ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
26° Λευκωσία,
22 Σεπτεμβρίου, 2021
sport fm - listen live

«Η ΦΙΦΑ δεν ενδιαφέρεται αν θα πληρώσει η Αρούκα ή ο Κίκο - Η Ομόνοια δεν εμπλέκεται»

Δηλώσεις από τον νομικό του ΠΑΣΠ Λούη Χατζηδημητρίου στον ΣΠΟΡ FM 95.0

24sports team

info@24sports.com.cy

Ο νομικός του ΠΑΣΠ, Λούης Χατζηδημητρίου, μίλησε στον ΣΠΟΡ FM 95.0 και στην εκπομπή «Κάνε Παιχνίδι» με τη Στέλλα Σωκράτους.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ζήτημα που προέκυψε με τον Φρανσίσκο Κίκο της Ομόνοιας και την προηγούμενή του ομάδα, την Αρούκα, αφού πρέπει να καταβληθεί αποζημίωση στη Δόξα, κάτι που αν δεν γίνει εντός χρονικού πλαισίου, ο Πορτογάλος θα τεθεί ενώπιων κινδύνου αποκλεισμού για κάποιους μήνες (δες εδώ).

Αρχικά εξήγησε: «Πρέπει να δούμε ακριβώς την απόφαση για να σας εξηγήσω τι γίνεται γιατί υπάρχουν διαφορετικά σενάρια. Σε περιπτώσεις όπως του Κίκο που κρίθηκε ότι ο ποδοσφαιριστής έκανε τερματισμό παράνομα, οι κανονισμοί προβλέπουν ότι πέραν από την αποζημίωση που θα διαταχθεί στο προηγούμενο σωματείο, δηλαδή στη Δόξα, έχει το δικαίωμα η ΦΙΦΑ να του επιβάλει και ποινή από τέσσερις έως έξι μήνες να αγωνίζεται. Αγωνιστικούς μήνες. Αυτό προνοείται από τους κανονισμούς. Η ποινή αυτή είναι αυτόματη ανεξαρτήτως αν πληρωθεί ή όχι το ποσό. Δίνεται χρονικό περιθώριο 45 μέρες από τη μέρα της απόφασης».

Ακολούθως υπογράμμισε: «Σε περιπτώσεις όπως του Κίκο όπου ο ποδοσφαιριστής κάνει παράνομο τερματισμό και πάει και εγγράφεται σε άλλο σωματείο, τότε, το νέο σωματείο είναι αυτόματα ανεξαρτήτως της εμπλοκής του, αν κακόπιστα ή καλόπιστα ενέγραψε τον παίκτη, αλληλέγγυα και/ή κεχωρισμένα υπόχρεο να πληρώσει το σωματείο την αποζημίωση. Τη ΦΙΦΑ δεν την ενδιαφέρει ποιος θα πληρώσει τα λεφτά στη Δόξα. Η ΦΙΦΑ θέλει να πληρωθούν τα λεφτά στη Δόξα, είτε από τον ποδοσφαιριστή, είτε από το ίδιο το σωματείο (σ.σ. Αρούκα), είτε από κοινού. Δικό τους πρόβλημα. Αν δεν πληρωθεί εντός 45 ημερών θα τιμωρηθούν».

Αν εμπλέκεται με κάποιο τρόπο η Ομόνοια, απάντησε: «Όχι δεν εμπλέκεται η Ομόνοια. Η αποπληρωμή πρέπει να διευθετηθεί μεταξύ ποδοσφαιριστή και Αρούκα. Θα πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους. Η ΦΙΦΑ δεν ενδιαφέρεται πως θα διευθετηθεί η αποπληρωμή, φτάνει να καταβληθεί το ποσό. Η Ομόνοια θα έχει κάποιες συνέπειες. Αν του επιβληθεί απαγόρευση να αγωνιστεί από τέσσερις έως έξι μήνες, ναι θα επηρεαστεί η Ομόνοια. Αν καιρώ μεταγραφικής περιόδου, η νυν ομάδα του είναι που θα έχει πρόβλημα αφού ίσως τον στερηθεί».

«Οποιαδήποτε ομάδα εγγράφει ποδοσφαιριστή είναι υπόχρεα να τα προσέχει αυτά. Για αυτό και οι κανονισμοί επιβάλλουν αυτόματη αποζημίωση, για να λειτουργούν αποτρεπτικά. Να απαγορεύουν από ένα σωματείο να λέει σε έναν ποδοσφαιριστή “φύγε και έλα εδώ και θα σου δίνω περισσότερα”. Με τον κανονισμό αυτό η ΦΙΦΑ λέει πως αν θέλει ένα σωματείο να εργοδοτήσει έναν παίκτη θα πρέπει να πληρώσει μαζί με τον ποδοσφαιριστή την αποζημίωση εάν συμβεί κάτι τέτοιο. Εμποδίζει τα σωματεία στο να… κλέβουν ποδοσφαιριστές ο κανονισμός αυτός», κατέληξε γενικά στο θέμα με τον Κίκο.

Για τους Δημήτρη Θεοδώρου και Κωνσταντίνο Πέτρου της ΕΝΠ είπε: «Ήταν ξεκάθαρες υποθέσεις δεν υπήρχε λόγος να γίνουν προσφυγές. Υπήρχε ρητός όρος στο συμβόλαιό τους. Υπάρχει σωρεία ομολογιών που το επιβεβαιώνουν αυτό. Δυστυχώς τώρα δεν υπάρχει αυτό το νομικό πλαίσιο, διότι πέρσι λόγω κορωνοϊού, ήλθε η ΚΟΠ και έκανε μονομερώς κάποιες τροποποιήσεις και τώρα το δικαίωμα υπάρχει μόνο για τα σωματεία. Όπως παρέχεται αυτό το δικαίωμα τώρα, για τη ΦΙΦΑ είναι παράνομο. Δηλαδή αν έλθει ένα σωματείο και εξασκήσει το δικαίωμα τώρα που είναι μονομερές, η ΦΙΦΑ δεν θα δεχθεί».

Αν μένουν αυτόματα ελεύθεροι οι ποδοσφαιριστές μιας ομάδας που θα υποβιβαστεί στη νέα σεζόν, ή αν δικαιούται να τους κρατήσει επειδή το συμβόλαιο είναι μεγαλύτερης διάρκειας, είπε: «Έτσι λέει το συμβόλαιο. Η δική μας ερμηνεία του όρου αυτού, λέει ότι ο όρος είναι παράνομος και το σωματείο αν τον εξασκήσει θα έχει πρόβλημα. Είμαστε σε συζητήσεις με την ΚΟΠ. Η ΚΟΠ προέβη σε αυτήν την τροποποίηση».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΟΜΟΝΟΙΑ: Τελευταία Ενημέρωση