ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Ταξιδιωτικός χάρτης για Ομόνοια, Απόλλωνα και ΑΕΛ

Τα δεδομένα για τις κυπριακές ομάδες που εξασφάλισαν ευρωπαϊκό εισιτήριο

Κωνσταντίνος Νικολάου

Κωνσταντίνος Νικολάου

nikolaouk@sppmedia.com

Η κατάκτηση του τίτλου από την Ομόνοια το βράδυ της 4ης Μαΐου, μεταξύ άλλων είχε ως αποτέλεσμα να οριστικοποιηθούν ακόμη δύο ευρωπαϊκά εισιτήρια για τις κυπριακές ομάδες.

Συγκεκριμένα, οι «πράσινοι» θα αρχίσουν την προσπάθειά τους από τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και ο Απόλλωνας από τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Κόνφερενς Λιγκ. Στην ίδια φάση με τους «κυανόλευκους» θα αγωνιστούν επίσης η ΑΕΛ αλλά και η ομάδα η οποία θα στεφθεί κυπελλούχος.

Όσον αφορά στην Ομόνοια, φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να βρίσκεται στους δυνατούς (ΕΔΩ), όμως ας δούμε τι ισχύει για τις ομάδες μας οι οποίες θα λάβουν μέρος στην νεοσύστατη διοργάνωση της ΟΥΕΦΑ.

Σε αυτό το σημείο χρειάζεται να σημειώσουμε πως τα πράγματα είναι αρκετά ρευστά, αφού οι πλείστες ομάδες που θα βγουν στην Ευρώπη ακόμη να γίνουν γνωστές, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, αλλά και κυπέλλων είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Λοιπόν, πάμε να το πάρουμε βήμα-βήμα αναλύοντας τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Πόσες και ποιες ομάδες συμμετέχουν στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Κόνφερενς Λιγκ

Στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Κόνφερενς Λιγκ συμμετέχουν συνολικά 110 ομάδες. Η ΟΥΕΦΑ έχει χωρίσει αυτή τη φάση σε δύο μονοπάτια. Το ένα είναι αυτό με τις ομάδες που προέρχονται από το Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ το άλλο αφορά εκείνες που αρχίζουν την ευρωπαϊκή τους πορεία από το Κόνφερενς Λιγκ. Όσον αφορά στις ομάδες της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, αυτές στο σύνολο τους είναι 20 και θα ανταγωνιστούν μεταξύ τους για ένα εισιτήριο στην επόμενη φάση.

Οι υπόλοιπες 90 ομάδες (στις οποίες βρίσκονται και οι δικές μας), θα χωριστούν σε 45 δυνατούς και 45 αδύνατους και από εκεί θα προκύψουν τα ζευγάρια.

Μέχρι στιγμής, τη συμμετοχή τους στην εν λόγω φάση εξασφάλισαν συνολικά 18 ομάδες και εκκρεμούν ακόμη 37 εισιτήρια, ενώ οι υπόλοιπες 35 θα προκύψουν από τον πρώτο προκριματικό γύρου του Κόνφερενς Λιγκ, όπου θα λάβουν μέρος 70 ομάδες. Oι 29 από τις 70 αυτές ομάδες, έχουν εξασφαλίσει ήδη της συμμετοχή τους.

Ποιες οι πιθανότητες των κυπριακών ομάδων για να βρεθούν στους δυνατούς της κληρωτίδας

Ο Απόλλων θα αρχίσει το ευρωπαϊκό του ταξίδι έχοντας 13.500 βαθμούς και η ΑΕΛ με 5.500 βαθμούς. Από τις ομάδες που εξασφάλισαν ήδη τη συμμετοχή τους στον δεύτερο προκριματικό, πέντε εξ αυτών έχουν περισσότερους βαθμούς από τον Απόλλωνα και οκτώ από την ΑΕΛ. Επίσης από αυτές που καραδοκούν να προκριθούν από τον πρώτο προκριματικό γύρο, μόλις δύο έχουν καλύτερη συγκομιδή από την ΑΕΛ (Ντάνταλκ και Σούντοβα) και καμία από τον Απόλλωνα.

Όσον αφορά στις εκκρεμότητες για τις ομάδες που θα προκριθούν απευθείας στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Κόνφερνς Λιγκ, αυτές αφορούν τα πρωταθλήματα των Πορτογαλία (1 ομάδα), Ρωσία (1), Βέλγιο (1), Ουκρανία (1), Ολλανδία (1), Τουρκία (1), Αυστρία (1), Δανία (1), Ελβετία (3), Ελλάδα (3), Κροατία (3), Σουηδία (1), Ισραήλ (3), Λευκορωσία (1), Αζερμπαϊτζάν (3), Βουλγαρία (3), Ρουμανία (2) και Λιχτενστάιν (2).

Πιο κάτω ακολουθεί πίνακας με το ποιες ομάδες θα βρεθούν στην εν λόγω φάση, σε περίπτωση που δεν αλλάξει κάτι στα πρωταθλήματα τους:

Βασιλεία (Ελβετία) 49.000
ΠΑΟΚ (Ελλάδα) 20.000
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ) 20.000
ΑΕΚ (Ελλάδα) 19.500
Σπάρτα Πράγας (Τσεχία) 17.500
Κλουζ (Ρουμανίας) 16.500
ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία) 8.000
Άστρα (Ρουμανία) 8.000
Οστάνδη (Βέλγιο) 7.300
Κόλος (Ουκρανία) 6.620
Τράμπζονσπορ (Τουρκία) 6.020
Όσιγιεκ (Κροατία) 6.000
Κραϊόβα (Ρουμανία) 6.000
Βαντούζ (Λιχτενστάιν) 5.500
Σερβέτ (Ελβετία) 5.245
Άρης (Ελλάδα) 5.200
Νέφτσι (Αζερμπαιτζάν) 5.000
Λοκομοτίβ Πλόβντιβ (Βουλγαρία) 4.075
Ζίρα (Αζερμπαιτζάν) 3.375
Ζίλινα (Σλοβακία) 2.725
Πάσος (Πορτογαλία) 9.709
Ρούμπιν Κάζαν (Ρωσία) 7.676
Γκόριτσα (Κροατία) 5.255
Άστοντ (Ισραήλ) 4.875
Άρντα (Βουλγαρία) 4.075
Σέπσι (Ρουμάνια) 3.640
Σλοβάτσκο (Σλοβακία) 2.725

Την πιο πάνω λίστα θα συμπληρώσουν οι ομάδες που θα κερδίσουν τα πλέι-οφ για έξοδο στην Ευρώπη σε Ολλανδία, Αυστρία και Δανία, όπως και οι κυπελλούχοι των Σουηδία, Αζερμπαϊτζάν και Ισραήλ.

Τα πράγματα στις τρεις πρώτες περιπτώσεις είναι ανοικτά ακόμη, όμως σχετικά τους δύο κυπελλούχους που προαναφέρθηκαν, πρέπει να πούμε πως όποιος και αν πάρει το κύπελλο σε Σουηδία και Αζερμπαϊτζάν θα έχει σίγουρα λιγότερους βαθμούς από Απόλλωνα και ΑΕΛ.

Επίσης, με εξαίρεση την Μακάμπι Τελ Αβίβ, που σίγουρα θα βρίσκεται στον δεύτερο προκριματικό, οι υπόλοιπες ομάδες που διεκδικούν το κύπελλο στο Ισραήλ έχουν λιγότερους βαθμούς από τις δύο κυπριακές ομάδες.

Ομάδες πρώτου προκριματικού γύρου

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ομάδων δεν αποτελούν απειλή για τους κυπριακούς συλλόγους. Όπως προαναφέρθηκε, μόλις δύο ομάδες έχουν περισσότερους βαθμούς από την ΑΕΛ, ενώ στην καλύτερη περίπτωση μπορούν να αυξηθούν σε εννέα.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει οι Μάριμπορ (14.500), Bίντι (11.500), Ντούντελαντζ (8.000), Αλασκέρτ (6.500), Ζρίνσκι (8.000), Σεράγεβο (6.250) και Ποντγκόριτσα (6.000), να κρατήσουν τη θέση που έχουν στο πρωτάθλημα τους και ταυτόχρονα να προκριθούν στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Κόνφερενς Λιγκ.

Συμπερασματικά…

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω δεδομένα, ο Απόλλωνας θα βρίσκεται σίγουρα στους δυνατούς της κληρωτίδας για τον δεύτερο προκριματικό του Κόνφερενς Λιγκ, ενώ αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο και για την ΑΕΛ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κωνσταντίνος Νικολάου

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: Τελευταία Ενημέρωση