ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ομόνοια: «Δεκάρια», αλλά όχι ντεμοντέ

Περί οργανωτικών μέσων στο «τριφύλλι» της σεζόν 2020-21

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

info@24sports.com.cy

Ακούουμε τα τελευταία χρόνια –από τότε που αποχώρησε ο Νούνο Ασίς- ότι η Ομόνοια δεν έχει «δεκάρι». Το θέμα δεν αφορά μόνο την Ομόνοια. Είναι γενικότερο.

Αυθεντικά «δεκάρια» στο ποδόσφαιρο, υπάρχουν ακόμα; Όλο και λιγότερα. Όλο και περισσότεροι όσο περνάνε τα χρόνια τον θεωρούν ρόλο ξεπερασμένο.

Αλλα προσόντα, που ως μεσοεπιθετικός οφείλει να εξασκεί καλά είναι να πασάρει, να σουτάρει, να δημιουργεί και να σκοράρει.

Προφανής ο λόγος και  διαπιστώνεται από το μέσο φίλαθλο κατά τα τελευταία χρόνια. Ο ρυθμός και η ταχύτητα του παιχνιδιού ανέβηκε, η πίεση πάνω στη μπάλα το ίδιο, οι κενοί χώροι, τα σημεία του γηπέδου όπου ένας παίκτης θα είναι μόνος, αμαρκάριστος και θα έχει χρόνο να σηκώσει το κεφάλι και να κάνει μια μεγάλη μπαλιά, μειώθηκαν δραματικά.

Το ποδόσφαιρο έγινε πιο αθλητικό και οι ομάδες ειδικά αυτές των υψηλών στόχων δεν έχουν χώρο στην ενδεκάδα τους για παίκτες που δεν μαρκάρουν ή επιβραδύνουν την ανάπτυξη.

Με αυτό τον τρόπο τα αργά, ράθυμα, «δεκάρια» καταργήθηκαν και στη θέση τους ξεπήδησαν άλλου είδους παίκτες. Τα γρήγορα στο παιχνίδι και στη σκέψη, all – around «εξαρο-οκτάρο- δεκάρια», (ας τους ονομάσουμε τοιουτοτρόπως, για να γίνουμε πιο παραστατικοί), που φέρνουν σε πέρας τους σύνθετους ρόλους που απαιτεί το σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Ποδοσφαιριστές δηλαδή, που μαρκάρουν, τρέχουν, πασάρουν και οργανώνουν με επάρκεια, με τον καθένα από αυτούς να έχει τα πλεονεκτήματα του έναντι των άλλων και αντιθέτως. Υπάρχει αυτός που μαρκάρει καλύτερα, αυτός που οργανώνει καλύτερα και αυτός που τρέχει περισότερο.

Οι επιτελικοί μέσοι, (με την παλιομοδίτικη έννοια του όρου), σπανίζουν. Υπάρχουν σε άλλη έκδοση.

Το νούμερο 10 συνήθως παίζει πίσω από τον καθαρόαιμο επιθετικό και δημιουργεί φάσεις με την επιδεξιότητα του. Ο παίκτης που παίζει το ρόλο του δεκαριού στο σύγχρονο ποδοσφαιρο δέον να διαθέτει την ικανότητα στο διάβασμα του παιχνιδιού και να διαθέτει διορατικότητα, να είναι γρήγορος, διεισδυτικός καλός ντριμπλέρ και να παίξει και στα άκρα.

Αλλα προσόντα, που ως μεσοεπιθετικός οφείλει να εξασκεί καλά, είναι να πασάρει, να σουτάρει, να δημιουργεί και να σκοράρει.

Επιστρέφουμε στην Ομόνοια. Αυτήν τη στιγμή το τριφύλλι διαθέτει τρεις παίκτες που με βάση τα προσόντα τους μπορούν να αγωνίζονται ως δεκάρια: Αυτοί είναι οι Τιάγκο Φερέιρα, Ερικ Μποτεάκ, Φώτης Παπουλής.

Υπάρχει επίσης ένα οκταροδεκάρι, ο  Ζιόρντι Γκόμεθ και ένας… λίγο από όλα. O Βίτορ Γκόμες. Μην αφήνουμε εκτός ως οκταροδεκάρια τους νεαρούς Μαρίνο Τζιωνή και Χαράλαμπο Χαραλάμπους.

Αρα δεκάρια υπάρχουν και παραυπάρχουν στο «τριφύλλι».

Αν μιλάμε για ντεμοντέ, ναι, δεν υπάρχουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΟΜΟΝΟΙΑ: Τελευταία Ενημέρωση

X