ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Ο Απόλλων στα καλύτερά του (pics+vids)

Υποδέχθηκε πρόσφυγες, τους εκπαίδευσε και τους στέλνει στην κοινωνία με αυτοπεποίθηση

24sports team

info@24sports.com.cy

Είναι κάτι σαν παράλληλη ζωή για την ποδοσφαιρική εταιρεία του Απόλλωνα να συνδυάζει την εταιρική κοινωνική ευθύνη με τις επιτυχίες εντός των αθλητικών στίβων και έχει βραβευθεί κατά καιρούς και για τα δυο.

Το πρόγραμμα του EFDN «welcome through football», που με αυτά τα ζητήματα καταπιάνεται, έχει τον Απόλλωνα να συμμετέχει ανελλιπώς και σε αυτά τα πλαίσια ήρθε η κορύφωση για φέτος την Τετάρτη(16/10). Όταν λάβαμε το μήνυμα από το γραφείο τύπου για κάλυψη του αγώνα των προσφύγων, δεν το καταλάβαμε αμέσως το τι γίνεται χρειάστηκε λίγο ψάξιμο. Μέσα από το ψάξιμο όμως μαθαίνεις πολλά.

Αυτό το πρόγραμμα είναι εδώ και τέσσερις μήνες σε εξέλιξη, από τον Ιούλιο και τελειώνει τώρα τον Οκτώβριο. Συμμετέχουν κυρίως παιδιά προσφύγων από Συρία αλλά και Κούρδοι, που τόσο επίκαιρα, για όλους τους λάθος λόγους, είναι αυτά τα δυο στις μέρες μας. Υπάρχουν παιδιά και από Σομαλία, Μαρόκο. Το πρόγραμμα χωρίστηκε σε δυο μέρη: το ποδοσφαιρικό και το κοινωνικό. Έχουν την ίδια αξία για τα παιδιά, αλλά και για τον Απόλλωνα.

Στο πρώτο, πρέπει να σημειώσουμε τη βοήθεια της Μητρόπολης Λεμεσού που παραχώρησε το κέντρο «Άγιος Ιωάννης ο ελεήμων» για προπονήσεις. Ο τεχνικός διευθυντής των ακαδημιών Βαλεντίνος Κουλουντής και ο Πανίκος Καραμανίδης ανέλαβαν το κομμάτι αυτό.

Μιλώντας στα ΜΜΕ, ο κ. Κουλουντής εξέφρασε την περηφάνια του για την ευκαιρία που του δόθηκε και χαρακτήρισε πρωτόγνωρη την εμπειρία.

Το δεύτερο κομμάτι, αφορά σε εκπαιδευτικά σεμινάρια με βοήθεια Ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών του «Hope For Children». Στόχος είναι η ομαλή ένταξη των παιδιών αυτών στην κοινωνία, να αποκτήσουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να κάνουν γνωριμίες και φιλίες με τα άλλα παιδάκια και ο τρόπος χειρισμού τυχόν διακρίσεων που μπορούν να συναντήσουν.

Ρωτώντας στελέχη της εταιρείας, που ήταν κοντά στα παιδιά, μάθαμε πως αν βίωνες τη συμπεριφορά τους όταν το πρόγραμμα ξεκίνησε και τους έβλεπες τώρα που τελειώνει, θα καταλάβαινες πόσο καλό τους έκαναν τα σεμινάρια. Ειδικά στον τομέα της αυτοπεποίθησης.

Μιλώντας στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, ο Φανούριος Κωνσταντίνου ανέφερε τα εξής για το θέμα:

 «Ο Απόλλωνας διαχρονικά στέκεται αρογός σε όποιο κοινωνικό πρόβλημα παρουσιάζεται και έχει να επιδείξει ένα πλούσιο κοινωνικό έργο τις τελευταίες δεκαετίας με συνεχή δράση γύρω από σημαντικά θέματα τα οποία μας ταλανίζουν και ένα από αυτά είναι το προσφυγικό. Συγκεκριμένα παιδιά προσφύγων τα οποία έχουν εκτοπιστεί από τις πατρογονικές τους εστίες και έχουν εγκατασταθεί στην Κύπρο και μέσα από αυτό το πρόγραμμα ο Απόλλωνας προσπαθεί να τους εντάξει στην κοινωνία δίνοντας τους όλα τα εφόδια ώστε να είναι αποδεκτοί σε μιαν πολυπολιτισμική κοινωνία με αρκετές δυσκολίες.

Θεωρούμε ότι ως οργανωμένο σύνολο το οποίο ταξιδεύει τα τελευταία χρόνια σε διεθνές επίπεδο, έχουμε τις εμπειρίες και τη καλή διάθεση να τους βοηθήσουμε ώστε να έχουν μια ζεστή αγκαλιά και να αισθανθούν οικεία σε έναν ξένο τόπο. Θεωρώ ότι τα έχουμε καταφέρει δημιουργώντας μιαν ομάδα από 20 νεαρά παιδιά διαφόρων ηλικιών θέλοντας παράλληλα να ευχαριστήσουμε το Hope for Children και τον κύριο Κουλουντίν για τη σημαντική του συνεισφορά σε όλο αυτό το δύσκολο έργο των προηγούμενων μηνών αλλά και γενικότερα όλους τους συναδέλφους οι οποίοι στερήθηκαν χρόνο από την οικογένειά τους για να στηρίξουν αυτά τα παιδιά τα οποία θέλουν να κάνουν μια νεα αρχή.

Για αυτά τα θέματα υπάρχει συνεχής συννενόηση και επικοινωνία μιας και οι στόχοι είναι κοινοί, γι' αυτό θεωρούμε υποχρέωση όλων των ομάδων που έχουν την δυνατότητα και το ανθρώπινο δυναμικό να συνεισφέρουν σε αυτά τα παιδιά, να το πράξουν, για να δείχνουμε όλοι μαζί το άλλο πρόσωπο του ποδοσφαίρου. Δεν είναι μόνο νίκες και ήττες, δεν είναι μόνο μάρκετινγκ και τηλεοπτικά δικαιώματα, υπάρχει και η ανθρώπινη πλευρά και οφείλουμε να είμαστε σωστοί απέναντι σε αυτούς που μας έχουν ανάγκη.

Ο Απόλλωνας είναι ευαίσθητος σε τέτοιου είδους ζητήματα και δεν είναι μόνο το θέμα των προσφύγων με το οποίο έχουμε ασχοληθεί και ουσιαστικά συνεχίζουμε τα τελευταία οκτώ χρόνια το έργο προηγούμενων διοικήσεων οι οποίες είχαν εκπονήσει μιαν αντιρατσιστική εκστρατεία την οποίαν υιοθετούμε. Γενικά προσπαθούμε είτε τον Ερυθρό Σταυρό, είτε άλλα ιδρύματα να είμαστε αρωγοί σε ότι μας ζητήσουν.».

Εδώ και χρόνια, στον Απόλλωνα με συνέπεια προσπαθούν να βγάλουν ένα κοινωνικό προφίλ της εταιρείας προς την Ευρώπη που να είναι ακριβώς αυτό: ευρωπαϊκό και σύγχρονο. Πέραν από το καθαρά ποδοσφαιρικό, δείχνουν επιτυχημένοι και στον κοινωνικό τομέα και το κεφάλαιο «πρόσφυγες» είναι από το πλέον κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα που αν το αγγίξεις με σωστό τρόπο μπορείς να προσφέρεις στην κοινωνία. Η δέσμευση της εταιρείας, όπως επικοινωνήθηκε στο «Κολόσσι» είναι πως σε αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουν πίσω.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: Τελευταία Ενημέρωση