ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ανόρθωση - Νέα Σαλαμίνα: Κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι

Ένα ντέρμπι στο οποίο ξυπνούν μνήμες απ’ το ΓΣΕ και την Αμμόχωστο

Ανόρθωση και Νέα Σαλαμίνα διασταυρώνουν τα ξίφη τους αύριο για το Βαρωσιώτικο ντέρμπι. Οι δυο ομάδες εδώ και πάρα πολλά χρόνια αναμετρώνται, τόσο σε πρωτάθλημα όσο και σε Κύπελλο, με τα παιχνίδια τους πάντα να έχουν ξεχωριστό χαρακτήρα, αλλά παράλληλα και ένα κοινό… την Αμμόχωστο. Πάντα ο αγώνας αναμεσά στους δυο συλλόγους είναι η αφορμή για ένα μεγάλο συναπάντημα Αμμοχωστιανών, φέρνοντας στο μυαλό μνήμες από την πόλη στην οποία μεγάλωσαν

Μετά και την εισβολή του 1974, οι δυο ομάδες αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω την φυσική τους έδρα και να εγκατασταθούν προσωρινά στην Λάρνακα.

Έχουν ένα κοινό στόχο, την επιστροφή στην Βασιλεύουσα

Ο πρώτος αγώνας που έχουν δώσει οι «κυανόλευκοι» και οι «ερυθρόλευκοί» της Αμμοχώστου ήταν φιλικός και διεξάχθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1953 στο ΓΣΕ. Ένα ιστορικό παιχνίδι για την εποχή που το παρακολούθησαν 5200 φίλαθλοι και των δυο ομάδων, για την ιστορία νικήτρια ομάδα ήταν η Ανόρθωση που επικράτησε με 3-1.

Το πρώτο επίσημο παιχνίδι έγινε δυο χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 20 Νοεμβρίου το 1955 στο ΓΣΕ. Ο αγώνας ήταν στα πλαίσια της πρώτης αγωνιστικής του Παγκύπριου πρωταθλήματος, με τυπικά γηπεδούχο την Νέα Σαλαμίνα, η οποία πανηγύρισε και την πρώτη της νίκη με 3-2 απέναντι στην συμπολίτισσα Ανόρθωση.

Μέχρι την εισβολή του 1974, οι δυο ομάδες έφτασαν να αναμετρηθούν συνολικά 35 φορές στο πρωτάθλημα. Η Ανόρθωση κατάφερε να πανηγυρίσει 17 φορές την νίκη, οκτώ παιχνίδια έληξαν ισόπαλα, ενώ 10 φορές νικήτρια ήταν η Νέα Σαλαμίνα.

Συνολικά, από τον πρώτο επίσημο αγώνα πρωταθλήματος μέχρι και σήμερα οι δυο ομάδες έδωσαν 119 παιχνίδια, στα οποία τα 65 βγήκε νικήτρια η Ανόρθωση, στα 21 η Σαλαμίνα και 33 έληξαν χωρίς νικητή.

Οι «κυανόλευκοι» φαίνεται να έχουν μια ξεκάθαρη υπεροχή στα παιχνίδια απέναντι στην Νέα Σαλαμίνα, υπεροχή που είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν η Κυρία είναι γηπεδούχος. Σε 59 αγώνες η Ανόρθωση κέρδισε τους 37, τους 8 η Νέα Σαλαμίνα και 14 παιχνίδια ήρθαν ισόπαλα.

Μπορεί όλα αυτά τα στατιστικά στοιχεία να φανερώνουν την διαχρονική αντιπαλότητα που έχουν οι δύο ομάδες, ωστόσο μετά τραγικά γεγονότα του ΄74 τα πράγματα άλλαξαν. Οι δυο ιστορικοί σύλλογοι έχουν πλέον  ένα κοινό στόχο, την επιστροφή στην Βασιλεύουσα, αλλά ταυτόχρονα έχουν και μια υποχρέωση, η οποία δεν είναι άλλη από το να κρατήσουν ζωντανή την Αμμόχωστο στην προσφυγιά.

 

ΑΝΟΡΘΩΣΗ: Τελευταία Ενημέρωση

X