
Ο Φίλιπ Ελάντερ ο οποίος ως γνωστόν θα αγωνίζεται στην BK Hacken με την μορφή δανεισμού παραχώρησε μια μεγάλη συνέντευξη στην ιστοσελίδα της πατρίδας του fotbollskanalen.se κι αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο πέρασμα του από την Ομόνοια.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Κατά τις τελευταίες ώρες του σουηδικού μεταγραφικού παραθύρου, η BK Häcken παρουσίασε έναν νέο κεντρικό αμυντικό. Τότε ανακοινώθηκε ο δανεισμός του 32χρονου Φιλίπ Χελάντερ, ο οποίος εδώ και καιρό είχε αποφασίσει να αποχωρήσει από την ΟΜΟΝΟΙΑ.
«Ήθελα να προχωρήσω. Δεν ήθελα να μείνω στην Κύπρο και λίγο-πολύ αυτό ήθελε και ο σύλλογος, να βρω αλλού τον δρόμο μου. Τελικά κατέληξε σε δανεισμό», δήλωσε ο Χελάντερ στο Fotbollskanalen.
Στη συνέχεια εξήγησε γιατί επέλεξε την Häcken:
«Ήθελα να επιστρέψω στη Σουηδία. Η Häcken είναι ένας καλοδιοικούμενος σύλλογος με φιλοδοξίες. Οπότε ταίριαξε σε μένα».
Μίλησες με άλλη σουηδική ομάδα το καλοκαίρι; «Ναι, υπήρξαν κάποιες συζητήσεις. Αλλά καμία δεν έγινε συγκεκριμένη. Εδώ προχώρησε το θέμα. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ και έχω αποκομίσει πολύ καλή εντύπωση μέχρι στιγμής».
Ο Φιλίπ Χελάντερ γνωρίζει τον αθλητικό διευθυντή της Häcken, Έρικ Φρίμπεργκ, από τότε που έπαιξαν μαζί στη Μάλμε (2012-2013).
«Υπήρξε επαφή όλα αυτά τα χρόνια με αυτόν τον τρόπο», είπε χαμογελώντας.
«Πάντα βοηθάει όταν έρχεσαι σε μια νέα ομάδα να ξέρεις ήδη κάποιον. Γίνεται πιο εύκολη η προσαρμογή».
Στην Häcken υπάρχουν κι άλλα γνώριμα πρόσωπα για τον Χελάντερ: ο Γιόχαν Χάμαρ, με τον οποίο ήταν συμμαθητής στο σχολείο, ο τερματοφύλακας Αντρέας Λίντε με τον οποίο έπαιξαν σχεδόν σε όλες τις εθνικές ομάδες νέων, καθώς και ο αρχηγός Σίμον Γκούσταφσον με τον οποίο αγωνίστηκαν μαζί στην U21.
Ο Χελάντερ αποκάλυψε επίσης ότι είχε επαφή όλα αυτά τα χρόνια με τον αθλητικό διευθυντή της Μάλμε, Ντάνιελ Άντερσον.
«Γνωρίζω τον Ντάνιελ και μερικούς άλλους παίκτες της ομάδας. Υπάρχει πάντα αυτή η σύνδεση. Είναι ο σύλλογος όπου αναδείχθηκα και φυσικά τρέφω ζεστά συναισθήματα γι’ αυτόν», είπε.
Ήσουν ποτέ κοντά στο να επιστρέψεις στη Μάλμε;
«Ναι, αλλά για διάφορους λόγους δεν έγινε».
Υπήρξε κάποια συζήτηση με τη Μάλμε αυτό το καλοκαίρι;
«Δεν μπορώ να σχολιάσω πότε ακριβώς».
Ο Φιλίπ Χελάντερ αναδείχθηκε στη Μάλμε, την οποία άφησε το καλοκαίρι του 2015. Ακολούθησαν τα χρόνια σε Βερόνα και Μπολόνια, πριν μεταγραφεί στους Ρέιντζερς το 2019. Μετά από τέσσερα χρόνια στη Σκωτία, αγωνίστηκε στην Οντένσε (2023-2024) και το καλοκαίρι του 2024 μεταγράφηκε στην Ομόνοια.
Ωστόσο, στην Κύπρο τα πράγματα δεν κύλησαν όπως ήθελε:
«Άλλαξε ο προπονητής και ο αθλητικός διευθυντής. Δεν ήταν πια οι άνθρωποι που με είχαν φέρει. Ήθελαν να κάνουν τις δικές τους αλλαγές και να φέρουν άλλους παίκτες. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο, ειδικά όταν μεγαλώνεις», είπε.
«Έτσι έχουν τα πράγματα. Τώρα είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Είναι ωραίο που επέστρεψα στη Σουηδία και στο σουηδικό ποδόσφαιρο. Έχουμε μπροστά μας και το Conference League, οπότε είμαι ικανοποιημένος που έγινε η μεταγραφή στην Häcken».
Η θητεία του στους Ρέιντζερς (2019-2023) ξεκίνησε καλά, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια ήταν δύσκολα.
«Ήμουν στα καλύτερά μου τα πρώτα δύο χρόνια εκεί. Μετά ήρθαν οι τραυματισμοί. Από τότε δεν ήταν τόσο ευχάριστο. Όσο καλύτερα πάνε τα πράγματα, τόσο πιο ωραία νιώθεις», ανέφερε.
«Οι τραυματισμοί πάντα παίρνουν περισσότερο χρόνο απ’ όσο ελπίζεις. Βάζεις στόχους να επιστρέψεις γρήγορα, αλλά όταν δεν νιώθεις καλύτερα σε φθείρει. Φυσικά επηρεάζει και την καθημερινότητά σου».
Πώς θα περιέγραφες τα τελευταία χρόνια με τόσες μετακινήσεις;
«Ίσως έτσι γίνεται όταν μεγαλώνεις και υπογράφεις πιο βραχυπρόθεσμα συμβόλαια. Έπαιξα σε ομάδες που δεν λειτούργησαν όπως έπρεπε και ταυτόχρονα είχα τραυματισμούς. Δεν πήγαν τα πράγματα όπως θα ήθελα.
Παρόλα αυτά, στην Κύπρο πέρσι πήγαν καλά τα πράγματα όταν ήμουν υγιής. Αλλά είναι σαφές ότι θα ήθελα περισσότερη σταθερότητα και μακροχρόνια συμβόλαια. Αυτό είναι το ιδανικό για έναν ποδοσφαιριστή».
Πώς ήταν ο καιρός σου στην Οντένσε;
«Καλή αρχικά. Αλλά εκείνη τη σεζόν η ομάδα ήταν ασταθής, με αλλαγές προπονητών και καταστάσεις που δεν εξελίχθηκαν όπως ήθελα. Ήμουν έτοιμος να φύγω ήδη από τον χειμώνα, αλλά δεν έγινε. Αυτά επηρεάζουν. Υπήρχαν κι άλλοι παίκτες που δεν ήθελαν να είναι εκεί, κάτι που έκανε δύσκολο το κλίμα για να αποδώσεις».
Παρά τις δυσκολίες, ο Χελάντερ δηλώνει ότι δεν αμφέβαλε ποτέ για την αξία του:
«Ξέρω ότι μπορώ να παίξω σε υψηλό επίπεδο. Το θέμα είναι να βρεις ρυθμό μέσα από τα παιχνίδια. Άλλοτε γίνεται γρήγορα, άλλοτε χρειάζεται χρόνος. Εγώ προσπαθώ να μένω ήρεμος και να δουλεύω σκληρά. Ακούγεται βαρετό, αλλά αυτό χρειάζεται».
Ποιοι είναι οι στόχοι σου με την Häcken;
«Έχουμε συμφωνήσει μέχρι το τέλος της χρονιάς. Η φιλοδοξία μου είναι να βοηθήσω την ομάδα, να παίξω όσο περισσότερο γίνεται και να δείξω τον καλύτερό μου εαυτό. Δεν σκέφτομαι πολύ πιο μακριά. Θα δούμε τι θα γίνει. Προς το παρόν αισθάνομαι ότι βρίσκομαι στο σωστό μέρος».
Όταν ολοκληρωθεί ο δανεισμός, ο Χελάντερ θα έχει ακόμα μισό χρόνο συμβόλαιο με την Ομόνοια. Το αν θα παραμείνει στην Häcken είναι αβέβαιο:
«Υπάρχουν κάποιοι τραυματισμοί εδώ, όπως του Γιόχαν Χάμαρ και του Λέο Βαϊσάνεν, οι οποίοι ελπίζουμε να είναι υγιείς τότε. Για αυτό έγινε βραχυπρόθεσμο το συμβόλαιο. Θα δούμε τι θα γίνει μετά».
Η Häcken είχε μια δύσκολη σεζόν στην Allsvenskan με πολλούς τραυματισμούς, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στη δέκατη θέση με οκτώ αγωνιστικές να απομένουν. Παράλληλα, όμως, εξασφάλισε την παρουσία της στη φάση των ομίλων του Conference League για πρώτη φορά.
Ο Χελάντερ βλέπει θετικά τις πιθανότητες της ομάδας:
«Πάντα υπάρχουν δυνατοί αντίπαλοι στην Ευρώπη, αλλά θεωρώ ότι έχουμε αρκετές ευκαιρίες στα περισσότερα παιχνίδια».
Ποιο θα είναι ένα καλό αποτέλεσμα στην Ευρώπη για την Häcken;
«Ο στόχος πρέπει να είναι η πρόκριση στη φάση των νοκ-άουτ. Από εκεί και πέρα, όλα εξαρτώνται από τον αντίπαλο. Αλλά είναι ρεαλιστικός στόχος».
Η επόμενη αγωνιστική φέρνει το ντέρμπι με την IFK Γκέτεμποργκ (15 Σεπτεμβρίου, εντός έδρας).
«Είναι υπέροχο. Να ξεκινάς με ντέρμπι είναι εμπνευστικό και φυσικά θα ήταν φανταστικό να παίξω σε αυτό το παιχνίδι».
Ο Χελάντερ δεν έχει αγωνιστεί από τα τέλη Μαρτίου, καθώς τραυματίστηκε στο πόδι και στη συνέχεια αποφάσισε να φύγει από την Κύπρο, με αποτέλεσμα να χάσει και την καλοκαιρινή προετοιμασία.
«Προπονούμαι κανονικά εδώ και καιρό. Αλλά είναι δύσκολο να ξέρεις πού ακριβώς βρίσκεσαι χωρίς επίσημα παιχνίδια. Πάντως στις προπονήσεις πάει καλά και νιώθω καλά. Δεν ανησυχώ».
Πότε πιστεύεις ότι θα είσαι έτοιμος για παιχνίδι;
«Έπαιξα ένα ημίχρονο με την U21 την περασμένη εβδομάδα και ένιωσα καλά. Ελπίζω να είμαι διαθέσιμος το συντομότερο δυνατό».