ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι Ιταλοί εξέθεσαν… ένα ολόκληρο ποδοσφαιρικό λαό

Ο ποδοσφαιρικός αναλφαβητισμός του νησιού αναδείχθηκε εντός 270 λεπτών

Χρήστος Ζαβός

Χρήστος Ζαβός

Είναι πλέον δεδομένο, είναι πραγματικότητα και φυσικά είναι πασιφανές. Η διαιτησία των τριών  Ιταλών στα παιγνίδια Απόλλωνα- Ομόνοια, Ανόρθωση- ΑΠΟΕΛ και Ολυμπιακού- ΑΕΛ αναδεικνύει με εκκωφαντικό τρόπο τον ποδοσφαιρικό αναλφαβητισμό που χαρακτηρίζει την Κύπρο το 2021.

Δεν είναι εννοείται αποκλειστικά θέμα λανθασμένων ή σωστών αποφάσεων, ούτε φυσικής κατάστασης, ούτε καν το επίπεδο διαιτησίας και αντίληψης του παιγνιδιού.

Οι Ιταλοί διαιτητές ανέδειξαν το πρόβλημα και φυσικά εξέθεσαν ένα ολόκληρο οικοδόμημα, το οποίο χρόνια τώρα αποδεικνύεται ανίκανο να διαχειριστεί τη δυναμική, την αίγλη, την μαγεία του αθλήματος.

Είναι σίγουρα όλα τα πιο πάνω αλλά κυρίως είναι το γεγονός ότι σαν ποδοσφαιρική κοινωνία απέχουμε έτη μακριά από το πώς γίνεται σωστά η διαχείριση ενός εργαλείου που ήρθε πριν λίγο καιρό για ν’ αλλάξει την ιστορία, για κάποιους ακόμη και το ίδιο DNA του αθλήματος.

Οι Ιταλοί διαιτητές σε τρία μόλις παιγνίδια, ανέδειξαν το πρόβλημα και φυσικά εξέθεσαν ένα ολόκληρο οικοδόμημα, το οποίο χρόνια τώρα αποδεικνύεται ανίκανο να διαχειριστεί τη δυναμική, την αίγλη, την μαγεία του αθλήματος.

Εξέθεσαν πάνω απ’ όλα και κυρίως την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου που χρόνια τώρα με της χειρισμούς της αποτρέπει την βελτίωση και εξέλιξη του ποδοσφαίρου. Που ανήμπορη και ανίκανη υιοθετώντας οπισθοδρομικές μεθόδους, έχει αφήσει το ποδόσφαιρο στο βούρκο των συμφερόντων μιας δράκας ατόμων που σκοπό έχουν μόνο το προσωπικό, οικονομικό ή και πολιτικό τους συμφέρον.

Οι Ιταλοί εξέθεσαν το επίπεδο διαιτησίας μας και την ανικανότητα ή καλύτερα αμάθεια για το πώς χρησιμοποιείται το Var κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.Ότι δηλαδή το Var αποτελεί βοήθημα και σε καμία περίπτωση δεν διαιτητεύει το ματς, ούτε καν υποδεικνύει. Δεν είναι τυχαίο ότι σε 270 λεπτά με τους Ιταλούς διαιτητές δεν σταμάτησαν ούτε για ένα δευτερόλεπτο, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις ή να επικοινωνήσουν σε σχέση με την όποια σοβαρή ή μη σοβαρή φάση. Όσον αφορά δε, τον τρόπο που διορθώνει την απόφαση του στην υπόδειξη πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού... λίγο να τη συγκρίνεις με ανάλογη φάση με κύπριους θα καταλάβεις την ουσία όλου του κειμένου. Η μεγαλύτερη διαφορά ήταν ότι ο Ιταλός πήγε στο Var τρεχάτος... όσο και αν αυτό σου φαίνεται περίεργο.  

Εξέθεσαν τους ίδιους τους διαιτητές μας, οι οποίοι αποδείχθηκαν χαμηλού επιπέδου, ευθυνόφοβοι, απροετοίμαστοι και κρυμμένοι πίσω από την τεχνολογία δεν κατάφεραν να εφαρμόσουν τους κανόνες με τον σωστό τρόπο.

Εξέθεσαν τον κάθε λογής παράγοντα που στο πλαίσιο της μικροπολιτικής που ασκεί για να χαϊδέψει αυτιά, ισχυριζόταν λίγο πολύ, ότι οι κύπριοι διαιτητές σε καμία περίπτωση δεν διαφέρουν από τους ξένους και ότι το επίπεδο είναι ίσο και παρόμοιο χρησιμοποιώντας το επιεικώς ηλίθιο επιχείρημα «και οι ξένοι κάνουν λάθη».

Εξέθεσαν τεχνικά τις ομάδες μας, αφού στο καθαρό χρόνο ποδοσφαίρου που δημιουργούν οι Ιταλοί με τη σφυρίχτρα τους , αποδεικνύεται η αδυναμία τους στην ανάπτυξη του επιθετικού ποδοσφαίρου.

Εξέθεσαν τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές που αναλώνονται σε θεατρινισμούς , διαμαρτυρίες και κάθε λογής τεχνικές για να ξεγελάσουν, ή να επιβάλουν τα θέλω στους διαιτητές.

Εκτεθήκαν οι εκπρόσωποι τύπου των ομάδων μας, που με την ολοκλήρωση των ματς, στηνόντουσαν μπροστά στα μικρόφωνα, διεκδικώντας ή προπαγανδίζοντας για τα λανθασμένα ή σωστά σφυρίγματα που πήρε ή δεν πήρε η ομάδα τους, γνωρίζοντας μάλλον συνειδητά ότι μπορούν να επηρεάσουν κατάστάσεις....

Εκτεθήκαμε και όλοι εμείς οι δημοσιογράφοι που σαν ξερόλες φροντίσαμε να κρατήσουμε το κοινό ανενημέρωτο ή καλύτερα στο σκοτάδι μη υποδεικνύοντας την εμφανή ανεπάρκεια που έδειξαν οι διαιτητές και το χαμηλό επίπεδο οργάνωσης και προετοιμασίας εκ μέρους της ΚΟΠ.

Εκτέθηκαν και όλοι οι «καθηγητάδες» διαιτησίας, από το στόμα των οποίων κρέμονται οι οπαδοί στημένοι μπροστά στους δέκτες περιμένοντας την δικαίωση της ομάδας τους έστω και τηλεοπτικά.

Εκτέθηκαν μέσα από την διαιτησία τους και η πλειοψηφία των οπαδών που υπό κραυγές και αναθεματισμούς και χωρίς να είναι μυημένοι ή ενημερωμένοι για τη χρήση του Var, διεκδικούν το λανθασμένο ή αλάνθαστο των φάσεων υπέρ ή κατά των ομάδων τους.

Γενικώς, οι Ιταλοί ανέδειξαν την γύμνια που επικρατεί σ’ ότι έχει να κάνει με αυτό που λέμε, εννοούμε και βιώνουμε ως ποδόσφαιρο σ’ αυτό το νησί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Χρήστος Ζαβός

Α Κατηγορία: Τελευταία Ενημέρωση