ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

«Δεν μπορούσα να φανταστώ Ομοσπονδία όπως είναι η ΚΟΠ σήμερα»

Δηλώσεις από τον Μάριο Λευκαρίτη στον ΣΠΟΡ FM 95.0

24sports team

info@24sports.com.cy

Ο Μάριος Λευκαρίτης, επίτιμος πρόεδρος της ΚΟΠ, πρώην αντιπρόεδρος της UEFA και πρώην μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA και της FIFA, μίλησε στον ΣΠΟΡ FM 95.0 και στην εκπομπή «Κάνε Παιχνίδι» με τη Στέλλα Σωκράτους.

Ο κ. Λευκαρίτης, αναφέρθηκε σε όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με τη διαιτησία, τους χειρισμούς της ΚΟΠ και τις αποφάσεις του Μίλοραντ Μάζιτς (επικεφαλής της Επιτροπής Διαιτησίας), καθώς και για την πρωτοφανή «αναμπουμπούλα» που προκύπτει με τις αντιδράσεις των σωματείων. Έκανε τα δικά του σχόλια, εξέφρασε τις σκέψεις του και προέβη σε σημαντικά σχόλια τα οποία καλό είναι να ληφθούν υπόψη.

Για όλα όσα συμβαίνουν με τη διαιτησία είπε αρχικά: «Καταρχήν όλα είναι λυπηρά, όμως νομίζω ότι μπορεί κάποιος αντικειμενικός παρατηρητής φίλαθλος να επικεντρωθεί πάνω σε δύο σημεία. Πρώτον για τις πολλές ανακοινώσεις, δηλώσεις παρεμβάσεις παραγόντων και δεύτερο τις αποφάσεις για τον υποβιβασμό των διαιτητών. Έπρεπε να παίρνουν και από την Εκτελεστική της ΚΟΠ οι αποφάσεις. Η έγκριση είναι τυπική αλλά δεν μπορούν να βγαίνουν ανακοινώσεις έτσι εν ψυχρώ. Δεν έχω υπόψη αν αντιδρούν άτομα της εκτελεστικής επιτροπής. Έχω πληροφορηθεί ότι αντιδρούν κάποια σωματεία, αλλά μέλη της Εκτελεστικής δεν ξέρω αν αντιδρούν. Δεν είναι ενήμερη η Εκτελεστική και δεν ξέρουμε τι εντολές έχει ο κ. Μάζιτς ή οποιοσδήποτε άλλος ξένος επικεφαλής της Επιτροπής Διαιτησίας».

Για το γεγονός ότι οι αντιδράσεις είναι έντονες: «Υπερβολικές οι έντονες αντιδράσεις σωματείων και υπάρχουν οι δρόμοι να επιλυθούν προβλήματα όταν προκύπτουν τέτοιες αντιδράσεις. Μπορούν να πάν μέσω της Ομοσπονδίας ή της Αστυνομίας. Όλη αυτή η αναμπουμπούλα δεν κάνει καλό. Είναι υπερβολική κατά την άποψή μου. Κακές διαιτησίας υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Ένα είναι οι δηλώσεις και οι αντιδράσεις και δεύτερο ο υποβιβασμός αυτών των 3-4 διαιτητών. Δεν ξέρω ποιοι είναι, ούτε θέλω να ξέρω. Το σοβαρό σημείο είναι η χρονική στιγμή που ελήφθη αυτή η απόφαση. Αν δεν υπήρχαν όλες αυτές οι αντιδράσεις από το περασμένο Σάββατο, αυτοί οι διαιτητές θα υποβιβάζονταν; Εάν ναι τότε είναι κακή σύμπτωση που έγινε αυτή η πράξη».

Για το χρονικό σημείο που λήφθηκαν αποφάσεις από τον Μάζιτς: «Εδώ είναι το σοβαρό πρόβλημα. Το χρονικό σημείο που πάρθηκαν αποφάσεις. Δηλαδή τι περίμενε ο κ. Μάζιτς. Ήταν θεοί και μετά… δαίμονες. Δεν μπορώ να καταλάβω. Ας περιμένουμε μπας και προκύψει κάποια επίσημη τοποθέτηση. Υπάρχουν πολλές αμφιβολίες. Η ΚΟΠ ξόδεψε μερικά εκατομμύρια ευρώ για εισαγωγή ξένων καθηγητών, προέδρων επιτροπής διαιτησίας, διαιτητών κλπ. Αποτέλεσμα βλέπουμε θετικό; Δύσκολα συμβαίνει. Βλέπουμε κάποιους αξιόπιστους καλούς διαιτητές νέους, αλλά είναι τόσοι λίγοι και διερωτόμαστε τι γινόταν τόσο καιρό.

«Είναι τόσο μεγάλο το ζήτημα που υπάρχει μία τεράστια εμμονή στο θέμα της διαιτησίας. Έπρεπε να γίνεται ανεξάρτητη δουλειά σε αυτό το κομμάτι. Δεν μπορούσα να φανταστώ μία Ομοσπονδία όπως είναι η ΚΟΠ σήμερα. Παλαιότερα ήταν πολύ πιο δύσκολα και δεν υπήρχε τόσο χρήμα. Μια φορά ασχολήθηκα με θέματα διαιτησίας στον καιρό που ήμουν πρόεδρος, όταν έκαναν απεργία και έφερα ξένους διαιτητές και κάποιος έπρεπε να τους ορίσει. Τους ορίσαμε εμείς. Η επιτροπή διαιτησίας τότε ανήκε στον ΚΟΑ», πρόσθεσε όσον αφορά στην εποχή που ήταν αυτός πρόεδρος.

Για τον τρόπο που προσεγγίζεται το θέμα και τις αντιδράσεις κατά Κούμα: «Νομίζω ότι θα μπορούσε να ήταν πολύ πιο διακριτική η όλη προσέγγιση. Να έχεις τους ανθρώπους σου στην επιτροπή διαιτησίας, να είναι υπόλογοι και να τους αφήνεις να κάνουν τη δουλειά τους. Κι αν δεν τα καταφέρνουν, να γίνονται παρατηρήσεις και να λαμβάνονται μέτρα. Τι να σας πω για τις αντιδράσεις ενάντια στον κ. Κούμα; Δύσκολη η θέση μου. Διετέλεσα πρόεδρος της ΚΟΠ για δέκα χρόνια αλλά άλλαξαν πολλά πράγματα. Θα έλεγα πως πρέπει να παίρνονται αποφάσεις από την Εκτελεστική Επιτροπή και όχι από 1-2 άτομα και επίσης να μάθουν να μην μιλούν πολύ τα μέλη της Ε.Ε. και να κάνουν τη δουλειά τους αθόρυβα».

Και συνέχισε για τη συμπεριφορά των σωματείων: «Στη μέση είναι το ποδόσφαιρο αλλά από πάνω είναι τα σωματεία που φωνάζουν και συμμετέχουν στις γενικές συνελεύσεις και να λένε ό,τι θέλουν. Δεν μπορούν μετά να έρχονται να φτύνουν στο πρόσωπό τους. Ίσως να είναι σωστή η τοποθέτηση του Απόλλωνα. Ας κάτσουν όλοι μαζί να ανταλλάξουν απόψεις, να δουν όλοι τι συμβαίνει και να κάνουν τις κινήσεις τους. Έγιναν ναι, κάποιες συναντήσεις, αλλά φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά και ο καθένας κοιτάει το συμφέρον του. μιλώ για όλους και όχι μόνο για έναν. Το παραδέχτηκαν κιόλας κάποιοι παράγοντες, ότι παίρνοντας κάτι τις από την ΚΟΠ, σιωπούν».

Για την κάθοδο ξένων διαιτητών και τους νέους κι ανερχόμενους: «Είναι ξεκάθαρο ότι με αυτήν την κίνηση είναι σαν να ανοίγεις την πόρτα για να φέρνεις συνεχώς ξένους διαιτητές. Έχουμε άλλες έξι αγωνιστικές, οπόταν σημαίνει αυτόματα ότι θα έρθουν ξένοι και κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα. Διότι οι καινούργιοι που ήρθαν στην Α’ Κατηγορία, αν και μπορούν να ανταποκριθούν δεν τους αφήνουν. Εγώ νομίζω μπορούν. Με το VAR είναι ένα εξτρά εργαλείο για να μην γίνονται σοβαρά λάθη. Και το υπογραμμίζω διότι λάθη θα γίνονται. Το θέμα είναι να μην είναι εξόφθαλμα και να κρίνονται αγώνες από αυτά. Όταν αποφασίζει κάτι άλλο από αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα, τι άλλο να πω;».

Γενικό καταληκτικό σχόλιο: «Δεν είναι η πιο δύσκολη καμπή για το ποδόσφαιρό μας και την ΚΟΠ, αλλά όχι το πιο δύσκολο. Θα έρθουν κι άλλες δύσκολες καταστάσεις. Υπήρχαν και παλαιότερα μεγαλύτερες δυσκολίες και δεν είχαμε VAR. Η ΚΟΠ από τη στιγμή που έχει κανονισμούς και υπάρχει Επιτροπή Διαιτησίας, δεν είναι δουλειά της να ασχολείται με τους διαιτητές. Εκείνο το οποίο προσωπικά με ενόχλησε, ήταν η απόφαση του Μάζιτς, αν την πήρε μόνος του δεν ξέρω, για “αποκεφαλισμό” κάποιων διαιτητών. Αν είναι για το λόγο πως φωνάζουν τα σωματεία τότε τι να πω; Εάν θα τους υποβίβαζε όπως και να έχει τότε γιατί ορίστηκαν σε αγώνες; Είναι σαν να λέει “εντάξει, αφού φωνάζετε θα τους… αποκεφαλίσω”. Έχει υποχρέωση πρώτα να μάθει η Εκτελεστική Επιτροπή για τους λόγους. Πρέπει να κάτσουν να τα ξαναδούν και να μάθουμε κι εμείς τι συμβαίνει, τι θα γίνει και τι οδήγησε κάποιους στο να παίρνουν τόσο σοβαρές αποφάσεις. Διότι από τέτοιες αποφάσεις θίγονται και ονόματα».

Α Κατηγορία: Τελευταία Ενημέρωση