ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Ομόνοια: Το project «νέοι» είναι η άλλη όψη της προσπάθειας

Σημαντικό κομμάτι οι Ακαδημίες ποδοσφαίρου

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

papagiorgis@sppmedia.com

Ο,τι έγινε το περασμένο Σάββατο, μπορεί να ήταν κόντρα στην επιθυμία των φίλων του «τριφυλλιού» , μπορεί να τους πίκρανε, αλλά δεν είναι και η συντέλεια της ομάδας. Συμφωνώ ότι κάθε ήττα, όπως και κάθε νίκη έχουν διαφορετική σημασία, αλλά κανένα αποτέλεσμα δεν είναι καταστροφή.

Οι ομάδες έχουν συνέχεια κι αυτή θα πρέπει να υποστηρίζουν. Αυτό κάνει και η Ομόνοια που ήδη έχει στο μυαλό τη νέα σεζόν. Άλλωστε με βάση το τι ανέφερε χθες στον ΣΠΟΡ FM 95 επί του Τύπου εκπρόσωπος της Ομόνοιας Ανδρέας Δημητρίου έχει γίνει προεργασία στο σχεδιασμό.

 Είναι αυτονόητο ότι στόχος των Βάλντας Νταμπράουσκας, Γιάννη Αναστασίου, τμήματος σκάουτινγκ και διοίκησης είναι η συγκρότηση μιας ομάδας με παίκτες διαφοράς, δηλαδή παίκτες που θα έχουν την ποιότητα και την προσωπικότητα να αγωνίζονται κάτω υπό συνεχή πίεση έτσι ώστε να οδηγήσουν την ομάδα στην επιστροφή στους τίτλους όσον αφορά τα εγχώρια δεδομένα και σε μια αξιοσημείωτη παρουσία στην Ευρώπη.

Ακαδημία και πρώτη ομάδα, μία οντότητα

Υπάρχει όμως και ένας άλλος τομέας που θα πρέπει να συγκεντρώσει την προσοχή του πράσινου οργανισμού. Ο τομέας των Ακαδημιών όπου η Ομόνοια τα τελευταία χρόνια έχει κάνει καλή δουλειά και ασφαλώς πρέπει να τη συνεχίσει. Γιατί έχει καταλάβει ότι πέραν της αυτονόητης ποιοτικής τροφοδοσίας της πρώτης ομάδας υπάρχει και η εισροή εσόδων στο σύλλογο. Η Ομόνοια έχει ήδη βγάλει λεφτά από την παραχώρηση του Μαρίνου Τζιωνή για παράδειγμα.

Σε ένα σύλλογο η Ακαδημία και η πρώτη ομάδα γίνονται μία οντότητα και αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο γιατί οι νέοι παίκτες έχουν την ευκαιρία να αγωνιστούν στην πρώτη ομάδα, αλλά και γιατί περνάει στα νέα παιδιά το DNA της Ομόνοιας.

Τα τελευταία χρόνια από πλευράς ταλέντων και αξιοποίησης νέων, η Ομόνοια αποδεδειγμένα υπερέχει των άλλων ομάδων. Έγινε μια συστηματική δουλειά που με μπροστάρη το Χένινγκ Μπεργκ που προώθησε, καθιέρωσε και αξιοποίησε νέους που τώρα βρίσκονται σε κατάσταση καταξίωσης, αγωνιζόμενοι και στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Είναι όμως αλήθεια ότι μετά το Χένινγκ Μπεργκ επί της ουσίας δεν συνεχίστηκε με την ίδια  ζέση η προσπάθεια προώθησης του νεαρού ποδοσφαιριστή. Προσέξτε, δεν αναφέρομαι στη γενικότερη δουλειά που όντως είναι πολύ καλή, αλλά στην προώθηση στην πρώτη ομάδα. Όταν οι νεαροί φθάνουν στο τελικό στάδιο της μετάβασης στην πρώτη ομάδα, δεν παρατηρείται πραγματική πρόθεση για κάτι τέτοιο. Αν αυτό δεν αλλάξει, η Ακαδημία δεν θα διαδραματίζει το ρόλο της.  Θυμίζουμε ότι η προώθηση νεαρών Κύπριων είναι εκπεφρασμένη πολιτική της διοίκησης  Σταύρου Παπασταύρου.

Έχουν τριβή με νέους

Είναι αξιοσημείωτο και ασφαλώς θετικότατο το ότι τόσο ο Λιθουανός κόουτς όσο και ο Ελλαδίτης σύμβουλος σχεδιασμού που θα έχει την ευθύνη των ακαδημιών σύμφωνα με το τι είπε χθες στον ΣΠΟΡ FM 95 ο επί του Τύπου εκπρόσωπος της ομάδας Ανδρέας Δημητρίου έχουν τριβή με παίκτες ηλικιακά μικρούς.

Ο Βάλντας Νταμπράουσκας εντάχθηκε για έξι χρόνια στις ακαδημίες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (στα ηλικιακά γκρουπ από 12 μέχρι 16), ενώ για μερικές σεζόν βρέθηκε στα τμήματα υποδομής της Φούλαμ και της Μπρέντφορντ. Στην Ουαλία πήρε το UEFA Α και το 2009 ανέλαβε την U17 της Λιθουανίας. Ακολούθησε η U19 και τον Δεκέμβριο του 2010 εντάχθηκε στο τεχνικό επιτελείο της Εκράνας. Το 2011-12 ήταν προπονητής και στην U19 της Λιθουανίας.

Ο Γιάννης Αναστασίου για μιάμιση αγωνιστική περίοδο (Ιανουάριος 2011-Ιούλιος 2012) διετέλεσε βοηθός προπονητή της Γιονγκ Άγιαξ (η ομάδα νέων του ολλανδικού συλλόγου).

Ο χρόνος είναι αυτός που θα δείξει αν θα γίνει δουλειά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΟΜΟΝΟΙΑ: Τελευταία Ενημέρωση