ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

ΠΑΝ.ΣΥ.ΦΙ Απόλλων.: «Ζήτω η ΕΟΚΑ»

«Στάθηκε ΠΑΝΑΞΙΟΣ και ΑΔΙΑΚΟΠΟΣ υποστηρικτής του Αγώνος», σημειώνουν

Στον αγώνα της ΕΟΚΑ αναφέρονται με σημερινή τους ανακοίνωση οι οργανωμένοι οπαδοί του Απόλλωνα.

Αναλυτικά:

Σαν σήμερα 1η Απριλίου του 1955 ξεκίνησε ο Εθνικοαπελευθερωτικός Αγώνας της Ε.Ο.Κ.Α απέναντι στους Άγγλους αποικιοκράτες.

Ο αγώνας εξεράγει στις 0:30 το πρωί της 1ης Απριλίου 1955, ξημερώματα Παρασκευής. Η Κύπρος μετατράπηκε ξαφνικά σε ένα ηφαίστειο που κόχλαζε από καιρό, έτοιμο με τη φωτιά του να καταυγεί τον κόσμο και με τις υποχθόνιες δονήσεις του να τρίξει τα θεμέλια της γης. Ο εχθρός αλαφιάστηκε δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει το τι συμβαίνει. Ο λαός ένιωσε να του θερμαίνει την καρδιά η Άγια φλόγα.

Η νεολαία ήταν ήδη έτοιμη να ριχτεί στον αγώνα για μια Κύπρο ελεύθερη ενωμένη με την παντοτινή μάνα Ελλάδα. Τα λάβαρα των αιώνων υψώθηκαν στα κάστρα. Ολόκληρο το νησί έγινε μια απέραντη γαλανόλευκη σημαία. Κι η μπαρουτοκαπνισμένη ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε από τα πολεμικά τροπάρια του Γένους και τα εμβατήρια του ξεσηκωμού.

Το έθνος ξύπνησε, έστησε αυτί κατά το νότο, η μνήμη της Αγίας Λαύρας φύσηξε σαν πνοή ζωογόνα για να φλογίσει την ψυχή και να θεριέψει το εθνικό σθένος για την εκπλήρωση του ονείρου. Εκείνη την πρώτη νύχτα χτύπησε ο Γρηγόρης Αυξεντίου. Η αποστολή τους να προκαλέσουν διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος και συσκότιση σ' όλο το νησί. Ο Μάρκος Δράκος με την δική του ομάδα "Αστραπή" είχαν οδηγίες να ανατίναξουν το Ραδιοφωνικό σταθμό που και έπραξαν.

Την αφετηρία του έπους του 1955-59 οριοθέτησε με τη θυσία του ο πρώτος νεκρός, ο ΑΘΑΝΑΤΟΣ Μόδεστος Παντελή. Την 1η Απριλίου 1955, η Κύπρος ξύπνησε αναστατωμένη πριν να ροδίσει η αυγή και ξεχείλισε στους δρόμους απορώντας. Το μυστικό της το αποκάλυψε ο Αυγερινός της ελευθερίας που μεσουράνησε μετά τις πρώτες εκρήξεις.

Ως ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ κόσμος του ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΛΕΜΕΣΟΥ ας μην ξεχνάμε ούτε για μια στιγμή και την μεγάλη προσφορά του σωματείου μας στον Εθνικοαπελευθερωτικό αυτόν Αγώνα αφού γύρω στα τέλη του 1953, μια ομάδα νεαρών έθεσαν σαν στόχο και σαν όνειρο την ίδρυση ενός συλλόγου με σκοπούς πρωτίστως εθνικούς, εκτός από αθλητικούς και ταυτόχρονα την ανύψωση του μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου των νέων, που θα απάρτιζαν τα μέλη, έτσι στις 14 Απριλίου του 1954 γεννήθηκε η ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ της ίδρυσης του ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΛΕΜΕΣΟΥ.

Ενός σωματείου που στάθηκε ΠΑΝΑΞΙΟΣ και ΑΔΙΑΚΟΠΟΣ υποστηρικτής του Αγώνος, που συνέβαλε με όλες του τις δυνάμεις στην υποκίνηση και τη στήριξη της ΜΕΓΑΛΗΣ ΙΔΕΑΣ ΚΑΙ ΛΑΧΤΑΡΑΣ του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ της ΚΥΠΡΟΥ, του ΑΡΧΗΓΟΥ μας και όλων των ΗΡΩΩΝ μας για την ΑΠΟΤΙΝΑΞΗ και την ΚΑΤΑΛΥΣΗ του Βρετανικού ζυγού στο νησί μας καθώς και την εν τέλει πολυπόθητη «ΕΝΩΣΙΝ» με την ΜΗΤΕΡΑ-ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΛΛΑΔΑ.

Ενός σωματείου που αποτελούσε το φυτώριο, το προπύργιο και το ορμητήριο της οργάνωσης στη Λεμεσό και του οποίου όλα τα μέλη και οι ποδοσφαιριστές ήταν στρατευμένοι στις τάξεις της ΕΟΚΑ και αφοσιωμένοι στον απελευθερωτικό Αγώνα.

ΖΗΤΩ Ο ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ 1955-59
ΖΗΤΩ ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
ΖΗΤΩ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡΙΒΑΣ ΔΙΓΕΝΗΣ
ΖΗΤΩ Η Ε.Ο.Κ.Α.
ΖΗΤΩ Η ΕΝΩΣΙΣ

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: Τελευταία Ενημέρωση

X