ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αιώνιο… σε new version!

Οι παλιές κακές συνήθειες, με «μοντέρνες» πινελιές

Τάσος Χρυσοστόμου

Σ’ αυτή την νήσο το έχουμε εκ γενετής να διατηρούμε τις κακές συνήθειες. Κάποτε μάλιστα με «μοντερνιές», με μία μόνιμη άρνηση να αποδεχτούμε τα λάθη μας.

Ανέκαθεν είχα μία ιδιαίτερη προτίμηση, μπορείς να το πεις και «παραξενιά» να συνδέω τα ποδοσφαιρικά δρώμενα με κοινωνικά φαινόμενα. Πόσο μάλλον όταν υπάρχει και το οπαδικό στοιχείο σε αυτό.

Μεγαλώνοντας στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στην πρώτη δεκαετία του νέου αιώνα, είχα την τύχη να βιώσω τα ντέρμπι αιωνίων στην κορύφωση τους. Τότε που μία ολόκληρη βδομάδα κυλούσε σε αυτό το κλίμα. Η αύρα της πόλης, οι διάφορες ραδιοφωνικές εκπομπές, τα pre game party ακόμα και η αντιπαλότητα ήταν διαφορετική. Έντονη μεν, στα επιτρεπτά πλαίσια δε… αργότερα χάλασε το πράμα.

Αν νοσταλγείς διαβάζοντας το κείμενο, τότε μάλλον αντιλαμβάνεσαι τα όσα αναφέρω. Και ξαφνικά… μια ατμόσφαιρα άτονη – άγευστη. Κάτι καινούριο και ταυτοχρόνως ολίγον ξένο προς όλους. Όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν τόσο οι διάφοροι παράγοντες όσο και αρμόδιοι για το γεμάτο γήπεδο και την «ατμόσφαιρα ντέρμπι», όλα αυτά αποτελούν προϊόν του new version.

Αρχικά, το θέμα εισιτηρίων. Διατέθηκαν 14.002 εισιτήρια, 11.722 οι «πράσινοι» και 2.280 οι «πορτοκαλί». Το κατά πόσο αποτελεί ρεκόρ ένας τέτοιος αριθμός σε παιχνίδι που άλλοτε ο συνολικός αριθμός ξεπερνούσε τις 18.000 το αφήνω στην δική σας κρίση.

Όσο για τον παλμό; Στην εποχή που το άδειο γήπεδο μοιάζει κάτι συνηθισμένο, τα ολιγόλεπτα ξεσπάσματα και συνθήματα μοιάζουν με όαση σε έρημο. Να στο πω διαφορετικά, είναι λες και συμβιβάζεσαι με μια δουλειά που δεν αγαπάς απλά γνωρίζοντας ότι υπάρχουν και χειρότερα. Αυτό είναι και το moto όλων όσων υπερασπίζονται την κάρτα φιλάθλου, «πλέον δεν γίνονται επεισόδιά, δεν υπάρχει βία εντός γηπέδου».

Και κάπου εδώ γελάμε. Η δεκάλεπτη διακοπή στο ντέρμπι, απαντάει από μόνη της στην πιο πάνω θέση των αρμόδιων. Μπουκάλια, ποτήρια ακόμη και κοντάρια από σημαίες έπεφταν στον αγωνιστικό χώρο σαν βροχή… αποδεικνύοντας ότι η κάρτα φιλάθλου έφερε και τον ποδοσφαιρικό πολιτισμό στη χώρα μας. Το θέμα βεβαίως δεν είναι αν θα συλληφθούν ή όχι, το θέμα είναι ότι οι παλιές κακές συνήθειες δεν κόπηκαν, ούτε με την ταυτοποίηση.

Εστιάζοντας στα χειρότερα, παραβλέπουν το γεγονός ότι το προϊόν εν ονόματι Κυπριακό ποδόσφαιρο πλέον δεν είναι εμπορικό. Ο κόσμος γύρισε εδώ και καιρό την πλάτη, και όχι δεν είναι μόνο οι οργανωμένοι. Όπως δεν είναι και μόνο η κάρτα φιλάθλου ο λόγος. Όμως έστω και έτσι, πρέπει να αντιληφθούν ότι και αυτοί είναι κομμάτι του αθλήματος και η λύση δεν είναι να τους αφήσεις εκτός εσκεμμένα.

Η ατμόσφαιρα δεν θύμισε παλιές εποχές, είναι το new version απλά… και καλό είναι να μην συμβιβαστεί κανείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΠΟΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση

X