
Ο Άμπελ Φερέϊρα στις δηλώσεις του πριν το ματς της Ομόνοιας με τον ΠΑΟΚ προχώρησε σε μια ανάλυση που έφερε συζητήσεις για τον τρόπο που ο Χένινγκ Μπεργκ παρατάσσει τους «πράσινους» στα μεγάλα ευρωπαϊκά ραντεβού τους.
Εξήγησε βασικά και το γιατί επιλέγεται ο Τόμας Χούμποτσαν αντί του Χάρη Μαυρία στα ματς αυτά. Στο ποδόσφαιρο πλέον η ανάλυση έχει εμβαθύνει τόσο πολύ που καταγράφονται δυο συστήματα στο ίδιο παιχνίδι, ένα στη φάση άμυνας και ένα στην επίθεση. Ο Μπεργκ με τον Χούμποτσαν έχει έναν παίκτη που τον καλύπτει να παίξει μέσα στο γήπεδο και με τετράδα, με το Σλοβάκο δεξί μπακ, αλλά και με τριάδα όταν γίνεται τρίτο στόπερ.
Όπως βλέπετε, στον αγώνα με τον Ολυμπιακό γινόταν αυτό ακριβώς από το ξεκίνημα αφού επιλέξαμε στιγμιότυπο στο 7’’ που ξεκίνησε το ματς με το «τριφύλλι» στη σέντρα.
Ο Τόμας είναι μαζί με τους Λούφτνερ και Λανγκ και οι Λέσιακς, Μποτεάκ είχαν τις πλευρές. Είναι ο τρόπος που φέρνει αμυντική ισορροπία και παίκτες στις πτέρυγες να καλύπτουν ώστε να κάνει καλή άμυνα στο transition. Ο δε Παπουλής όταν το σχήμα γινόταν με δυο φορ πήγαινε κεντρικά δίπλα στον Σενέ. Στο πρώτο μέρος με τον Ολυμπιακό το σχήμα λειτούργησε αφού ο Ολυμπιακός δοκίμαζε συνεχώς από τον άξονα όπου υπήρχε πολυκοσμία και δε μπορούσε να βγάλει σημαντικές φάσεις. Προφανώς σε σχήμα με τρεις στόπερ δε θα μπορούσε να ανταποκριθεί το ίδιο καλά ο Μαυρίας, που δεδομένα όμως επιθετικά μπορεί να δώσει πολλά παραπάνω πράγματα και ελευθερώνει και τον Μποτεάκ από το να κάνει όλες τις δουλειές που κλήθηκε να κάνει π.χ. στο Φάληρο.
Όπως και σε όλες τις επιλογές, κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις με το Νορβηγό τεχνικό προς το παρόν να προτιμά την αμυντική ισορροπία από το απρόβλεπτο στην επίθεσή του τουλάχιστον στην Ευρώπη. Να δούμε τι επιλογές θα κάνει ενόψει ΠΑΟΚ.