ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΑΠΟΕΛ: Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα...

Το «κούρεμα» στο payroll λόγω του κορωνοϊού θα ήταν πιο ομαλό εάν είχε προηγηθεί κι άλλο «κούρεμα» νωρίτερα

Σάββας Λαζανιάς

Υποχρεωμένοι να προσαρμοστούν στη νέα τάξη πραγμάτων είναι στον ΑΠΟΕΛ λόγω της κρίσης που έχει δημιουργηθεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας «αγγίζουν» τους πάντες συμπεριλαμβανομένων και των ομάδων, οι οποίες πρέπει να προχωρήσουν σε ριζικές τομές προκειμένου να εξασφαλίσουν την οικονομική τους βιωσιμότητα.

Ακόμα και ο ΑΠΟΕΛ, με τα πολλά έσοδα της Ευρώπης, έχει επηρεαστεί αρνητικά από την όλη κατάσταση. Από τη φετινή τους ευρωπαϊκή παρουσία, οι «γαλαζοκίτρινοι» έβαλαν στα ταμεία τους κοντά στα 13 εκατομμύρια ευρώ ενώ ήρθε και η απρόσμενη πώληση του Λούκας Σόουζα στην Κίνα. Παρά ταύτα όμως, αυτά τα έσοδα φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τη ζημιά που δημιουργείται από το «πάγωμα» της αγωνιστικής δράσης. Ο ΑΠΟΕΛ βλέπει ήδη τις πρώτες συνέπειες που προέκυψαν από τη διακοπή του πρωταθλήματος, καθώς έχει καταγραφεί ζημιά 1.500.000 ευρώ από την αποκοπή χορηγιών.

Μάλιστα, οι «γαλαζοκίτρνοι» προανήγγειλαν κούρεμα στους μισθούς των παικτών που θα «αγγίξουν» ακόμα και το 60% σε κάποιες περιπτώσεις. Πρόκειται για μια τεράστια μείωση την οποία δύσκολα θα δεχτούν οι ποδοσφαιριστές όμως ο ΑΠΟΕΛ δεν έχει άλλη επιλογή από το να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του για να μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

Τα τελευταία χρόνια ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού του ΑΠΟΕΛ εξαρτιόταν σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό από τα –μη εγγυημένα- έσοδα της Ευρώπης. Υπήρχε ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στα πάγια έσοδα (τηλεοπτικά, χορηγίες, εισιτήρια διαρκείας, οικονομικές συμφωνίες) και στο συνολικό μπάτζετ. Κάθε καλοκαίρι οι «γαλαζοκίτρινοι» περνούσαν από υπερβολικά αγχωτικές καταστάσεις, γνωρίζοντας ότι η είσοδος της ομάδας σε ευρωπαϊκούς ομίλους είναι «must» για την ομαλή οικονομική λειτουργία της εταιρείας.

Ακόμα όμως κι αν δεν υπήρχε ο κορωνοϊός αλλά ερχόταν μια ενδεχόμενη απώλεια του πρωταθλήματος, πάλι οι «γαλαζοκίτρινοι» θα ήταν αναγκασμένοι να προχωρήσουν σε σημαντικές μειώσεις στο μπάτζετ και στο payroll των παικτών, ίσως όχι όμως στο βαθμό που είναι αναγκασμένοι να πράξουν τώρα. Γιατί ακόμα κι αν έμπαιναν στους ομίλους από τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ, τα έσοδα που θα έπαιρναν δεν θα μπορούσαν να καλύψουν αυτό το χάσμα. Θυμίζουμε ότι στη φετινή σεζόν ο ΑΠΟΕΛ προκρίθηκε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ παίρνοντας το καλό εισιτήριο (από τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ) που αυτό σήμαινε πέντε εκατομμύρια ευρώ έσοδα επιπλέον.

Κατά την άποψη μου, ο ΑΠΟΕΛ έπρεπε να προχωρήσει στη μείωση του μπάτζετ πολύ πιο πριν από την πανδημία του κορωνοϊού. Έπρεπε προ πολλού να γίνει η προσπάθεια για να μειωθεί όσο το δυνατό περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στο μπατζετ και τα πάγια έσοδα. Αν είχε προηγηθεί ένα «κούρεμα» πιο πριν στους μισθούς, το «κούρεμα» που θα ακολουθούσε τώρα δεν θα ήταν στο τσουχτερό επίπεδο του 60%. Αν γινόταν κάτι τέτοιο προηγουμένως, τώρα δεν θα χρειαζόταν να υπάρξουν τόσο μεγάλες και κατακόρυφες μειώσεις μισθών και η κατάσταση σίγουρα θα ήταν κάπως πιο ομαλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΠΟΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση

X