Γιάννης Θεοδωρίδης
Η φετινή σεζόν αποτέλεσε ορόσημο για το κυπριακό ποδόσφαιρο, αφού οι εκπρόσωποι μας στις διοργανώσεις της UEFA συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη συγκομιδή βαθμών στην ιστορία! Πιο συγκεκριμένα Πάφος, ΑΕΚ, Ομόνοια και Άρης ανέβασαν τον πήχη στους 12.156 βαθμούς «χαράζοντας» τον δρόμο και για την επομένη χρονιά...
Αναμφίβολα στη φετινή ανεπανάληπτη πορεία μεγάλο αντίκρισμα στην ιστορική συγκομιδή της χώρας είχαν οι πορείες των ομάδων μας στο UEFA Conference League (ΑΕΚ, Ομόνοια, Άρης). Έχει πλέον αποδειχθεί πως πρόκειται για μια διοργάνωση η οποία προσφέρει στους συλλόγους του νησιού μας την ευκαιρία όχι μόνο να συμμετέχουν, αλλά και να διεκδικούν με αξιώσεις μια πορεία μέχρι τη διάκριση.
Στο δια ταύτα, με βάση τα περσινά δεδομένα, οι ομάδες μας που θα εξαργυρώσουν ευρωπαϊκό εισιτήριο και βρεθούν στα προκριματικά του Conference League την επόμενη σεζόν, θέτουν γερή υποψηφιότητα για να φτάσουν εκ νέου στην τελική φάση της διοργάνωσης.
Μιλώντας πάντα στη «γλώσσα» των αριθμών (με βάση τα περσινά δεδομένα) η τελευταία ομάδα που θα βρίσκεται ανάμεσα στους «ισχυρούς» στον δεύτερο προκριματικό γύρο της εν λόγω διοργάνωσης χρειάζεται 6.325 πόντους, από εκεί και πέρα στον τρίτο προκριματικό γύρο το όριο ανεβαίνει στους 8500 πόντους, ενώ για τα πλέι οφ φτάνει στους 14.000 πόντους.
Αυτό που εκτιμάται λοιπόν είναι πως Ομόνοια (21.250), ΑΠΟΕΛ (14.750), ΑΕΚ (20.250) και Πάφος (24.125) έχουν «κλειδώσει» μια θέση στους «ισχυρούς» σε όλες τις προκριματικές φάσεις, έχοντας κατά νου τη βαθμολογική τους συγκομιδή την τελευταία πενταετία στη σχετική λίστα της UEFA.
Σε ό,τι αφορά τώρα τις ομάδες της Λεμεσού, ο Απόλλων, ο Άρης και η ΑΕΛ συγκαταλέγονται επίσης στους «ισχυρούς», αλλά μόνο μέχρι το δεύτερο προκριματικό γύρο. Πιο αναλυτικά, οι τρεις συμπολίτες ισοβαθμούν με 7138 πόντους, καθώς οι ατομικοί συντελεστές πενταετίας τους είναι χαμηλότεροι από το συντελεστή της Κύπρου. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα πάντα με τους κανονισμούς της UEFA, η κατάταξη τους καθορίζεται από τη βαθμολογία της χώρας (7138).
Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον παραμένει μεγάλο για την εξασφάλιση ευρωπαϊκών εισιτηρίων, καθώς οδεύουμε στην τελική ευθεία της τρέχουσας περιόδου και τα δεδομένα είναι ρευστά.
Κατανομή «ισχυρών» στα προκριματικά του Conference League
2ος προκριματικός: 6.325 (τελευταία ομάδα στους ισχυρούς)
3ος προκριματικός: 8.500 (τελευταία ομάδα στους ισχυρούς)
Play off: 14.000 (τελευταία ομάδα στους ισχυρούς)
Οι βαθμολογίες των Κυπριακών ομάδων που διεκδικούν ή έχουν εξασφαλίσει ευρωπαικό εισιτηρίο
Ομόνοια: 21.250
ΑΠΟΕΛ: 14.750
AEK: 20.250
Πάφος: 24.125
Απόλλων - Άρης - ΑΕΛ: 7.138 (βαθμολογία Κύπρου)
Αναλυτικά τα ευρωπαϊκά εισιτήρια την επόμενη σεζόν για την Κύπρο
-Η ομάδα που θα κατακτήσει το Πρωτάθλημα Cyprus League by Stoiximan θα μας εκπροσωπήσει στο UEFA Champions League.
-Η ομάδα που θα κατακτήσει το Κύπελλο Coca – Cola, θα μας εκπροσωπήσει στο UEFA Europa League.
-Οι ομάδες που θα τερματίσουν στην 2η και στην 3η θέση θα μας εκπροσωπήσουν στο UEFA Europa Conference League.
Σε περίπτωση που ο Κυπελλούχος είναι και ο Πρωταθλητής της Cyprus League by Stoiximan, στο Europa League θα αγωνιστεί η ομάδα που θα τερματίσει 2η στη βαθμολογία και στο Conference League θα αγωνιστούν οι ομάδες που θα τερματίσουν στην 3η και 4η θέση στη βαθμολογία της Cyprus League by Stoiximan.
Σε περίπτωση που ο Κυπελλούχος τερματίσει στη 2η ή στην 3η θέση της Cyprus League by Stoiximan, στο Conference League θα αγωνιστεί η ομάδα που θα τερματίσει στην 4η θέση της βαθμολογίας.



























