ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΑΠΟΕΛ: Ιστορία βαριά κι ασήκωτη!

Οι πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ γράφτηκαν εκτός των αθλητικών χώρων

Σάββας Λαζανιάς

Σαν σήμερα πριν από 93 χρόνια ιδρύθηκε ο εκ των κορυφαίων συλλόγων της Ελλάδας και της Κύπρου, ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας. Η χθεσινή θριαμβευτική νίκη επί της Καραμπάχ ήρθε να δώσει ένα ξεχωριστό «χρώμα» στα 93α γενέθλια των «γαλαζοκιτρίνων», οι οποίοι κρατούν πλέον την τύχη στα δικά τους πόδια όσο αφορά την πρόκριση.

Θρύλος ετών 93

Ο ποδοσφαιρικός ΑΠΟΕΛ έχει πετύχει ασύλληπτα πράγματα τα τελευταία 10 χρόνια. Πορεία μέχρι τους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ, οκτώ παρουσίες σε ευρωπαϊκούς ομίλους και εφτά σερί πρωταθλήματα. Είναι η πιο πετυχημένη ομάδα της Κύπρου βάσει τίτλων και διακρίσεων, έχοντας στην τροπαιοθήκη του 28 πρωταθλήματα, 21 κύπελλα και 14 ασπίδες. Αρκετές διακρίσεις είχαν κατά καιρούς και τα υπόλοιπα αθλητικά τμήματα. Δεν είναι τυχαίο που η ομάδα απέκτησε με τα χρόνια το προσωνύμιο «Θρύλος».

Καλοί οι τίτλοι και οι ευρωπαϊκές διακρίσεις όμως οι πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ γράφτηκαν εκτός των αθλητικών χώρων. Η δράση και η προσφορά του ΑΠΟΕΛ δεν περιορίστηκε μόνο στα αθλητικά δρώμενα της Κύπρου. Αθλητές και μέλη του ΑΠΟΕΛ πρωτοστάτησαν σε όλους τους Εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες της πολύπαθης πατρίδας μας. 

Με την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ το 1955, πολλά μέλη και αθλητές του ΑΠΟΕΛ εντάχθηκαν στην οργάνωση υπό τις οδηγίες του αρχηγού Διγενή. Οι αγώνες των Ελλήνων της Κύπρου για την Ένωση με τον μητροπολιτικό κορμό, έβρισκαν πάντα υπέρμαχο και μπροστάρη τον ΑΠΟΕΛ.

Ο απαγχονισθείς ήρωας της ΕΟΚΑ, Μιχαλάκης Καραολής, αθλητής στίβου του ΑΠΟΕΛ, κατά την διάρκεια της κράτησης του ανέφερε σε ένα γράμμα προς τους φίλους του τα παρακάτω: «Τα ελληνόπουλα δεν ξέρουν μόνο πως πρέπει να ζουν. Ξέρουν και πώς να πεθαίνουν και πως την πατρίδα να τιμούν».

Πραγματικά είναι ανατριχιαστικά τα λόγια του Καραολή. Ο ΑΠΟΕΛ καλλιεργούσε, εξευγένιζε και εξύψωνε την εθνική συνείδηση των μελών του. Η Ένωση αποτελούσε όρκο απαράβατο για τους αθλητές και τα μέλη της ομάδας.

Τα χρόνια πέρασαν, από την Ένωση πήγαμε στην ανεξαρτησία, η οποία δεν ήταν ο στόχος του αγώνα της ΕΟΚΑ. Ακολούθησαν η τουρκοανταρσία, το πραξικόπημα και η βάρβαρη τουρκική εισβολή. Τα μέλη της διοίκησης και οι αθλητές του ΑΠΟΕΛ ανταποκρίθηκαν ξανά στο κάλεσμα της πατρίδας, αυτή τη φορά για να αποκρούσουν τους Τούρκους εισβολείς. 

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής, ο Υποστράτηγος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΑΠΟΕΛ Τάσος Μάρκου αρνήθηκε τις άνωθεν διαταγές για να εγκαταλείψει την Μια Μηλιά και μαζί με τα παλικάρια του πολέμησαν μέχρι τελικής πτώσεως.

«Μόνο πάνω από τα πτώματα μας θα περάσει ο εχθρός» είπε ο σύγχρονος ήρωας του Ελληνισμού. Ο Τάσος Μάρκου και δυο ακόμα από τα εκλεκτότερα μέλη του ΑΠΟΕΛ, ο καλαθοσφαιριστής Γιαννάκης Μαύρος και ο πρωταθλητής στην επιτραπέζια αντισφαίριση Μιχαλάκης Ζαμπάς έπεσαν μαχόμενοι από τα πυρά του Τούρκου εισβολέα.

Ο ΑΠΟΕΛ είναι «κάτι περισσότερο από ένας σύλλογος», όπως λέει και το γνωστό μότο της Μπαρτσελόνα. Οι αξίες και τα ιδανικά του Αθλητικού Ποδοσφαιρικού Ομίλου Ελλήνων Λευκωσίας παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο και μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά.

Τα νέα του ΑΠΟΕΛ είναι μια χορηγία της Ελληνικής Τράπεζας

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΠΟΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση

X