ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Καϊράτ-Ομόνοια: Το αρπαχτικό, η ιστορία και ο Τζένκις Χαν

Μεγάλος σεβασμός για τα αετόμορφα και ιερακόμορφα πτηνά στο Καζακστάν

Τι δουλειά είχε ένα αρπαχτικό πτηνό στην κερκίδα πριν από την έναρξη του αγώνα ανάμεσα στην Καϊράτ Αλμάτι και την Ομόνοια το βράδυ της Πέμπτης (16/9); Δουλειά δεν είχε… Λόγος, όμως, υπάρχει.

Ο σεβασμό προς τα αρπαχτικά πουλιά σε όλο το Καζακστάν και πιο συγκεκριμένα σε ολόκληρη την Ευρασιατική Στέπα, είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλη χώρα ή γεωγραφικό σημείο στον πλανήτη. Διότι από τον καιρό της αυτοκρατορίας του Τζένκις Χαν, ίσως και από δεκαετίες προηγουμένως (κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από πηγές στο διαδίκτυο) τα αρπαχτικά πτηνά εκπαιδεύονταν για κυνήγι.

Καθόλου παράξενο αν λάβουμε υπόψη πως στις πλείστες χώρες εκπαιδεύονται σκύλοι, ενώ σε κάποιες περιοχές του πλανήτη, ο ρόλος αυτός δίνεται επίσης σε κυνοειδή (τσακάλια, αλεπούδες, λύκοι κ.ά.), σκιουρόμορφα (κυνόμυς και μαρμότα κυρίως), αιλουροειδή.

Το κυνήγι με αετούς και άλλα αρπακτικά πτηνά (ιερακόμορφα) είναι μια παραδοσιακή μορφή κυνηγιού στο Καζακστάν και συγκεκριμένα στην Ευρασιατική στέπα. Εξασκείται από τους Καζάκους και τους Κιργίζιους στο Καζακστάν και στο Κιργιστάν, και στις διασπορές των δύο λαών στην Μογγολία και στο Σιντζιάνγκ της Κίνας. Αν και αυτοί οι λαοί είναι πιο γνωστοί για το ότι κυνηγούν με χρυσαετούς, είναι γνωστό ότι εκπαιδεύουν διπλοσάινα, πετρίτες, στεπογέρακα και άλλα.

Το πουλί το οποίο «στόλισε» την κερκίδα χθες στο στάδιο «Ορτάλικ» ανήκει στην οικογένεια των στεπογέρακων, ενώ ο αετός αποτελεί μασκότ της Καϊράτ. Ακόμη και το σχέδιο στο πούλμαν που μετέφερε χθες την αποστολή της ομάδας από το Αλμάτι στο γήπεδο, υπάρχει η αερογραφία ενός αετού.

Ας μάθουμε λίγη παραπάνω την ιστορία και το έθιμο

Κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου στο Καζακστάν, πολλοί Καζάκοι μετακόμισαν στην Μογγολία και εγκαταστάθηκαν στην Επαρχία Μπαγιάν-Ελγκίι φέρνοντας μαζί τους την παράδοση του κυνηγιού με αετούς. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 250 κυνηγοί αετών στο Μπαγιάν-Ελγκίι, που βρίσκεται στα Βουνά Αλτάι της δυτικής Μογγολίας. Στο κυνήγι, χρησιμοποιούν χρυσαετούς και άλογα. Τα θηράματά τους είναι κυρίως αλεπούδες. Οι αετοί χρησιμοποιούνται για το κυνήγι αετών και λαγών κατά την διάρκεια των κρύων μηνών, όταν οι χρυσές αλεπούδες φαίνονται πιο εύκολα στο χιόνι. Αν και η κυβέρνηση του Καζακστάν έχει κάνει προσπάθειες να δελεάσει τους επαγγελματίες να φέρουν αυτές τις Καζακικές παραδόσεις πίσω στο Καζακστάν, οι περισσότεροι Καζάκοι έχουν παραμείνει στην Μογγολία.

Η σημαία του Καζακστάν

Το σχέδιο εκπροσωπεί την τέχνη και τις πολιτιστικές παραδόσεις του παλαιού χανάτου και των Καζάκων. Το μπλε φόντο συμβολίζει τους τουρκικής καταγωγής λαούς, οι οποίοι συγκροτούν το σημερινό πληθυσμό της χώρας (Τάταροι, Μογγόλοι, Ουϊγούροι κλπ.). Το μπλε χρώμα γι’ αυτούς τους λαούς συμβολίζει τον αιώνια μπλε ουρανό Γκιοκ-Τανρί. Επίσης, το μπλε συμβολίζει τον καθαρό ουρανό και την ελευθερία. Ο χρυσαετός συμβολίζει την Αυτοκρατορία του Τζένγκις Χαν, ο οποίος κυβέρνησε το Καζακστάν υπό ένα γαλάζιο σύμβολο με έναν τέτοιο αετό πάνω σε αυτό. Υιοθετήθηκε στις 4 Ιουνίου του 1992. Η χώρα έχει Σύνταγμα από τις 30 Αυγούστου του 1995.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΟΜΟΝΟΙΑ: Τελευταία Ενημέρωση