ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Γήπεδο ΑΠΟΕΛ: Πώς «κέρδισε» η Κοκκινοτριμιθιά την περιοχή Δαλίου - Χαλεπιανών

Γιατί η συγκεκριμένη περιοχή κρίθηκε ιδανική για να χτιστεί το νέο γήπεδο

Εφραίμ Γεωργίου

Εφραίμ Γεωργίου

georgioue@sppmedia.com

Το νερό μπήκε στο αυλάκι και παρά το γεγονός πως απομένουν αρκετά πράγματα μέχρι την υλοποίηση και το χτίσιμο του ιδιόκτητου γηπέδου του ΑΠΟΕΛ, όλα έχουν μπει σε μια σειρά. Το έργο ασφαλώς δεν είναι εύκολο κι η δουλειά που ήδη έβαλαν οι άνθρωποι των Γαλαζοκιτρίνων είναι μπόλικη.

Η πρώτη πρόκληση αφορούσε την εξεύρεση της ιδανικής τοποθεσίας κι αυτό ξεκίνησε απ’ το 2019. Είναι γεγονός πως εξέτασαν αρκετές περιοχές ψάχνοντας τη «γη της επαγγελίας». Από την περιοχή κοντά στο Δάλι, στις Χαλεπιανές μέχρι την Κοκκινοτριμιθιά. Ο στόχος ήταν να βρεθεί μια περιοχή στην οποία δεν θα υπήρχαν κωλύματα ένεκα της γεωμορφολογίας. 

Για να το θέσουμε πιο απλά, έψαχναν μια περιοχή στην οποία η γη θα ήταν κατάλληλη για χτίσιμο χωρίς πολλά επιπλέον έξοδα καθώς η έκταση που χρειαζόταν ήταν περίπου 300 οικόπεδα. 

Είναι αντιληπτό πως αν χρειάζονταν εκβραχισμοί σε μια τέτοια περιοχή ή αν περνά ο Νότιος αγωγός, ο αγωγός αφαλάτωσης κι υπάρχουν μπάζα (όπως έγινε στο γήπεδο της Λεμεσού) το κόστος ανέγερσης θα εκτοξευόταν στα ύψη. 

Παράλληλα θα ήταν σημαντικό στα 300 οικόπεδα του γηπέδου να υπήρχε (αν ήταν δυνατόν) ξεχωριστή πηγή νερού, που έτσι δεν θα επηρέαζε την γειτνιάζουσα περιοχή και δεν θα χρειάζονταν πολλά επιπλέον χρήματα για έργα.

Στην εξίσωση έπρεπε να μπει η πρόσβαση τόσο από την Λευκωσία (μάξιμουμ 30 λεπτά) όσο και από άλλες πόλεις, να υπάρχουν οι βασικές υπηρεσίες στην περιοχή και φυσικά το οδικό δίκτυο. 

Επί τούτου όπως σημειώσαμε νωρίτερα εξετάστηκαν αρκετές περιοχές, από το Δάλι, στις Χαλεπιανές μέχρι την Κοκκινοτριμιθιά στην οποία κατέληξαν οι Γαλαζοκίτρινοι. Μάλιστα οι υπεύθυνοι φαίνεται να κέρδισαν ένα μεγάλο στοίχημα, καθώς το κομμάτι που εξασφαλίστηκε μοιάζει ιδανικό για να διατηρηθεί το κόστος σε βιώσιμα επίπεδα και συνάμα να πληροί όλες τις προϋποθέσεις.

Κύρια Χαρακτηριστικά 

  • Απόσταση κάτω των 30 λεπτών απ’ την Λευκωσία
  • Οδικό δίκτυο από άλλες πόλεις που θα οδηγεί στο γήπεδο (περιφερειακός από Χαλεπιανές στον αυτοκινητόδρομο Κοκκινοτριμιθιάς - Λευκωσίας)
  • Γεωμορφολογία ιδανική για χτίσιμο (περιοχή μη βραχώδες, πηγή νερού, χώμα κατάλληλο για χτίσιμο, κανένα έργο που να παρεμποδίζει την ανέγερση του γηπέδου)
  • Διατήρηση του κόστους σε βιώσιμα επίπεδα

Για να γίνει αντιληπτό πως επηρεάζει η περιοχή την ανέγερση του γηπέδου, με βάση τα σημερινά δεδομένα και κόστη, το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί με ένα ποσό περίπου 35 εκατομμυρίων και είναι βιώσιμο - κερδοφόρο εάν και εφόσον οι Γαλαζοκίτρινοι έχουν ένα μέσο όρο 9700 εισιτηρίων ανά αγώνα. Μάλιστα η γη εξασφαλίστηκε η γη μέσω μίσθωσης για τα επόμενα τουλάχιστον 80 χρόνια. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΠΟΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση

Μίλησε με Δώνη

Μίλησε με Δώνη

«Μιλώ συχνά με τον Γιώργο Δώνη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ
 |  HOT SPOT