ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συλλυπητήρια ανακοίνωση για Γιώργο Τορναρίτη

Συλλυπητήρια ανακοίνωση από τον Ολυμπιακό για το θάνατο του κ. Γιώργου Τορναρίτη, πατέρα του γενικού αρχηγού της ομάδας, Χριστόφορου.

Η ανακοίνωση:

Σύσσωμη η οικογένεια του Ολυμπιακού Λευκωσίας εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια Τορναρίτη, τους οικείους και τον κ. Χριστόφορο προσωπικά για την απώλεια του πατέρα του κ. Γιώργου Τορναρίτη. Χωρίς αμφιβολία η απώλεια του κ. Γιώργου Τορναρίτη αφήνει πίσω ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην κοινωνία της Κύπρου.

Ο κ. Γιώργος Τορναρίτης σε όλη την πορεία της ζωής του υπήρξε ένα δημιουργικό και ανήσυχο πνεύμα, μια πολυσχιδής προσωπικότητα με πολλαπλή δραστηριότητα και προσφορά. Διακρίθηκε ως συγγραφέας, εικαστικός δημιουργός, συλλέκτης αλλά και ιδρυτής μουσείων. Υπηρέτησε με σθένος και ήθος τον τόπο μας, με στόχο την ανάδειξη του Κυπριακού πολιτισμού, αφήνοντας πίσω του σημαντικό συγγραφικό αλλά και πολιτιστικό έργο.

Γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 2 Ιανουαρίου 1936. Το 1953 αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και εν συνεχεία σπούδασε Νομική στο Κολέγιο Τρίνιτι του Κέμπριτζ από το 1955 μέχρι το 1958. Κατόπιν υπηρέτησε τη Νομική επιστήμη για δεκαετίες, ενώ από το 1962 μέχρι το 1965 θήτευσε στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. Πέραν της άσκησης δικηγορίας, ο κ. Γιώργος Τορναρίτης πάντοτε ανήσυχος ως χαρακτήρας ασχολήθηκε ενεργά με τη Φυσική Ιστορία αλλά και την Κυπριακή παράδοση και φυσικά τη ζωγραφική.

Ζωγραφίζοντας από το 1965, έλαβε μέρος με έργα του σε διάφορες εκθέσεις ζωγραφικής τόσο στην Κύπρο, την Αθήνα όσο και στο εξωτερικό σε Λονδίνο και Βερολίνο. Από τις σημαντικότερες και πιο πρόσφατες εκθέσεις του υπήρξε η έκθεση Ζωγραφικής του με τίτλο “Memories and Hope of Cyprus” που διεξήχθη το 2010 στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου, ενώ επίσης το 2015 παρουσίασε στο «Σπίτι της Κύπρου» στην Αθήνα την έκθεση ζωγραφικής του «Hope for Cyprus».

Όσον αφορά την πολιτιστική του συνεισφορά πέρα από την καλλιτεχνική του ιδιότητα, ο κ. Γιώργος Τορναρίτης ίδρυσε το 1984 το πρώτο Μουσείο Θαλάσσιας Ζωής στην Κύπρο με το όνομα «Θάλασσα», στην Αγία Νάπα. Κατόπιν το 1992, συνέστησε από κοινού με τον Δημήτρη Πιερίδη το Ίδρυμα Θαλάσσιας Ζωής, στο οποίο και δώρισε την προσωπική του συλλογή από απολιθωμάτων, κοχυλιών καθώς και σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

Επιπροσθέτως προχώρησαν από κοινού στη δημιουργία του Μουσείου Παλαιοντολογίας «Τορναρίτη-Πιερίδη» στις παλαιές αποθήκες στη Λάρνακα, ενώ το 2011 η Κυπριακή Πολιτεία απέμεινε προς τον κ. Γιώργο Τορναρίτη το μετάλλιο πολιτιστικής προσφοράς «Στασίνος», τόσο για την ίδρυση των μουσείων αλλά και γενικότερα για την ευρύτερη και πολύτιμη συνεισφορά του στον Κυπριακό πολιτισμό.

Ο Γιώργος Τορναρίτης υπήρξε γιος του Κρίτωνα Τορναρίτη, του πρώτου Γενικού Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ήταν ο πατέρας του Κρίτωνα, Νίκου, Χριστόφορου και Μαίρης Τορναρίτη.

Για ακόμη μια φορά τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας προς την οικογένεια και τους οικείους του κ. Γιώργου Τορναρίτη.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Τελευταία Ενημέρωση

X