ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Που ξέρουν από μπάλα οι «μακαρονάδες»;

Γιατί κι η κριτική έχει τα όρια της…

Κωνσταντίνος Νικολάου

Κωνσταντίνος Νικολάου

nikolaouk@sppmedia.com

«Μα πως γίνεται να παίζει στη Σέριε Α»;, «τι του βρίσκουν οι Ιταλοί»; και «γιατί δεν κάνει τη διαφορά με τη φανέλα της Εθνικής Κύπρου»;, είναι μόνο μερικα΄ από τα... ερωτήματα που έχουμε ακούσει από πλευράς κόσμου τα τελευταία χρόνια και τα οποία αφορούν τον Γρηγόρη Κάστανο. Ο συμπατριώτης μας διεθνής έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο του Κύπριου ποδοσφαιρόφιλου κι όχι μόνο, «πληρώνοντας ουσιαστικά το τίμημα» του ότι από νεαρή ηλικία υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Γιουβέντους κι ενώ την ίδια περίοδο το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Βέβαια, ο ίδιος φροντίζει κάθε τρεις και λίγο να κλείνει τα στόματα όλων αυτών που του ασκούν κριτική, καθότι δεν ανήκει απλώς στο δυναμικό μιας ομάδας στην πρώτη κατηγορία της Ιταλίας, αλλά μιλάμε για κάποιον που έχει βασικό ρόλο στην εντυπωσιακή πορεία που καταγράφει φέτος η Σαλερλιτάνα (για τα δικά της δεδομένα).

Όπως γράψαμε ξανά, η αλλαγή στον πάγκο της ομάδας του Σαλέρνο τον έχει «αναγεννήσει», απολαμβάνοντας πλέον την εμπιστοσύνη του νέου του προπονητή. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η πρόσφατη δήλωση του Πάουλο Σόουζα, ο οποίος τόνισε πως ο Κάστανος είναι ο δικός του Μπερνάρντο Σίλβα. Όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται αυτό, ο Κύπριος χαφ έχει αναλάβει ένα ρόλο… «πασπαρτού» αγωνιζόμενος πότε ως δεκάρι, άλλοτε ως δεύτερο δεκάρι (όπως το ορίζουν στην Ιταλία), κάποιες άλλες φορές στον άξονα και μερικές άλλες ως δεξί μπακ-χαφ! Κι όλα αυτά τα κάνει με μεγάλη επιτυχία, μετρώντας οκτώ εμφανίσεις ως βασικός στα τελευταία εννέα ματς, καταγράφοντας σε αυτό το διάστημα μια ασίστ και ένα γκολ.

Τα πιο πάνω σε συνδυασμό με ορισμένες περσινές αξιόλογες εμφανίσεις που σημείωσε έχουν καταστίσει τον 25χρονο μέσο ως ένα από τα αγαπημένα παιδιά της κερκίδας κι ενώ τα εγκωμιαστικά σχόλια δεν μένουν στην περιοχή της Καμπανίας. Αυτό γιατί κατά καιρούς έχουμε διαβάσει Ιταλούς δημοσιογράφους που δεν ασχολούνται απαραίτητα με τη Σαλερλιτάνα ή ακόμη κι οπαδούς άλλων ομάδων να μιλάνε με θετικά σχόλια για αυτόν.

Στα της κυπριακής πραγματικότητας τώρα, αν και θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο… χρειάζεται να τονίσουμε πως όσο καλός κι αν είναι κάποιος ένα χελιδόνι ποτέ δεν φέρνει την άνοιξη. Κύπριους ποδοσφαιριστές που θεωρητικά μπορούν να κάνουν τη διαφορά έχουμε δει κατά καιρούς πολλούς, όμως δεν μπορείς να τα περιμένεις όλα από έναν. Συζήτηση για παίκτες επιπέδου Μέσι ή Ρονάλντο δεν είναι για την Εθνική Κύπρου κι ως εκ τούτου ζητούμενο για μας πρέπει να είναι η δημιουργία μιας καλής ομάδας και όχι ενός συνόλου που θα παίζει για έναν παίκτη. Δεν είμαστε για αυτά!

Κλείνοντας με την παρουσία του Κάστανου με το εθνόσημο στο στήθος, όσοι έχουν δει μερικά απ’ τα παιχνίδια του τελευταίου χρόνου θα έχουν πιθανότατα αντιληφθεί πως όντως ανέβηκε επίπεδο και πως πράγματι μπορεί να βοηθήσει, διότι στα πλείστα ματς είναι στην κατηγορία αυτών που ξεχωρίζουν ευχάριστα. Ήδη μετρά 44 συμμετοχές και τρία γκολ, έχοντας καθιερωθεί (εδώ και καιρό) στους πρώτους έντεκα, δίνοντας αρκετές βοήθειες είτε με τις μεταβιβάσεις του, είτε με τα τρεξίματα του.  

Το μπαλάκι λοιπόν είναι στον Τιμούρ Κετσπάγια, ο οποίος καλείται να πλαισιώσει τον ποδοσφαιριστή της Σαλερλιτάνα κατάλληλα, ούτως ώστε να βελτιωθεί σε βάθος χρόνου η επιθετική ανάπτυξη της Εθνικής μας ομάδας κι ενώ από την πλευρά μας θα χρειαστεί να στηρίξουμε περισσότερο το κυπριακό προϊόν, με ότι αυτό συνεπάγεται. 

Συμπερασματικά… ίσως τελικά και να καταλαβαίνουν λίγο από μπάλα οι «μακαρονάδες», στα πρωταθλήματα (1η και 2η κατηγορία) των οποίων έχει φτιάξει την έως τώρα καριέρα του ο άλλοτε ταλαντούχος ποδοσφαιριστής της Ένωσης και του Ονήσιλου! 

Σέριε Α: Τελευταία Ενημέρωση