ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
26° Λευκωσία,
18 Μαΐου, 2022
sport fm - listen live

Ομόνοια: Αν είναι έτοιμος, είναι έτοιμος

Το εντυπωσιακό έργο του Χένιγκ Μπεργκ συνεχίζεται με επιτυχία

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

papagiorgis@sppmedia.com

«Δίνω θέση στην ενδεκάδα όταν κάποιος είναι έτοιμος, ανεξαρτήτως της ηλικίας του». Αυτό είναι το μότο του Χένινγκ Μπεργκ.

Ο άνθρωπος αυτός τάραξε τα λιμνάζοντα νερά του Κυπριακού ποδοσφαίρου, δίνοντας τόπο στα νιάτα στην πράξη. Γελοιοποιώντας τις διαχρονικές αμπελοφιλοσοφίες των διάφορων (παραγόντων και προπονητών) επί του θέματος που λέγεται αξιοποίηση ταλέντων.

ίναι πολύ πιθανόν η ατολμία και η φοβία προπονητών να έχει επιφέρει την εξαφάνιση ταλαντούχων παιδιών

Ο Νορβηγός κοιτά τους εξής παράγοντες, (πέραν βέβαια της ποιότητας, της φόρμας και της ψυχολογίας), για να δώσει θέση στην ενδεκάδα. Εκπληρώνει τα καθήκοντα της θέσης; Παίρνει πρωτοβουλίες; Θεωρείται χρήσιμος μέσα στην ομάδα; Η ηλικία δεν τον νοιάζει. Αν είναι έτοιμος, είναι έτοιμος.

Αυτό το φαινόμενο έχει μία γενικότερη θετική επίδραση στην ομάδα, με τους νεαρούς παίκτες να ξέρουν καλά πως αν συνεχίσουν να δουλεύουν σωστά και να δείχνουν πράγματα στην προπόνηση, θα μπουν και στο γήπεδο. Μόνο την Ομόνοια στο σύνολό της βοηθά αυτό.

Ο Χένινγκ Μπεργκ αναμένεται να συνεχίσει να δίνει ευκαιρίες, κόντρα στον όποιο αντίπαλο αγωνίζεται η Ομόνοια. Να δίνει τη δυνατότητα σε νεαρούς, να μπουν στο χορτάρι και να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, δείχνοντας πράγματα. Στο χέρι των ποδοσφαιριστών είναι όμως να τις αρπάξουν αυτές τις ευκαιρίες.

Το θέμα δεν είναι, δηλαδή, μόνο να δίνει τις ευκαιρίες ο προπονητής.Το θέμα είναι επίσης και οι παίκτες να τις παίρνουν. Γιατί τελικά όλο αυτό γίνεται και για έναν άλλο λόγο πέραν της δικής τους ανέλιξης. Για να βαθύνει ακόμη περισσότερο το ρόστερ της ομάδας. Και να έχει ο προπονητής, ανά πάσα στιγμή, περισσότερες έτοιμες λύσεις, στα χέρια του.

 Υπενθύμιση

Η χρησιμοποίηση του Κωνσταντίνου Χρίστου στο πρόσφατο ματς με τον Π.Ο.Ξυλοτύμπου, αποτελεί απλή υπενθύμιση του τεράστιου έργου που έχει επιτελέσει ο Χένινγκ Μπεργκ στον τομέα της προώθησης των νεαρών. Με τις πράξεις του, έχει κάνει πραγματικότητα αυτό, που για τη συντριπτική πλειοψηφία των προπονητών που έχουν εργαστεί και εργάζονται στην Κύπρο- Κύπριους και μη- ισοδυναμεί με τον τετραγωνισμό του κύκλου.

Όχι γιατί δεν έχουν ικανότητες, αλλά γιατί δεν έχουν τα κότσια να το κάνουν. Είναι πολύ πιθανόν, η ατολμία και η φοβία προπονητών να έχει επιφέρει την εξαφάνιση ταλαντούχων παιδιών. Ο Χένινγκ Μπεργκ με τη φιλοσοφία του, όχι απλώς έβγαλε, επί τέλους ,στο προσκήνιο τον Κύπριο ποδοσφαιριστή, αλλά του έδωσε και ρόλο.

Από το 2019 που εργάζεται στην Ομόνοια μέχρι σήμερα καθιέρωσε τους Ανδρόνικο Κακουλλή (3.5.2001), Λοίζο Λοίζου (18.7.2003) και Μαρίνο Τζιωνή (16.7.2001), ενώ εμφάνισε (στην Ομόνοια, γιατί προηγουμένως ήταν στην Ανόρθωση με ελάχιστη συμμετοχή) και καθιέρωσε το Νικόλα Παναγιώτου (12.5.2000).

Κατά την παρούσα χρονική περίοδο δίνει όλο και περισσότερο χρόνο συμμετοχής στο Χαράλαμπο Χαραλαμπους (4.4.2002), που αν συνεχίσει τοιουτοτρόπως, δεν αργεί η μέρα που θα καθιερωθεί και αυτός.

Έχει δώσει χρόνο συμμετοχής στους Ανδρέα Σάββα (21.7.2004), Κωνσταντίνο Βενιζέλο (5.7.2004), Ανδρέα Ασημένο (2.7.2004) και προχθές στον Κωνσταντίνο Χρίστου (19.4.2003.)

Επίσης και στον Άγγελο Ζευκή (15.4.2003), που έχει δοθεί τούτη τη σεζόν δανεικός στην Καρμιώτισσα, με το μικρό να είναι  διεθνής με την Κ19.

Έχει ακόμη ανεβάσει στον προθάλαμο της πρώτης ομάδας τον Ανδρέα Ευαγγέλου (20.9.2004) ο οποίος δεν κατέγραψε ακόμη επίσημη συμμετοχή, ήταν όμως στην αποστολή της ομάδας σε 7 Ευρωπαϊκά παιχνίδια φέτος και τον Ιάκωβο Λαό (10.10. 2003) που έχει περιληφθεί σε αποστολές.

Πιο πίσω

Πέραν τούτων υπάρχουν και άλλοι, λιγάκι πιο πίσω. Οι Μιχάλης Χριστοδουλίδης (9.7.2004), Δημήτρης Σπυριδάκης (16.9. 2004), Νικόλας Κυριακίδης (20.9.2004) συμπεριλήφθηκαν στην τελευταία αποστολή της Εθνικής Κ19 μαζί με τους Κωνσταντίνο Βενιζέλο, Κωνσταντίνο Χρίστου, Ανδρέα Ευαγγέλου. Διεθνής με την Κ19 είναι και ο Ιάκωβος Λαός.

Τα ονόματα αυτά ασφαλώς και δεν αναφέρονται περιοριστικά. Στην ομάδα της Κ19 υπάρχει άφθονο ταλέντο και είναι φυσιολογικό κάποια στιγμή ο οιοσδήποτε εκ του συνόλου των παικτών να κληθεί από το Χένιγκ Μπεργκ να ανέβει στην πρώτη ομάδα.  Ο Νορβηγός κόουτς παρακολουθεί τακτικά τις προπονήσεις, ενώ είναι και σε συνεχή επαφή με όλους τους προπονητές του οικοδομήματος.

Επίσης η Κ17 είναι πολύ αξιόλογη και ποιοτική ομάδα με κάποια από τα παιδιά να έχουν ανέβει ήδη στην Κ19.

Εννοείται ότι ταλέντο και δουλειά δεν υπάρχουν μόνο στην Ομόνοια. Υπάρχουν και σε άλλες ομάδες.

Στην Ομόνοια όμως, ο συνδυασμός ταλέντου και δουλειάς έχει αποφέρει αποδεδειγμένα αποτελέσματα. Γιατί υπάρχει ο Χένιγκ  Μπεργκ. Και όσο είναι εκεί αυτός ο κύριος, αυτό θα γίνεται.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΟΜΟΝΟΙΑ: Τελευταία Ενημέρωση