ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ομόνοια: Ηλθαν οι άλλες εποχές...

Όπως τις οραματίστηκε ο Νίκος Πορτοκάλογλου με τους «Φατμέ», όχι βέβαια για το κυπριακό «τριφύλλι», αλλά για το Ελληνικό μπάσκετ

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

papagiorgis@sppmedia.com

Η 14η Ιουνίου του έτους 1987 είναι μία ιστορική ημερομηνία για τον ελληνικό αθλητισμό. Οι «άλλες εποχές» που οραματίστηκε στο τραγούδι του λίγους μήνες μετά ο Νίκος Πορτοκάλογλου με τους «Φατμέ» στο μπάσκετ ήρθαν πράγματι. Και ήταν δοξασμένες!

Το εξαιρετικό αυτό τραγούδι είναι πάντα επίκαιρο για την κάθε ομάδα που οι συγκυρίες την οδηγούν σε σημείο, είτε παρόμοιο, είτε που τείνει   προς το  να είναι παρόμοιο.

Η παραμυθένια εκείνη βραδιά της 14ης Ιουνίου1987 για το Ελληνικό μπάσκετ και τον Ελληνικό αθλητισμό γενικότερα αποτέλεσε ορόσημο. Άλλαξε ο ρους της ιστορίας του Ελληνικού μπάσκετ. Ρους που οδήγησε και οδηγά σε δοξασμένες εποχές.

Η παραμυθένια βραδιά για την Ομόνοια ήταν η 16η Σεπτεμβρίου 2020 όπου μέσω της διαδικασίας των πέναλτι (4-2, 1-1 σκορ κ.α. ) απέκλεισε τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου, πέρασε στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λινγκ για πρώτη φορά στην ιστορία της και ταυτόχρονα εξασφάλισε τη συμμετοχή της σε Ευρωπαϊκό όμιλο επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Εκείνο το βράδυ έρεε νέκταρ πρόκρισης. Ο περίγυρος μεθούσε. Ποδοσφαιρικής και οπαδικής αν θέλετε έκστασης, γαρ. Στην αρχή από το αποτέλεσμα. Μετά από το πανηγύρι που στήθηκε στα αποδυτήρια. Και ακολούθως σε όλην την Κύπρο.

 Σε ήρεμες θάλασσες

Το απωθημένο χρόνων, εκπληρώθηκε. Η αποτίναξη της ψύχωσης. Έκανε επί τέλους αυτό που πέντε άλλες Κυπριακές ομάδες είχαν κάνει στο παρελθόν. Το γεγονός ότι δεν το είχε κάνει αυτή, που την υποστηρίζει η μισή φίλαθλη Κύπρος, τη βάραινε πολύ. Και τη βασάνιζε.

Μετά από χρόνια γεμάτα πίκρες, αναποδιές, αντιξοότητες και αδικίες, το πράσινο καράβι κατάφερνε να αρμενίσει σε ήρεμες θάλασσες και να ψάχνει για τα επόμενα απάνεμα λιμάνια.

Η Ομόνοια με αφετηρία την αρχήν της περσινής σεζόν μέχρι σήμερα διανύει πορεία αγωνιστικής αναγέννησης. Το τριφύλλι βγαλμένο από το παρελθόν – από πλευράς ιστορίας και βάρους φανέλας και όχι πλευράς ποδοσφαιρικής, γιατί άλλο ποδόσφαιρο παίζεται τώρα, άλλο παιζόταν παλιότερα - βρέθηκε στην πρώτη θέση με τη διακοπή του πρωταθλήματος, ( ήταν η καλύτερη ομάδα όχι μόνο με βάση τη βαθμολογία αλλά και με την ποδοσφαιρική εικόνα που αποτελούσε τον ορισμό της ισορροπίας μιας ομάδας σε κάποιες δε στιγμές –η εικόνα- παρέμπεσε σε μοντέρνα χορογραφία), ενώ στη φετινή μέχρι τώρα σεζόν λειτουργεί …υπερβατικά. Βρέθηκε στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λινγκ και θα αγωνιστεί στους ομίλους του Γιουρόπα Λινγκ. Θέτουσα εκτός Τσάμπιονς Λινγκ τις πρωταθλήτριες Σερβίας και Πολωνίας μέσα σε παιχνίδια 120 λεπτών.120 λεπτά κράτησε και το παιχνίδι με τους Αρμένιους, που κάθε άλλο παρά αμελητέο μέγεθος έδειξαν ότι είναι.

Αύριο μαθαίνει τους αντίπαλους στον όμιλο που θα οριστεί να αγωνιστεί και ..βγάζει πλάνα. Δεν είναι φρόνιμο να πούμε κάτι για την ώρα αφού δεν ξέρουμε αντίπαλους.

Το ότι η Ομόνοια κυνηγά το πρωτάθλημα και το κύπελλο είναι αυτονόητο. Είπαμε η παρακμή τερματίστηκε. Η δημοφιλέστερη ομάδα του νησιού  μπαινει ξανά  σταδιακά στην εποχή της ακμής. Όποιος στην Ομόνοια δεν μιλά τώρα για πρωτάθλημα –εννοείται, όχι με υπερφίαλο τρόπο- ή δεν έχει ιδέα σε ποια ομάδα βρίσκεται, ή είναι  γραφικός, για να μην πω φαιδρός. Η μέχρι τώρα πορεία στο πρωτάθλημα από βαθμολογικής άποψης δεν είναι ικανοποιητική. Πολύ φυσικό το φαινόμενο με πέντε ματς στην Ευρώπη εκ των οποίων τα τρία με παράταση.


Ο μαιτρ του rotation

Όμως με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα η μετάβαση από την Κύπρο στην Ευρώπη και αντίστροφα γίνεται με επαρκή  τρόπο λόγω του μαιτρ στο εκτεταμένο rotation, αξιότιμου κου  Χένιγκ Μπεργκ. Ο Νορβηγός έχει βάλει γυαλιά σε όλους. Και πρώτα στους συναδέλφους του.

Η Ομόνοια αξιοποιεί πρακτικά όλο το ρόστερ παίρνοντας σχεδόν  το μάξιμουμ  από κάθε ποδοσφαιριστή, με την ηλικία εκάστου να αποτελεί απλώς αριθμό. Ο Ομονοιάτης δεν νοιώθει καμιά ανασφάλεια όποιοι και να αγωνίζονται. Όλοι ανεξαρτήτως αξίας-είναι αδύνατο να είναι άπαντες ισάξιοι- είναι πρακτικά χρήσιμοι για την ομάδα και οπότε τους ζητηθούν οι υπηρεσίες είναι σε θέση να μπουν στο γήπεδο και να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.

Η αναγέννηση της Ομόνοιας με αποκορύφωμα την πρόκριση σε Ευρωπαϊκό όμιλο, είναι έργο συλλογικό. Εχει όμως αρχιτέκτονα. Το Χένινγκ Μπεργκ. Ικανότατος, εργατικός, σοβαρός, καινοτόμος, (για μας τους ποδοσφαιρικά πρωτόγονους και φοβικούς στο θέμα της προώθησης ποδοσφαιριστών), με πλούσιο ποδοσφαιρικό background έφτιαξε ένα ζηλευτό οικοδόμημα που παρουσιάζει το μοντέρνο ποδόσφαιρο της επιθετικής κατοχής με συνεχή πίεση στη μπάλα, αλλά και της αμυντικής τακτικής (δίκην «ροχιμπλάνκος») στοχεύοντας στην άμυνα χώρου προσανατολισμένη στη μπάλα και τη διενέργεια αντεπιθέσεων 3-4 μπαλιών κατά τη φάση της μετάβασης από άμυνα σε επίθεση. Αυτό το είδαμε στην Ευρώπη.

Με αυτά ισχύοντα δεν σημαίνει ότι η ομάδα δεν χρειάζεται βελτίωση. Η γραμμή κρούσης θέλει φτιάξιμο. Δεν υπάρχει ο αποτελεσματικός φορ. Επίσης υπάρχει βιασυνη στην τελική πάσα.

Ο Νορβηγός έχει ένα «παράσημο». Ένα ιστορικό επίτευγμα που αναμφίβολα δείχνει ότι ό,τι κι αν συμβεί στο μέλλον στη σχέση του με την ομάδα έχει αφήσει το δικό του στίγμα κι έχει μπει για τα καλά στην ιστορία των «πρασίνων » για πάντα!

Οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται έχουν κάθε λόγο να περηφανεύονται ότι είναι οι πρώτοι ποδοσφαιριστές της ομάδας που συνέβαλαν στην υλοποίηση του ιστορικού επιτεύγματος. Με την αξία τους, την ποιότητα τους και τη μαγκιά τους.

Πολύτιμη στην όλη προσπάθεια η συνεισφορά των Νεόφυτου Λάρκου και Σίμου Ταραπουλούζη στο σχεδιασμό της ομάδας.

Και το τραγούδι των Φατμέ του Νίκου Πορτοκάλογλου, όλοι οι Ομονοιάτες το ψιθυρίζουν: « Έρχονται άλλες εποχές…».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΟΜΟΝΟΙΑ: Τελευταία Ενημέρωση

X
X