ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο Λουκάς Μπάρλος τα είπε κάπως αλλιώτικα

Το ματς ΑΠΟΕΛ-ΑΕΚ ήταν… ανιαρό, αλλά η μετεγγραφή του Τιμοθέου είχε άλλη βάση

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

papagiorgis@sppmedia.com

«Η ΑΕΚ είχε εντολή από την Χούντα να χάσει από τον ΑΠΟΕΛ». Αυτός ήταν ο τίτλος του ρεπορτάζ που αναδημοσιεύσαμε χθες από την Ελλαδική αθλητική ιστοσελίδα aek365.com. Το σχετικό κείμενο είχε δημοσιευτεί με την ευκαιρία της επετείου του αγώνα ΑΠΟΕΛ-ΑΕΚ που είχε γίνει στο ΓΣΠ στις 19 Ιουνίου του 1974, στο πλαίσιο του πρωταθλήματος Α’ Εθνικής τη σεζόν 1973-74 και έληξε με 2-1 για το ΑΠΟΕΛ, που ήταν η μόνη Κυπριακή ομάδα που κρατήθηκε στην Α’ Εθνική.

Στον βαθμολογικά αδιάφορο αγώνα της τελευταίας αγωνιστικής, έχασε με 2-1 στη Λευκωσία, έχοντας δεχθεί τα γκολ στο 6’ και στο 8’ από τους Στεφανή και Τιμοθέου αντίστοιχα. Στο δεύτερο μέρος η ΑΕΚ ισορρόπησε, είχε δοκάρι με τον Νίκο Καρούλια, (που αργότερα έκανε μεγάλη καριέρα στον Παναθηναϊκό ενώ εργάστηκε και ως προπονητής στην Κύπρο σε Ολυμπιακό και Ανόρθωση), και μείωσε σε 2-1 στο 74’ με τον Σάκη Ζαρζόπουλο.

Μπαράζ

Για να παραμείνει στην Α’ Εθνική εκείνην τη χρονιά η Κυπριακή ομάδα αγωνίστηκε μετά σε αγώνες μπαράζ με Πανσερραικό και Ολυμπιακό Βόλου, αφού η τριάδα αυτή ισοβάθμησε με το τέλος του πρωταθλήματος, στους 27 βαθμούς. Όλοι οι αγώνες έγιναν στο Δημοτικό Γήπεδο Αιγάλεω.

Το ΑΠΟΕΛ κέρδισε τον Πανσερραικό με σκορ 5-1 και έχασε από τον Ολυμπιακό Βόλου με 1-2, ενώ ο Πανσερραικός κέρδισε τον Ολυμπιακό με σκορ 2-1. Το ΑΠΟΕΛ και ο Πανσερραικός σώθηκαν και έπεσε η ομάδα του Βόλου, που τελικά έμεινε στην κατηγορία, γιατί το ΑΠΟΕΛ λόγω των γεγονότων του 1974 δεν αγωνίστηκε στην Α' Εθνική.

Κατά την καταραμένη - για την Ελλάδα και την Κύπρο - επταετία 1967-74, είχε καθιερωθεί ο θεσμός της συμμετοχής της εκάστοτε πρωταθλήτριας Κύπρου στο επόμενο πρωτάθλημα Ελλάδας. Οι πολιτικά βλάκες συνταγματάρχες προετοίμαζαν το έδαφος για την... Ένωση. Όπως και κάποιοι όμοιοι τους στην Κύπρο. Τελικά η Κύπρος διχοτομήθηκε και όλοι αυτοί οι καταστροφείς πήραν το όσκαρ πολιτικής βλακείας. Όχι, δεν ήταν όλοι μωροί. Κάποιοι, ήταν κάτι χειρότερο.

Ας θυμηθούμε το τι είχε πει ο πρόεδρος της ΑΕΚ Λουκάς Μπάρλος σε συνέντευξη που δόθηκε στην εφημερίδα «Ενωσίτης», τον Οκτώβριο του 98 στους αθλητικούς συντάκτες Ανδρέα Δημάτο και Βασίλη Σαμπράκο. Ένα χρόνο αργότερα, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο. Στην ΑΕΚ ήταν πρόεδρος από το 1973 μέχρι το 1981.

Η ομάδα των κομμουνιστών

«Τι άλλο θυμάστε από τα πρώτα σας βήματα»;
«Το πρωτάθλημα πήγαινε προς το τέλος του και εμείς πήγαμε στη Λευκωσία για να παίξουμε με τον ΑΠΟΕΛ. Με παίρνει στο τηλέφωνο ο Πρίντζης και μου λέει να δώσω το παιχνίδι στον ΑΠΟΕΛ για να μείνει στην Α' Εθνική και να μην ανέβει η Ομόνοια που είναι η ομάδα των κομμουνιστών στην Κύπρο. Του είπα ότι είχαμε συμφωνήσει πως δεν θα δεχτώ καμία παρέμβαση. 'Τι μου λέτε; Πήρα την ΑΕΚ στην 13η θέση και είμαστε στην 4η. Πάμε να βγούμε στο ΟΥΕΦΑ. Πως θα δώσω το παιχνίδι;...»

- «Τι έγινε τελικά»;
«Μου είπε ότι ήταν εθνική ανάγκη και ότι «θα το δώσεις το ματς, θες δε θες»! Τι να κάνω λοιπόν; Πιάνω τον Σιδηρόπουλο και του λέω: «Κάνε τον τροχονόμο να βάλουν ένα γκολ και να τελειώνουμε". Δεν θα το ξεχάσω. Έκανε ένα σουτ από τη σέντρα ο Τιμοθέου, έτσι λεγόταν και μας έβαλε το γκολ. Έγινε χαμός στο γήπεδο και μετά το πως μας περιποιήθηκαν, δεν λέγεται, δεν μπορώ να το περιγράψω. Φεύγοντας από την Κύπρο, ήρθαν στο αεροδρόμιο και μας έδωσαν επί τόπου τον Τιμοθέου σαν αντάλλαγμα για την παραμονή τους στην Α' Εθνική...»

Ο Πρίντζης, ήταν αχυράνθρωπος του Ιωαννίδη. Πρώην αρχηγός του τμήματος άρσης βαρών του ΠΑΟ και μεταπολιτευτικά στέλεχος διοικήσεων της ΠΑΕ ΠΑΟ, ήταν ο πανίσχυρος ΓΓΑ. Ως νούμερο ένα στον αθλητισμό της Ελλάδος, ο Πρίντζης ήταν αυτός που έπεισε  τον επιχειρηματία Λουκά Μπάρλο να αναλάβει την ΑΕΚ, μετά την παραίτηση του εφοπλιστή Θεοδωρακόπουλου.

Βούιζε η Λευκωσία

Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς όπως τα λέει ο Λουκάς Μπάρλος. «Ήρθαν στο αεροδρόμιο –οι του ΑΠΟΕΛ- και μας έδωσαν επί τόπου τον Τιμοθέου σαν αντάλλαγμα για την παραμονή τους στην Α' Εθνική... » είπε. Ας πάμε όμως να θυμηθούμε την εικόνα της εποχής για να  δούμε καλύτερα και ακριβέστερα τα πράγματα...

Ενα μήνα  πριν τον αγώνα ο αθλητικός Τύπος της εποχής αναφερόταν επίμονα σε επικείμενη μετεγγραφή του Τάκη Τιμοθέου από το ΑΠΟΕΛ στην ΑΕΚ Αθηνών. Με τον έντονο τρόπο που προβαλλόταν το θέμα, έδειχνε περισσότερο από σίγουρο.

Ένα σαρανταοκτάωρο πριν το ματς, όλα τα αθλητικά στέκια στη Λευκωσία βούιζαν ότι ποδοσφαιριστής ήταν ήδη «κλειστός» στην ΑΕΚ και ότι  το ματς....  δεν θα παιζόταν κανονικά. Όσοι είδαν το παιχνίδι λένε ότι ήταν το πιο ανιαρό ματς που είχαν δει στη ζωή τους μέχρι τότε. Προσθέτουν δε ότι οι παίκτες της ΑΕΚ έδειχναν ότι… φοβούνταν  να μπουν στην αντίπαλη περιοχή.

Με βάση όλα αυτά που όσοι τα έζησαν τα θυμούνται καλά η μετεγγραφή του Τιμοθέου δεν ήταν το αυθόρμητο αποτέλεσμα του…αποτελέσματος του αγώνα. Με βάση την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της τότε χρονικής περιόδου, η μετακίνηση του μέσου του ΑΠΟΕΛ στον «Δικέφαλο» ήταν …ρυθμισμένη από πριν.

Ο Τάκης Τιμοθέου γεννήθηκε το 1949. Ο 24χρονος τότε μεσοεπιθετικός (αργότερα γύρισε στην άμυνα) είχε ως ατού τα δυνατό σουτ ένα τέτοιο έφερε και το νικητήριο σε εκείνο το ματς. Στη Νέα Φιλαδέλφεια, δεν έκανε αξιοσημείωτη καριέρα. παρέμεινε 2 σεζόν στην ΑΕΚ χωρίς κάτι το αξιοσημείωτο (2 επίσημες συμμετοχές) και το 1976 πήγε στον Απόλλωνα Αθηνών στα πλαίσια των ανταλλαγμάτων για το Χρήστο Αρδίζογλου. Στον Απόλλωνα έκανε 2 γεμάτες σεζόν ολοκληρώνοντας την καριέρα του με 52 συμμετοχές και 11 γκολ. Εν συνεχεία επέστρεψε στο ΑΠΟΕΛ, το οποίο υπηρέτησε μέχρι τα 37 του χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑΠΟΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση