ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Ανόρθωση: Τιμά το Ενωτικό δημοψήφισμα

Δείτε την ανακοίνωση της Κυρίας

24sports team

info@24sports.com.cy

Η Ανόρθωση με ανακοίνωση της κάνει αναφορά στο Ενωτικό δημοψήφισμα της 15ης Ιανουαρίου του 1950.

Αναλυτικά:

«Ο Σύλλογος λαμβάνει ενεργόν μέρος εις το διοργανωθέν υπό του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Β’ Ενωτικόν δημοψήφισμα». Αυτό αναφέρουν τα πρακτικά του Συλλόγου Ανόρθωσις Αμμοχώστου στις 15/1/1950 για τη συμμετοχή του στο ενωτικό δημοψήφισμα, από την τέλεση του οποίου συμπληρώνονται σήμερα 72 χρόνια.

Όπως και σε όλα τα καλέσματα των εθνικών αγώνων του κυπριακού ελληνισμού, έτσι και σε αυτό της ελεύθερης έκφρασης του πόθου των Κυπρίων για αυτοδιάθεση και ένωση με τη μητέρα Ελλάδα, η Ανόρθωσις δήλωσε παρούσα.

Το πρωί εκείνης της Κυριακής δεν ήταν σαν όλα τα άλλα στην Αγγλοκρατούμενη Κύπρο. Το κάλεσμα της Εθναρχίας για να διατρανωθεί η θέληση του λαού για Ένωση ήρθε η στιγμή να σφραγίσει με την υπογραφή του. «Αξιούμεν την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα» ήταν ό,τι αναγραφόταν στο σχετικό έντυπο και το υπέγραψαν 215.208 άνθρωποι.

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, με όλες τις υπογραφές, δέθηκαν σε τέσσερις σειρές από 18 τόμους η κάθε μια, και αποφασίσθηκε, οι τρεις σειρές τόμων να δοθούν στην Ελληνική Κυβέρνηση, την Αγγλική Κυβέρνηση και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Οι εφημερίδες της εποχής στην Ελλάδα, υποδέχθηκαν με θέρμη την εξέλιξη, όπως και ο ελληνικός λαός στο σύνολό του. Χαρακτηριστικό το εξώφυλλο της εφημερίδας «Η Καθημερινή» στις 17/1/1950.

Μπορεί η απόλυτη έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας να μην έτυχε του ανάλογου σεβασμού από τους Άγγλους αποικιοκράτες, όμως το ενωτικό δημοψήφισμα αποτέλεσε τη σπίθα που άναψε τη φλόγα για όσα ακολούθησαν με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ. «Όταν πια είδαμε κι αποείδαμε : με τα τηλεγραφήματα και τες πρεσβείες», όπως σημειώνει κι ο ποιητής Γιάννης Παπαδόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΝΟΡΘΩΣΗ: Τελευταία Ενημέρωση