ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο γυμναστής του ΑΠΟΕΛ αναλύει τα πάντα

Μίλησε για την συντήρηση και επανένταξη παικτών, αλλά όχι μόνο

O Νίκος Γιάγκου κέρδισε την εμπιστοσύνη του Μαρίνου Ουζουνίδη με τις γνώσεις και τις μεθόδους του στην προπόνηση της φυσικής κατάστασης των ποδοσφαιριστών και ακολούθησε τα βήματα του Έλληνα προπονητή σε Πανιώνιο, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, πριν μετακομίσουν μαζί στην Κύπρο για λογαριασμό του ΑΠΟΕΛ τον Φεβρουάριο του 2020.

Ωστόσο, η έξαρση του κοροναϊού CoVid-19 χάλασε τα σχέδια του ελληνικού διδύμου που δεν πρόλαβε να σχεδιάσει παρά μισή ντουζίνα αγώνων, πριν (και) το πρωτάθλημα της Κύπρου αναβληθεί.

Η δουλειά του Νίκου, όμως, τώρα είναι που δε χάνει την αξία της αλλά αποκτά σπουδαία σημασία, αφού αυτό το «νεκρό» διάστημα της αποχής κάθε άλλο παρά «νεκρό» πρέπει να αξιολογηθεί όταν θα ολοκληρωθεί. Η διατήρηση ενός επιπέδου «υγείας και όχι φυσικής κατάστασης», όπως μας λέει, είναι απόλυτα σημαντική για τους παίκτες του ΑΠΟΕΛ, σε μια περίοδο που οι δυσκολίες που θα συναντήσουν είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι φανταζόμαστε.

Στο παιχνίδι μπαίνουν διατροφή, ψυχολογία και βιολογικές συνήθειες, που όλα χρήζουν προσοχής για να παρέλθει το διάστημα της διακοπής όσο γίνεται πιο ανώδυνα.

Ο Νίκος Γιάγκου εξηγεί στο repress με γλαφυρότητα και διάθεση:

Στο ΑΠΟΕΛ πώς πραγματοποιείς τη συντήρηση των παικτών τώρα με τη διακοπή; Που εστιάζεις και τι προσέχεις;

«Εδώ στην Κύπρο έχουμε σταματήσει τις προπονήσεις από την Παρασκευή 13 του Μάρτη, αν δεν κάνω λάθος, άρα ήδη έχει περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Φροντίσαμε με τη διακοπή να ετοιμάσουμε ατομικά προγράμματα προπόνησης. Μας βοήθησε η διοίκηση να προμηθεύσουμε κάθε παίκτη με τα κατάλληλα όργανα γυμναστικής, ετοιμάσαμε σετάκια για τον καθένα να τα πάρει σπίτι και να εκτελέσει το πρόγραμμα του».

«Προσπαθούμε, λοιπόν, να ρυθμίσουμε το όλο ζήτημα με εβδομαδιαία προγράμματα, τα οποία καταρτίζονται στο τέλος καθεμιάς, με συγκεκριμένες ημέρες και περιεχόμενο προπόνησης. Έχουμε, επίσης, ένα γκρουπ τσατ, στο οποίο επικοινωνούμε για τις προπονήσεις, βάζουμε κάποια βίντεο, τώρα είμαστε σε διαδικασία να κάνουμε με live βίντεο τσατ τις προπονήσεις.

Κακά τα ψέμματα, η κανονική προπόνηση που κάνει ένας επαγγελματίας τέτοιου επιπέδου δε μπορεί να συγκριθεί με αυτό που κάνουν τώρα τα παιδιά. Έτσι, φόβος μας δεν είναι μην υπερπροπονηθούν ή μην έχουν κάποιον τραυματισμό, αλλά το αντίθετο. Δουλεύουν καθημερινά σε μάξιμουμ επίπεδο, οπότε αυτό που κάνουν στο σπίτι τώρα αποτελεί πολύ μικρό φορτίο σε σχέση με το αντίστοιχο μιας προπονητικής μονάδας ποδοσφαίρου. Προσπαθούμε, λοιπόν, να διατηρήσουμε την καλή τους υγεία πρωτίστως, και όχι τόσο τη φυσική τους κατάσταση, και να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες που θα έχουν λόγω της διακοπής».

Τι επίπεδο ετοιμότητας θα έχουν οι παίκτες όταν επιστρέψουν στο γήπεδο από τόσο μεγάλη αποχή, είτε για να συνεχιστεί το πρωτάθλημα είτε απευθείας για προετοιμασία; Είναι δυνατόν να «καεί» κάποιος;

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα επιστρέψει κάθε ένας από τους παίκτες. Αν, πάντως, αντιμετωπίσουμε τη διακοπή ως διακοπή πρωταθλήματος, για παράδειγμα winter break ή το διάστημα μετά το τέλος της σεζόν – γιατί όπως το βλέπω εκεί θα οδηγηθούν τα πράγματα – τότε μπορούμε να πούμε ότι είμαστε στις διακοπές του καλοκαιριού αυτήν την περίοδο. Αν το αντιμετωπίσουμε έτσι, θα είναι το ίδιο και για εμάς και για αυτούς, αφού και όταν τελειώνει το πρωτάθλημα παίρνουν ο καθένας πρόγραμμα αποκατάστασης και επανένταξης. Το επίπεδο επιστροφής του καθενός εξαρτάται, πάντως, από πολλούς παράγοντες, και κυρίως το πώς ανταπεξέρχεται ο οργανισμός σε μια παύση της δραστηριότητας του».

«Μιας και αναφέρομαι σε αυτό, εκτός από τη φυσική κατάσταση, δύναμη, αντοχή, ταχύτητα, οι παίκτες τέτοιου επιπέδου αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με τη διατροφή και τον ύπνο τους. Αν αναλογιστούμε ότι ένας παίκτης top επιπέδου είναι μια μηχανή υψηλής απόδοσης, ο οργανισμός του μαθαίνει να προσλαμβάνει μεγάλες ποσότητες ενέργειας, θερμίδων, και να παράγει αντίστοιχα μεγάλες. Όταν αυτό σταματά απότομα, υπάρχουν μεγάλα προβλήματα: οι αθλητές βρίσκονται σε υπερδιέγερση, πόσο μάλλον όταν βρίσκονται κλεισμένοι στο σπίτι.

Άρα πρέπει να προσέξουμε τη διατροφή τους. Ο διατροφολόγος της ομάδας έχει αποστείλει οδηγίες για ατομικό πρόγραμμα σε κάθε παίκτη, γιατί αναγκαστικά πρέπει να γίνει μείωση στην πρόσληψη θερμιδών.

Πρέπει να προσέξουμε και την ψυχολογία τους, ωστόσο. Είναι συχνό φαινόμενο επαγγελματίες παίκτες να έχουν μεταπτώσεις στη διάθεση. Όταν έχουν μάθει να είναι συνέχεια εστιασμένοι και να σκέφτονται τον αγώνα και τη νίκη, αν τους βγάλεις από αυτό για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πολλοί δεν μπορούν να το διαχειριστούν κατάλληλα.

Υπάρχουν έπειτα και προβλήματα στον ύπνο. Λόγω της υπερδιέγερσης και της αλλαγής στην καθημερνότητα τους, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν υγιείς συνθήκες ύπνου. Όσο υψηλότερο το επίπεδο του ποδοσφαιριστή, τόσο πιο συχνά παρουσιάζεται το πρόβλημα αυτό. Άλλοι έχουν ψυχοσωματικά προβλήματα, αρρυθμίες, πόνους… Αυτό είναι κάτι που το βλέπουμε και σε ποδοσφαιριστές που σταματούν την ενεργό δράση και τρελαίνονται, δεν ξέρουν πώς να το διαχειριστούν.

Εμείς, λοιπόν, ως σύλλογος, οφείλουμε να ενημερώσουμε σε αυτά τα κομμάτια τους ποδοσφαιριστές μας και να τους βοηθάμε αν χρειαστεί να ρυθμίζουν τη διατροφή τους, να αποβάλουν το στρες, να δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες ύπνου».

Πόσο διάστημα θεωρείς ότι πρέπει να δώσουν οι ομοσπονδίες στους συλλόγους για προπόνηση και «επαναφορά», μεταξύ λήξης καραντίνας και επανέναρξης των πρωταθλημάτων;

«Το μόνο σίγουρο σε αυτό το ζήτημα είναι ότι δεν μπορούμε να πούμε πως σήμερα πχ τελειώνει η καραντίνα και την Κυριακή έχουμε πρωτάθλημα. Είναι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, πρέπει πρώτα απ’ όλα να σκεφτόμαστε την υγεία τους. Ένας τρόπος – όχι βέβαια εγκεκριμένος και αποδεδειγμένος, αλλά αρκεί για να καταλάβετε – είναι συνήθως να παρέχεται τόσος χρόνος για να επανέλθεις, όσος και ο χρόνος της αποχής: αν κάθεσαι για παράδειγμα δύο εβδομάδες, θες άλλες δύο για να επανέλθεις, εγώ θα έλεγα τρεις.

Ξέρω, όμως, ότι δεν είναι διαθέσιμος τόσος χρόνος. Εδώ στην Κύπρο λένε ότι το πρωτάθλημα θα συνεχιστεί από αρχές ή μέσα Μαΐου και θα φτάσει μέχρι τέλος Ιουνίου. Φαντάζομαι, λοιπόν, ότι το μίνιμουμ που θα δώσει κάθε λίγκα θα είναι δύο εβδομάδες. Θα είναι, βέβαια, το ίδιο για όλους μας, για όλες τις ομάδες».

Εφόσον, λοιπόν, επιστρέψετε στα γήπεδα, πώς πρέπει να γίνει η επανένταξη των παικτών σε αγωνιστικές συνθήκες;

«Εξαρτάται από το αν θα επιστρέψουμε για πρωτάθλημα ή για προετοιμασία. Περιμένουμε άρα την ημερομηνία έναρξης του πρωταθλήματος και βασικά των προπονήσεων. Το πάμε εβδομάδα με εβδομάδα, φτάνουμε στο τέλος καθεμιάς, βλέπουμε ότι δε θα έχουμε πρωτάθλημα ούτε την επόμενη και δίνουμε ατομικά προγράμματα προς το παρόν».

Υπάρχει κάποιο αίσθημα αδικίας στις τάξεις των ομάδων του κυπριακού πρωταθλήματος, αναφορικά με το ότι ενδεχομένως η διακοπή αυτή μπορεί να αλλάξει δραματικά τις ισορροπίες στο κυνήγι του τίτλου; Μέχρι την αναβολή υπήρχε σπουδαίος ανταγωνισμός και αρκετές διεκδικήτριες...

«Δε νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για αδικία στο δικό μας πρωτάθλημα, βλέποντας όλα αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο με τον κοροναϊό. Το αν μια διακοπή τριών για παράδειγμα εβδομαδων θα είναι δίκαιη, είναι το τελευταίο πράγμα που πρέπει να μας απασχολεί.

Στα play-off αρκετές ομάδες βρίσκονται κοντά στη βαθμολογία και παλεύουν για όλες τις θέσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι θα επιστρέψουμε ξεκινώντας από την ίδια βάση. Αν ο προηγούμενος προγραμματισμός έλεγε ότι θα παίζουμε ένα παιχνίδι κάθε βδομάδα, τώρα θα έχουμε έως και τρία την εβδομάδα και θα δούμε στο τέλος ποιους θα ευνοήσει και ποιους θα δυσκολέψει η κατάσταση αυτή».

Είναι αλήθεια ότι – με ελάχιστες εξαιρέσεις – τα περισσότερα πρωταθλήματα (και οι λίγκες ως οργανισμοί), οι ομάδες και οι απανταχού ποδοσφαιριστές πλήττονται, καθένας στο δικό του βαθμό, από την παγκόσμια έξαρση του κοροναϊού που οδήγησε σε αναβολές διοργανώσεων. Το εξέχον παράδειγμα, ωστόσο, είναι… δικό μας.

Η φετινή Super League 2 έχει περάσει τα πάνδεινα και αποτελεί σπουδαίο και πρωτότυπο αντικείμενο μελέτης, γι’ αυτό και το φέραμε στη συζήτηση με τον Νίκο.

Με διάφορες καθυστερήσεις που… εξέθεσαν την περίοδο προετοιμασίας των ομάδων, το πρωτάθλημα έκανε σέντρα στα τέλη Σεπτέμβρη, μόνο και μόνο για να διακοπεί λόγω έλλειψης τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Η λύση και η συνέχεια δόθηκε ένα μήνα αργότερα, ακολούθησε κενό δύο εβδομάδων στις χειμερινές διακοπές και εν τέλει… κοροναϊός.

Κατά μέσο όρο, οι ομάδες της Super League 2 έπαιξαν φέτος 20 αγώνες: 19 στο πρωτάθλημα (κάποιες 18, αφού ο Απόλλων Πόντου δεν «κατέβηκε» σε δύο παιχνίδια) και έναν-δυο στο Κύπελλο, χωρίς να παίξουν σε κανένα σημείο της σεζόν περισσότερο από δύο συνεχόμενους μήνες πριν κάτι να τις διακόψει.

Ρωτήσαμε, λοιπόν, τον Νίκο…

Πόσο ικανοποιητικός είναι ο αριθμός 20 αγώνων σε μια σεζόν για έναν ποδοσφαιριστή; Έχει σημασία για το επίπεδο φυσικής κατάστασης;

«Αν αναλογιστούμε ότι όλοι αυτοί οι αθλητές αυτού του πρωταθλήματος θέλουν να είναι αθλητές υψηλού επιπέδου, γιατί το κάνουν επαγγελματικά, θα ζήσουν τις οικογένειες τους από αυτό, θα βγάλουν τα χρήματα τους από αυτό, και αν αναλογιστούμε επιπλέον ότι οι ομάδες υψηλού επιπέδου έχουν ήδη αγωνιστεί σε 20 παιχνίδια μέχρι τα μισά της σεζόν, τότε η απάντηση είναι προφανής. 20 αγώνες σε ολόκληρη τη σεζόν είνα αδιανόητο.

Μια ομάδα που θα παίξει σε εγχώριες διοργανώσεις, πρωτάθλημα, κύπελλο, και θα παίξει και σε κάποια από τις δύο ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχει ήδη ξεπεράσει τα 20 παιχνίδια από πολύ νωρίς μες στη σεζόν».

Πώς ακριβώς βλάπτει τους παίκτες της Super League 2 το φετινό πρόγραμμα με τις δύο εκτενείς διακοπές και τα λιγοστά ανταγωνιστικά παιχνίδια;

«Καταρχάς, εστιάζω στο μεγάλο πρόβλημα, που είναι ότι όλη αυτή η κατάσταση επηρεάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο στο σύνολο του. Δεν μπορώ να βρω κάποιον τρόπο που όλο αυτό θα ωφελήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Όταν στις κατηγορίες αυτές πρέπει ο ανταγωνισμός να είναι υψηλός, να παίζουν παίκτες με όνειρα να κάνουν το μεγάλο βήμα, δεν μπορώ να καταλάβω πώς οι συγκεκριμένες συνθήκες μπορούν να οφελήσουν κάποιον παίκτη να δείξει τις ικανότητες του και να διεκδικήσει θέση σε ένα ποιοτικότερο ρόστερ. Αν το μεγαλοποιήσω, όλη αυτή η κατάσταση δεν ευνοεί την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στο σύνολο του, και κυρίως στις μικρότερες ηλικίες».

«Όσον αφορά στις συνεχείς διακοπές, το πρόβλημα μου φαίνεται πως παραμένει ίδιο, όπως το είχα συναντήσει και εγώ εργαζόμενος στη Β Εθνική πριν 9-10 χρόνια. Είναι λυπηρό που δεν έχει βρεθεί λύση.

Το να ξεκινάς Ιούλιο για να παίξεις πρώτο επίσημο παιχνίδι τέλη Σεπτέμβρη, είναι αδιανόητο. Δηλαδή κάνεις 12-13 εβδομάδες προετοιμασία, και μάλιστα σε μια κατάσταση μη ιδανική, αφού λείπουν προπονητικά κέντρα και σωστές συνθήκες. Πώς θα καταφέρεις, λοιπόν, να παρακινήσεις τον παίκτη όλο αυτό το διάστημα ώστε να μείνει φιτ μέχρι να έρθει ο Οκτώβρης;

Όλη αυτή η κατάσταση είναι καταστροφική. Και δυνατός να είσαι ως χαρακτήρας, όταν μπαίνεις σε μια συνθήκη που καθημερινά σε τραβά προς τα κάτω, θα πεις “δε γίνεται να παλεύω μόνος”. Κακώς μεν, αλλά τελικά πρέπει να βρεις μόνος την δύναμη να το πολεμήσεις».

Τέλος, η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύκολη για τους ερασιτέχνες. Τι tips τους δίνεις για να διατηρήσουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο φυσικής κατάστασης μέσα στη διακοπή;

«Ο ερασιτέχνης είναι μια μεγάλη συζήτηση, την οποία δεν είμαι ειδικός να κάνω. Στο δικό μου μυαλό υπάρχουν δύο ειδών ερασιτέχνες: εκείνος που έχει σκοπό να γίνει επαγγελματίας, και εκείνος που το κάνει για να αθληθεί και να διασκεδάσει».

«Το μόνο που έχω να προτείνω για να τους προφυλάξω, εκτός του ότι πρέπει να τηρούν τα μέτρα της πολιτείας και των αρμόδιων φορέων για να προφυλάσσουν εαυτούς και συνανθρώπους, είναι να αποφύγουν ένα φαινόμενο που έχει ξεκινήσει τελευταία – και που θα αναπτυχθεί κι άλλο τώρα υποθέτω: αυτό της παρακολούθησης και αντιγραφής προγραμμάτων που βλέπουν στο Youtube από μεγάλους σταρ. Αυτό, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, μπορεί να φέρει κινδύνους.

Πρώτα, λοιπόν, να προσέξουν την υγεία τους, μετά να σκεφτούν πώς θα γεμίσουν δημιουργικά το χρόνο που έχουν στη διάθεση τους, και τέλος να προσπαθήσουν να μην προσπαθήσουν να αντιγράψουν κάποιο πρόγραμμα που είδαν ότι έκανε ο τάδε αθλητής.

Άν έχουν τη δυνατότητα, θα μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με προπονητή ή γυμναστή, ώστε να φτιάξουν ένα ατομικά εξειδικευμένο πρόγραμμα για τις εκάστοτε ανάγες του καθενός. Γιατί άλλες οι ανάγκες του επαγγελματία και άλλες του ερασιτέχνη που κάνει δύο προπονήσεις την εβδομάδα και παίζει κάθε Κυριακή, κυρίως με την παρέα του. Πάντα, βέβαια, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρχών, πχ όσο επιτρέπεται το τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους.

Τηρώντας πάντα τους κανόνες, λοιπόν, να προσπαθήσουν να μην υπερβάλλουν, να έρθουν σε επαφή με γυμναστή αν έχουν τη δυνατότητα, λίγο τρέξιμο αναψυχής και σε καμία περίπτωση να μην προσπαθήσουν να αντιγράψουν κάτι που δεν μπορούν να κάνουν».

Το μόνο που μένει, λοιπόν, είναι να ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών. Όπως, τόνισε και ο Νίκος Γιάγκου, ακόμα και στους επαγγελματίες «μας ενδιαφέρει να διατηρήσουν την υγεία τους περισσότερο από τη φυσική τους κατάσταση».

ΠΗΓΗ: www.repress.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΠΟΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση

X