ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Πήρε ψηλά τον Απόλλωνα

Η διακύβευση για τον νέο ιδιοκτήτη -εάν αποχωρήσει ο Νίκος Κίρζης- θα είναι να διατηρήσει την ομάδα σε επαγγελματικά επίπεδα σε όλους τους τομείς.

Πανίκος Κωνσταντίνου

Πανίκος Κωνσταντίνου

constantinoup@sppmedia.com

Εννέα Φεβρουαρίου 2023 ο Απόλλωνας μόλις έχει χάσει από την Καρμιώτισσα με 3-4. Το νεόδμητο στάδιο Αλφαμέγα μοιάζει με καζάνι που κοχλάζει. Ο κόσμος στις εξέδρες είναι οργισμένος και οι βρισιές και απειλές εναντίον του προπονητή Κωνσταντίνου Μακρίδη είναι έντονες. Η ατμόσφαιρα ήταν ήδη εκρηκτική από το 4ο γκολ στο 86ο λεπτό, του Ολλανδού επιθετικού με καταγωγή από το Σουρινάμ, Γκράβενμπερχ.

Από τη μήνη των οπαδών δεν ξέφυγε ούτε ο Νίκος Κίρζης. Ένας άνθρωπος με τον οποίο ο Απόλλωνας είχε μπει στο κάδρο των κορυφαίων ομάδων του νησιού.

Ο Απόλλωνας που από μια ομάδα μέτριου ποδοσφαιρικού εκτοπίσματος μετατράπηκε σε πρωταγωνίστρια σε όλα τα επίπεδα. Από τις αθλητικές εγκαταστάσεις μέχρι τις Ευρωπαϊκές επιτυχίες και από την αύξηση του μέσου όρου εισιτηρίων διαρκείας έως και το μεγάλωμα της εμπορικής του επωνυμίας.

Το απόγευμα της 9ης Φεβρουαρίου δημιουργήθηκαν αμφιβολίες για το μέλλον του διοικητικού ηγέτη των «γαλάζιων». Το βράδυ της ίδιας μέρας το Δ.Σ. εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η Εταιρεία Απόλλων Ποδόσφαιρο (ΔΗΜΟΣΙΑ) Λτδ ενημερώνει ότι ο Πρόεδρος Νίκος Κίρζης και το Διοικητικό Συμβούλιο έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν κατά το τέλος της τρέχουσας ποδοσφαιρικής περιόδου ώστε τον ερχόμενο Μάιο να συγκληθεί εκλογική γενική συνέλευση της Ποδοσφαιρικής Εταιρείας, ως προνοεί το Καταστατικό».

Είναι η αρχή του τέλους ή θα αλλάξει γνώμη ο Νίκος Κίρζης; Η απάντηση αναμένεται να δοθεί σε 6-7 εβδομάδες. Το βέβαιο είναι πως ο Απόλλωνας και να αλλάξει χέρια, στα χέρια του Νίκου Κίρζη έχει μεγαλώσει, ομορφύνει και… αυξήσει την αξία του.

Έτρεξε όσο κανείς άλλος για τη δημιουργία του νέου γηπέδου στη Λεμεσό. Το νέο γήπεδο έχει προσδώσει μεγαλύτερη οντότητα στον Απόλλωνα και δεν είναι σχήμα λόγου. Τούτο φαίνεται από την τεράστια διαφορά στα εισιτήρια διαρκείας τη φετινή σεζόν σε σχέση με τις προηγούμενες:

Εισιτήρια διαρκείας  

2016-2017           1677          

2017-2018           2152          

2018-2019           1814

2019-2020           1814

2020-2021           1777

2021-2022           1979          

2022-2023           6066

 

13 χρόνια – 13 πρόεδροι

Πάμε από την αρχή. Τη σεζόν 2002-03 ο Απόλλωνας ασθμαίνοντας τερματίζει στην 11η θέση του Παγκύπριου Πρωταθλήματος. Στα τρία τελευταία παιχνίδια θα ηττηθεί από τη Σαλαμίνα (3-1), τον Ολυμπιακό (2-4) και την Ομόνοια (5-0). Είχαν περάσει σχεδόν 10 χρόνια από την τελευταία φορά που ο Απόλλωνας πανηγύρισε το πρωτάθλημα με πρόεδρο τον Ντίμη Κίρζη. Η αποχώρηση του το 1999 έφερε τον Απόλλωνα σε δύσκολη θέση όσον αφορά τα διοικητικά της ομάδας. Κάθε μερικούς μήνες άλλαζε διοικητικό ηγέτη. Από τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1999 ανέλαβε ο Φρίξος Σαββίδης, από Σεπτέμβριο του 1999 μέχρι τον Απρίλιο του 2000 ο Πάμπος Γεωργιάδης, τη σεζόν 2000-2001 ήταν ο Γιώργος Παπάς, την επόμενη ο Λάμπρος Χριστοφή, ακολούθησε ο Σοφοκλής Σοφοκλέους (2002-03), ο Γιώργος Παπάς από τον Ιανουάριο του 2004 μέχρι τον Ιανουάριο του 2005 και τη σεζόν ολοκλήρωσε ο Φίλιος Δρουσιώτης. Από το 2005 μέχρι το 2007 δημιουργήθηκε διοικούσα επιτροπή με τον Απόλλωνα να κατακτά τον τίτλο το 2006 με πρόεδρο τον Φρέντι Τζον Πολ, ωστόσο, οι αλλαγές στη διοίκηση δεν σταμάτησαν. Από το 2007 μέχρι το Φεβρουάριο του 2009 ήταν ο Φρίξος Σαββίδης, από το Φεβρουάριο του 2009 μέχρι το Μάιο ανέλαβε ο Δώρος Αντωνίου, επέστρεψε ο Φρίξος Σαββίδης την επόμενη σεζόν, ακολούθησαν ο Γιώργος Παυλίδης (2010-11) και ο Παύλος Αριστοδήμου (2011-12)… μπέρδεμα ε!

Από την σταθερότητα που είχε ο σύλλογος με τον Ντίμη Κίρζη στην προεδρία μέχρι την ανάληψη της ηγεσίας από το υιό του, Νίκο Κίρζη, ο Απόλλωνας έδειχνε σημάδια μιας ταλαιπωρημένης ομάδας. Μιας ομάδας που ναι μεν είχε κατακτήσει ένα πρωτάθλημα το 2006, αλλά την προηγούμενη χρονιά είχε τερματίσει στην 7η θέση και την επόμενη στην 6η θέση. Στο ενδιάμεσο πατέρα Κίρζη-υιού Κίρζη μεσολάβησαν 13 χρόνια και 13 πρόεδροι. Ήταν μία ομάδα η οποία περιοδικά είχε κάποιες επιτυχίες (τρία κύπελλα και ένα πρωτάθλημα) αλλά ο κανόνας ήταν μια «μεσαία» ομάδα της Κύπρου.

Η αξία της στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο δεν ήταν μεγάλη και ειδικά απέναντι στις παραδοσιακές δυνάμεις Ομόνοια, ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση μειονεκτούσε.

Στις 4 Μαίου το 2012 ο Απόλλωνας μπαίνει στην εποχή του Νίκου Κίρζη. Από την πρώτη χρονιά (2013) πανηγυρίζει την κατάκτηση του κυπέλλου. Όμως εκείνο που κάνει την παρουσία του ξεχωριστή την επόμενη 10ετία είναι όλα τα υπόλοιπα. Όχι τόσο οι τίτλοι, που και αυτοί μετράνε εν τέλει, αλλά ότι ο Απόλλωνας άλλαξε το «στάτους» του ως ομάδα. Ο Απόλλωνας αρχίζει να εκσυγχρονίζεται και να μπαίνει σε επαγγελματικά πλαίσια σε όλα τα επίπεδα.

Από τα πρώτα πράγματα που προσπαθεί να βάλει τάξη ο νέος πρόεδρος είναι οι καλές συνθήκες εργασίας. Όχι μόνο του ποδοσφαιρικού τμήματος αλλά και λοιπού προσωπικού. Η εταιρεία μετακομίζει σε νέα γραφεία στην Αγίου Ανδρέου και δημιουργεί κατάστημα αναμνηστικών ειδών. Ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας, οι υπάλληλοι υπερδιπλασιάζονται. Αυξάνονται επίσης και τα μέλη του ποδοσφαιρικού τμήματος σε τομείς που κρίνονται απαραίτητοι, όπως φυσιοθεραπευτές, φροντιστές, μόνιμος ιατρός, σεφ κλπ.

Ο Νίκος Κίρζης έχει ήδη αναγνωρίσει πως μια ποδοσφαιρική ομάδα για να πετύχει, η πρόοδος δεν έρχεται μόνο μέσα από τις μεταγραφές. Στη διάρκεια της θητείας του τρεις φορές το προπονητικό κέντρο στο Κολόσσι ανακαινίσθηκε.

Δωμάτια πολυτελείας για τη φιλοξενία ποδοσφαιριστών, νέα κουζίνα, τα αποδυτήρια, φωτισμός γηπέδου, αλλαγή χορτοτάπητα κλπ.

Αλλά και οι αγωνιστικές επιτυχίες έχουν σημασία, άλλωστε αυτές είναι που βοηθούν στην αύξηση των οπαδών. Ο Απόλλωνας την τελευταία δεκαετία σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου έχει αύξηση 4% στους οπαδούς του -από 7% πήγε στο 11%. Όλα τούτα είναι προϊόν και των επιτυχιών που είχε ως ομάδα. Από τις 117 ευρωπαϊκές συμμετοχές του Απόλλωνα στην Ευρώπη οι 73 ήταν με τον Νίκο Κίρζη στην προεδρία ενώ τέσσερεις φορές προκρίθηκε στους ομίλους Γιουρόπα Λιγκ.

Η ποδοσφαιρική εταιρεία έχει πλέον αποκτήσει τεράστια αξία και η διακύβευση για τον νέο ιδιοκτήτη -εάν αποχωρήσει ο Νίκος Κίρζης- θα είναι να διατηρήσει την ομάδα σε ψηλά επίπεδα σε όλους τους τομείς.

*Δημοσιεύτηκε στην Κ της Κυριακής (26/3)

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: Τελευταία Ενημέρωση