ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Απόλλων: Γι’ αυτό σε λένε Θρύλο…

Όταν η Γλάδστωνος έγινε...«δρόμος θανάτου» και ο Απόλλωνας είχε έντονη δράση στον αγώνα της ΕΟΚΑ

Ονησίφορος Σταύρου

Ονησίφορος Σταύρου

stravrouo@sppmedia.com

Γιορτάζει σήμερα ο σύλλογος της Λεμεσού τα 67 χρόνια από την μέρα που ιδρύθηκε, με σκοπό να προσφέρει στην πατρίδα, στην κοινωνία και στον αθλητισμό.

Ο Απόλλωνας ως γνωστό έχει ταυτιστεί με τον ένδοξο αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 και αρκετοί αθλητές του πρόσφεραν πάρα πολλά για να ελευθερωθεί η πατρίδα.

Λόγω αυτής της ανάμιξη θεωρείται Θρύλος, διότι η προσφορά του δεν είναι μόνο αθλητική, αλλά προσέφερε πάρα πολλά στην πατρίδα μας.

Η σχέση των ανθρώπων του Απόλλωνα με την ΕΟΚΑ είχε αρχίσει πριν ακόμα γεννηθεί το σωματείο. Στις 7 Μαρτίου 1953 έγινε λοιπόν η επιτροπή αγώνα με μπροστάρηδες τους Μακάριο και Γρίβα και την 1η Απριλίου 1955 άρχισε ο αγώνας της ΕΟΚΑ.

Η εθνική αυτή οργάνωση έκρινε ότι θα έπρεπε στη Λεμεσό να οργανωθούν οι νέοι της και προτιμήθηκε γι’ αυτό ο Απόλλωνας που ήταν ήδη σωματείο με εθνικούς προσανατολισμούς με το εντευκτήριο του και τον πολύ νεαρόκοσμό του. Ο εντεταλμένος λοιπόν του Γεώργιου Γρίβα, Μανώλης Σαββίδης, πλησίασε το γραμματέα Πάμπο Λυμπουρίδη και του μίλησε για την προτίμηση αυτή, κάτι που έγινε και έτσι η ΕΟΚΑ μπήκε στον Απόλλωνα.

Η ένταξη του Απόλλωνα στην οργάνωση ΕΟΚΑ αποτελεί ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός. Ο αναγεννηθείς Απόλλωνας πρόσφερε στην ΕΟΚΑ ένα πολύ καλό έμψυχο υλικό και υποδομή για την καλύτερη διεξαγωγή του απελευθερωτικού αγώνα. Όλα τα μέλη του Απόλλωνα, αθλητές και ποδοσφαιριστές στρατευμένοι στον ωραίο αγώνα της ΕΟΚΑ, είχαν το δικό τους μερίδιο στην πετυχημένη και νικηφόρα πορεία.

Από το οίκημα του Απόλλωνα εξορμούσαν ομάδες, που περπατούσαν στην οδό Γλάδστωνος. Όταν συναντούσαν Άγγλους στρατιώτες, ορμούσαν πάνω τους, τους κτυπούσαν, τους γρονθοκοπούσαν και τους έλεγαν ότι είναι ανεπιθύμητοι σε αυτό τον τόπο. Οι ξυλοδαρμοί και οι συγκρούσεις ήσαν καθημερινό φαινόμενο στην οδό Γλάδστωνος κατά την περίοδο της ΕΟΚΑ. Οι συγκρούσεις ήταν αιματηρές και από τις δύο πλευρές. Έτσι, η Αγγλική Στρατιωτική Αρχή αποφάσισε να απαγορεύσει την παρουσία Άγγλων στρατιωτών στην οδό Γλάδστωνος, σαν επικίνδυνη περιοχή, ονομάζοντας την δρόμο θανάτου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Ονησίφορος Σταύρου

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: Τελευταία Ενημέρωση