ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Χατζηδημητρίου: «Έτσι έχει του Κίκο»

Ο νομικός σύμβουλος του ΠΑΣΠ μίλησε για τις αλλαγές στο ενιαίο συμβόλαιο και το τι ισχύει με τον Κίκο

Για όλα τα θέματα νομικής φύσεως που προκύπτουν με τις αλλαγές στον κανονισμό του ενιαίου συμβολαίου, αλλά και όσα ισχύουν σε περιπτώσεις ανάλογες με αυτές του Κίκο, μίλησε στην εκπομπή Pressing στον ΣΠΟΡ ΦΜ 95 ο νομικός σύμβουλος του ΠΑΣΠ, Λοΐζος Χατζηδημητρίου.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για το κατά πόσον ηρέμησε η κατάσταση μετά την ένταση που υπήρξε το προηγούμενο διάστημα: «Αναμφίβολα. Περάσαμε μια φάση που μιλούσαμε καθημερινά με τους ποδοσφαιριστές είτε στο τηλέφωνο, είτε από βίντεο. Ήταν απίστευτο αυτό που έγινε τον Απρίλη».

Για το κατά πόσον υπάρχει επικοινωνία με τους ποδοσφαιριστές: «Πολύ συχνά επικοινωνούν μαζί μας και τους βοηθούμε. Δεν είναι πολλές οι περιπτώσεις με διαφορές μεταξύ σωματείων και παικτών. Οι περισσότεροι τα βρίσκουν, όμως υπάρχουν και δύσκολες περιπτώσεις. Ο ΠΑΣΠ δεν εμπλέκεται με σωματεία, όμως ποδοσφαιριστές επικοινώνησαν μαζί μας και μας είπαν ότι θα τους γίνει μείωση και για την επόμενη σεζόν».

Για τις αλλαγές στους κανονισμούς εγγραφών και του ενιαίου συμβολαίου που ανακοίνωσε η ΚΟΠ και το κατά πόσον λειτούργησε εκδικητικά η Ομοσπονδία αναφορικά με τη συνδρομή στον ΠΑΣΠ: «Ενημερωθήκαμε ότι η ΚΟΠ έστειλε το τροποποιημένο ενιαίο συμβόλαιο και είδαμε τις προσθαφαιρέσεις που είχαν ως κύριο στόχο να αφαιρέσουν προνόμια και δικαιώματα του ΠΑΣΠ».

Για το οικονομικό πλήγμα που θα έχει ο ΠΑΣΠ: «Δεν είναι σημαντική ζημιά, μιλούμε για μια συνδρομή 60 ευρώ τον χρόνο».

Για τις σημαντικές τροποποιήσεις στο ενιαίο συμβόλαιο: «Η πιο σημαντική προσθήκη είναι η πρόνοια που λέει ότι το ΔΣ της ΚΟΠ μπορεί να χαρακτηρίσει μια περίοδο ως ανωτέρας βίας, στην οποία δεν θα είναι υπόχρεο το σωματείο να πληρώσει μισθούς. Είναι ένα μέρος των νομικών συνεπειών, γιατί ο ποδοσφαιριστής πλέον δεν θα έχει καμία υποχρέωση προς το σωματείο. Δεν θα μπορούν να τον καλέσουν για προπόνηση, ούτε γιατί έφυγε από τη χώρα του, ούτε γιατί έβαλε πέντε κιλά. Δεν είναι μόνο το οικονομικό, είναι πλήρης αναστολή του ενιαίου συμβολαίου».

Για το κατά πόσον οι αλλαγές ήταν καθαρά απόφαση της ΚΟΠ: «Το ενιαίο συμβόλαιο ετοιμάστηκε σε συνεργασία μεταξύ ΚΟΠ και ΠΑΣΠ. Ήταν η πρώτη φορά στην οποία η ΚΟΠ προχώρησε χωρίς να ενημερώσει και να ζητήσει την άποψη του ΠΑΣΠ».

Για τις υπόλοιπες σημαντικές τροποποιήσεις: «Τροποποιήθηκε η πρόνοια για το δικαίωμα σωματείου σε τερματισμό συμβολαίου σε περίπτωση διαβάθμισης. Προηγουμένως υπήρχε δικαίωμα και στις δύο πλευρές, εντός 30 ημερών να κάνουν τερματισμό που δεν θεωρείτο παράνομος. Τώρα τροποποιήθηκε και αναφέρεται ότι έχει το δικαίωμα μόνο το σωματείο να κάνει τερματισμό, χωρίς να δικαιούται αποζημίωση ο ποδοσφαιριστής. Με προβληματίζει και με παραξενεύει αυτή η πρόνοια. Το πρώτο μέρος λέει ότι μπορεί να κάνει τερματισμό σε 30 μέρες, όμως συνεχίζει και λέει ότι αν δεν εξασκήσει το δικαίωμα το σωματείο, τότε τερματίζεται το συμβόλαιο. Έτσι ακόμα κι αν ένα σωματείο δεν θελήσει να κάνει τερματισμό, την 31η μέρα όλα τα συμβόλαια τερματίζονται. Δεν ξέρω αν αυτή είναι η πρόταση της ΚΟΠ, έτσι θα βρουν μπελάδες τα σωματεία. Αν δεν ήθελε να εξασκήσει το δικαίωμα, γιατί να τερματίζεται αυτόματα το συμβόλαιο»;

Για τον κανονισμό με την περίοδο χάριτος: «Υπάρχουν δύο πρόνοιες, ένας κανονισμός της FIFA που λέει ότι όταν ο ποδοσφαιριστής είναι απλήρωτος γιαδύο μήνες, μπορεί να στείλει επιστολή στο σωματείο. Αν δεν εξοφληθεί μέσα σε 15 μέρες, τότε ο ποδοσφαιριστής μπορεί να κάνει τερματισμό και να ζητήσει το υπόλοιπο του συμβολαίου. Υπάρχει επίσης άρθρο στο ενιαίο συμβόλαιο που λέει ότι όταν υπάρχουν καθυστερήσεις πληρωμής μπόνους, μπορεί να ζητήσει εξόφληση των οφειλωμένων ο ποδοσφαιριστής, αν δεν γίνει σε 30 μέρες μπορεί να ζητήσει τερματισμό και να διεκδικήσει το ποσό του συμβολαίου».

Για την περίπτωση Κίκο: «Αυτός είναι ο λόγος που προχώρησε. Η μια πλευρά λέει ότι είναι απλήρωτος, η άλλη ότι είναι πληρωμένος. Το ιδιαίτερο είναι ότι ο μισός Μάρτιος εμπίπτει στην περίοδο της διακοπής, γίνεται προσπάθεια να βρεθεί λύση».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Τελευταία Ενημέρωση

X