ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Europa Conference League: Πρόκληση και ευκαιρία

Όλες οι πληροφορίες για τη νέα διοργάνωση της UEFA που μπαίνει στη ζωή μας

Γιώργος Παττίχης

Γιώργος Παττίχης

pattichis@sppmedia.com

Το ερχόμενο Καλοκαίρι η Κύπρος (όπως και η Ελλάδα), δεν θα έχει εκπρόσωπο στο Europa League. Η πρωταθλήτρια μας θα μας εκπροσωπήσει στον Β’ προκριματικό του Champions League και οι δύο ομάδες που θα τερματίσουν στην δεύτερη και στην τρίτη θέση στο Πρωτάθλημα μας, όπως επίσης και ο Κυπελλούχος θα μας εκπροσωπήσουν στη νέα διοργάνωση Europa Conference League, αρχίζοντας την προσπάθεια τους από τον Β’ προκριματικό. Δεν θα έχουμε ομάδα μας στο Europa League.

Τριπλή ευκαιρία για την πρωταθλήτρια μας

Όπως σημειώσαμε πιο πάνω η πρωταθλήτρια μας θα αρχίσει το Ευρωπαϊκό της ταξίδι από τον Β’ προκριματικό του Champions League και θα έχει την ευχέρεια να μετάσχει και στις 3 ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε μία σεζόν πριν καν αρχίσει η φάση των ομίλων! Για την ακρίβεια εάν χάσει στον 2ο προκριματικό του Champions League θα βρεθεί στον τρίτο προκριματικό του Europa και μετά θα έχει και τρίτη ευκαιρία στα play offs του Conference League.

Δεν είναι «υποβιβασμός» αλλά ευκαιρία

Ψάχνοντας πληροφορίες και στοιχεία για τη νέα διοργάνωση καταλήξαμε σε… αισιόδοξα συμπεράσματα για το Ποδόσφαιρο μας. Το σημαντικότερο είναι ότι θα γίνει κάπως ευκολότερη η προσπάθεια πρόκρισης στην φάση των ομίλων της νέας διοργάνωσης σε σχέση με το Europa League.

Για τους τρεις εκπροσώπους μας, από τη σεζόν 2021-22 στο UECL, όχι μόνο δεν θα αποτελεί πισωγύρισμα και «υποβιβασμός» η συμμετοχή τους στη νέα διοργάνωση αλλά αντίθετα θα είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική η προσπάθεια να πετύχουν ισάριθμες προκρίσεις στους ομίλους της νέας διοργάνωσης.

Θα είναι πρόκληση και ευκαιρία να πετύχουν τέτοια αποτελέσματα που θα ανεβάσουν την Κύπρο μας ψηλότερα στη βαθμολογία της UEFA.

Οικονομικά οφέλη όπως το Europa League

Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι και το οικονομικό επίπεδο τα δεδομένα δεν θα είναι τόσο διαφορετικά όσο ανησυχούν αρκετοί. Τα μπόνους πρόκρισης στους ομίλους, κατάκτησης βαθμών, μάρκετ πουλ, κλπ της νέας διοργάνωσης, δεν θα απέχουν αρκετά από αυτά του Europa.

Με τις καλύτερες προθέσεις

Άλλωστε, ξεκάθαρη είναι η πρόθεση της UEFA να μην υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στη συμμετοχή στο UEFA Europa League και στο UEFA Europa Conference League. Δεν θέλει η Ομοσπονδία να ανοίξει κι άλλο την ψαλίδα ανάμεσα στους «μεγάλους» και τους «μικρούς».

Το UEFA Europa Conference League είναι μια διοργάνωση που μπορεί αρχικά να μην μας αρέσει, όμως ίσως υπό προϋποθέσεις μας βοηθήσει να κερδίσουμε περισσότερα ως Κυπριακό ποδόσφαιρο.

Η λογική της νέας διοργάνωσης είναι να δώσει τη δυνατότητα σε πιο μικρές χώρες που δεν έχουν ομάδες με μεγάλη ποδοσφαιρική δυνατότητα την ευχέρεια να ξεχωρίσουν σε έναν ευρωπαϊκό θεσμό. Τουλάχιστον στα χαρτιά αυτό είναι το πλάνο.

Τα μειονεκτήματα της αλλαγής

Τα αρνητικά από το νέο σύστημα διεξαγωγής των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων είναι πως πλέον δεν θα εκπροσωπείται ένας επαρκής αριθμός κρατών. Επίσης ότι δεν θα υπάρχει εκπροσώπηση αρκετών χωρών στη φάση των ομίλων του Champions League και του Europa League και ότι αρκετοί σύλλογοι δεν θα έχουν ρεαλιστικές πιθανότητες να προχωρήσουν στις διοργανώσεις αυτές.

Σαν Europa League 2!

Το νέο τουρνουά θα μοιάζει αρκετά στον πιο μεγάλο σε ηλικία... αδελφό του, το Europa League. Θα έχει οκτώ ομίλους στη φάση των γκρουπ με τους νικητές τους θα προχωρούν στη φάση των 16 κορυφαίων ομάδων.

Θα υπάρχει γύρος play off πριν τους «16» για τις ομάδες που θα έχουν πάρει τη 2η θέση στους ομίλους και τις ομάδες της 3ης θέσης από το Europa. Μετά θα υπάρχουν κλασικά προημιτελικά, ημιτελικά και τελικός.

Με τα προηγούμενα δεδομένα υπήρχε ένα Champions League των 32 ομάδων κι ένα Europa League των 48. Από την επόμενη σεζόν θα υπάρχουν τρεις κατηγορίες με 32 ομάδες η κάθε μία.

Το format και στις τρεις διοργανώσεις θα είναι με οκτώ γκρουπ των τεσσάρων ομάδων και μετά η φάση των νοκ άουτ.

Για τις μεγάλες χώρες και τα τοπ πρωταθλήματα η ομάδα που θα παίρνει την τελευταία θέση για το Europa θα πηγαίνει στη νέα διοργάνωση. Εάν μιλάγαμε για τη χρονιά που τελείωσε οι: Τότεναμ, Γρανάδα, Βόλσφμπουργκ, Μίλαν και Νις θα ήταν στο Conference League.

Κίνητρα και ευκαιρίες

Περισσότερες ανταγωνιστικές ευκαιρίες για όλες τις χώρες και περαιτέρω ανάπτυξη για όλους. Είτε είσαι ο παίκτης στο γήπεδο είτε η ομάδα που θέλει να φτιάξει τη φήμη και το όνομά της.

Οι ομάδες θα έχουν το κίνητρο να επιδιώξουν μία καλή πορεία, να βάλουν χρήμα στα ταμεία τους και να αναπτύξουν τις Ακαδημίες τους.

Το Europa Conference League επιχειρεί να δώσει πάντως ευκαιρίες στις πιο μικρές ή τις μικρομεσαίες ομάδες της Ευρώπης. Με τον θεσμό του Conference League δίνεται η δυνατότητα για να γίνει πιο έντονο το στοιχείο του απρόβλεπτου.

Θα μπορούμε να δούμε περισσότερες ιστορίες με Γολιάθ και Δαυίδ. Ένα νέο τουρνουά που θα εξελίξει και θα αναδείξει τη διαφορετικότητα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να δει ομάδες που δεν έχει δει ή ακούσει ξανά. Αυτό θα επιφέρει ενθουσιασμό και ενδιαφέρον. Το UEFA Europa Conference League θα πρέπει να πάρει την ευκαιρία του ως θεσμός. Ελπίζουμε ότι θα ωφελήσει και δεν θα βλάψει τις ομάδες μας.

Ποιος θα μπαίνει στο Europa Conference League;

Στο σύνολο 184 ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής από 55 Ομοσπονδίες και 46 ομάδες θα μεταφερθούν από το UEFA Champions League και το UEFA Europa League.

Πριν από τη φάση των ομίλων θα υπάρχουν τρεις προκριματικοί γύροι και play off (χωρισμένα στο βασικό «μονοπάτι» και στο «μονοπάτι» των πρωταθλητών από τις ομάδες που θα έρχονται από το Champions League και το Europa).

Υπάρχει λίστα που εξηγεί το πως θα λάβουν μέρος οι ομάδες ενώ θα συμπεριληφθούν και ομάδες που κατέκτησαν το κύπελλο στη χώρα τους, όπως η δική μας.

Καμία ομάδα δεν περνάει απευθείας από τη φάση των ομίλων, με 32 ομάδες να διαμορφώνονται ως εξής:

- 17 ομάδες από το βασικό 'μονοπάτι' του UEFA Europa Conference League

- 5 ομάδεςαπό το Europa Conference League και το μονοπάτι των πρωταθλητών

-10 ομάδες που αποκλείστηκαν από τα play-offs του Europa League

Πώς θα λειτουργήσει;

Θα υπάρχουν οκτώ γκρουπ των τεσσάρων ομάδων. Θα ακολουθεί ένα γύρος νοκ άουτ με play offs, ο γύρος των '16', τα προημιτελικά, οι ημιτελικοί και ο τελικός.

Οι οκτώ νικητές των γκρουπ θα περνάνε αυτομάτως στη φάση των «16». Ο επιπρόσθετος γύρος των νοκ άουτ play offs θα παιχθεί πριν τον γύρο των «16» και θα είναι με τις ομάδες που θα βγουν 2ες στα γκρουπ και τις ομάδες που θα πάρουν την 3η θέση των ομίλων του Europa.

Στα Τίρανα ο πρώτος τελικός

Το 21.690 θέσεων Arena Kombëtare θα φιλοξενήσει τον πρώτο τελικό στις 25 Μαϊου του 2022. Κάτι που είχε ανακοινωθεί στις 3 Δεκεμβρίου του 2020.

Πέμπτες στις 18:45 και 21:00

Οι αναμετρήσεις θα διεξάγονται Πέμπτες μαζί με τα ματς του Europa. Ο τελικός στα Τίρανα θα γίνει μία εβδομάδα μετά τον τελικό του Europa της Σεβίλλης στις 18 Μαΐου του 2022.

Τα παιχνίδια των 2 διοργανώσεων θα χωριστούν σε δύο ζώνες: 18.45 Κεντρική Ευρωπαϊκή ώρα (δεν θα υπάρχει το 18.55) και 21.00. Οι ημερομηνίες των κληρώσεων μένει να επιβεβαιωθούν.

Το πρόγραμμα

Πρώτος προκριματικός: 8 και 15 Ιουλίου

Δεύτερος προκριματικός: 22 και 29 Ιουλίου

Τρίτος προκριματικός: 5 και 12 Αυγούστου

Play-offs: 19 & 26 Αυγούστου

Φάση ομίλων: 16 & 30 Σεπτεμβρίου, 21 Οκτωβρίου, 4 & 25 Νοεμβρίου και 9 Δεκεμβρίου

Νοκ άουτ play offs: 17 και 24 Φλεβάρη

Γύρος των '16': 10 και 17 Μαρτίου

Προημιτελικός: 7 και 14 Απριλίου

Ημιτελικά: 28 Απριλίου και 5 Μαϊου

Τελικός: 25 Μαΐου Εθνικό Στάδιο Τιράνων

Η νέα διοργάνωση θα αρχίσει τον Ιούλιο του 2021 και το πλάνο είναι να παραμείνει τουλάχιστον έως το 2024.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Γιώργος Παττίχης

Α Κατηγορία: Τελευταία Ενημέρωση