ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ανόρθωση: Δαμιανού... τα «μάτια» Τιμούρ και Λάρκου

Αν υπάρχει σωστή επικοινωνία μεταξύ τους τότε οι πιθανότητες για επιτυχία θα αυξηθούν… κατακόρυφα

Το όνομα του Σάββα Δαμιανού βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας καθώς όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα αναλάβει ως νέος επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ της Ανόρθωσης. Πρόκειται μάλιστα για μια κίνηση που θα γίνει μετά από υπόδειξη του Νεόφυτου Λάρκου και σύντομα θα ανακοινωθεί.

Ποιος ο ρόλος ενός σκάουτερ

Η απλή απάντηση είναι πως ο σκάουτερ… κατασκοπεύει και ετοιμάζει μια έκθεση με πολλές πληροφορίες για έναν ποδοσφαιριστή. Όμως αν ήταν μόνο αυτό, τότε η δουλειά του θα ήταν σχεδόν αχρείαστη. Η δημιουργία της έκθεσης είναι πολύπλοκη και περιέχει πολλές πληροφορίες για τον υποψήφιο στόχο. Περιέχει από ένα γρήγορο βιογραφικό, την ηλικία, το ύψος μέχρι και την αξιολόγηση όλων των μετρήσιμων στοιχείων. Στόχος είναι η αξιοποίηση των πληροφοριών, ώστε να βοηθήσει τον τεχνικό διευθυντή και τον προπονητή στις επιλογές.

Η πρώτη επαφή του σκάουτερ με τον ποδοσφαιριστή γίνεται συνήθως μέσω video. Εκεί αντλούνται τα πρώτα στοιχεία και αφού εκπληρώνει τα κριτήρια που έχουν τεθεί ο σκάουτερ τσεκάρει όλα τα στατιστικά του ποδοσφαιριστή. Οποιοδήποτε μετρήσιμο στοιχείο μπορεί κανείς να φανταστεί. Απ’ το γενικό πχ. ποσοστό ορθών πασών μέχρι το ειδικό που είναι μακρινές πάσες υπό πίεση στο αντίπαλο τρίτο. Όλα αυτά περνούν σε μια βάση και αν για ακόμη μια φορά ο παίκτης περάσει τα κριτήρια που έθεσε η ομάδα έρχεται το επόμενο βήμα που αφορά τη στενή δια ζώσης παρακολούθηση.

Αν περάσει και από το στάδιο τότε έρχονται οι πρώτες επαφές. Η ομάδα τσεκάρει τα πάντα γύρω απ’ τον υποψήφιο στόχο (όχι μόνο στο αθλητικό κομμάτι) και ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις. Όλα αυτά είναι μια σύντομη περιγραφή καθώς υπάρχουν πολλές ακόμη λεπτομέρειες στη δουλειά ενός σκάουτερ. Για παράδειγμα αλλιώς αξιολογείς ένα εξτρέμ κι αλλιώς έναν αμυντικό.

Δυο πυλώνες επιτυχίας

Υπάρχουν δυο βασικοί πυλώνες ώστε να γίνει μια πετυχημένη μεταγραφή. Ο σκάουτερ απ’ τη μια πρέπει να αξιολογήσει σωστά τα στοιχεία και να μειώσει τα περιθώρια λάθους, ενώ απ’ την άλλη πρέπει να αντιληφθεί τι ακριβώς ζητά ο προπονητής σε συνάρτηση με τον τεχνικό διευθυντή.

Το σκάουτινγκ εξοικονομεί

Σε μια ομάδα πάντοτε παίζει ρόλο το οικονομικό, είναι το Α και το Ω, κι αν κάποιος υποστηρίξει το αντίθετο μάλλον αγνοεί την πραγματικότητα. Μπορεί εκ πρώτης να σκεφτεί κάποιος πως το τμήμα σκάουτινγκ χρειάζεται χρήματα για να συντηριθεί, όμως στην τελική βοηθά τον σύλλογο να εξοικονομήσει χρήματα.

Σε βοηθά να κάνεις σωστές αγορές, να αγοράζεις ανάλογα με το τι θέλει ο προπονητής και να μην χρειάζεται κάθε χρόνο να πληρώνεις ένα σορό χρήματα σε αποζημιώσεις. Η ανάλυση και αξιολόγηση των στόχων μειώνει το ρίσκο. Αυτή ακριβώς είναι η βασική διαφορά.

Γενικότερα ο σκάουτερ είναι το δεξί χέρι του τεχνικού διευθυντή, κι αυτός θα είναι ο ρόλος του Σάββα Δαμιανού στην Ανόρθωση. Η συνεργασία Δαμιανού – Λάρκου – Κετσπάγια θα είναι καθοριστική κι αν υπάρχει σωστή επικοινωνία μεταξύ τους, τότε οι πιθανότητες για επιτυχία θα αυξηθούν… κατακόρυφα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΝΟΡΘΩΣΗ: Τελευταία Ενημέρωση