιθυμεί να αποχωρήσει) δεν μένουν υποχρεώσεις στο Σωματείο Γιατί με βάση τη συμφωνία είναι υπόχρεος να καλύψει τον προϋπολογισμό μέχρι το τέλος Μαΐου.

Επί των γεγονότων, η επίσημη Ομόνοια, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο- μέχρι στιγμής δεν τοποθετήθηκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Πέτρος Παπαγιώργης

ΟΜΟΝΟΙΑ: Τελευταία Ενημέρωση