ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι Ιταλοί επέστρεψαν (;)

Είτε έτσι, είτε αλλιώς… η χώρα της Μεσογείου μας υπενθύμισε πως αποτελεί μια υπολογίσιμη ποδοσφαιρική δύναμη

Κωνσταντίνος Νικολάου

Κωνσταντίνος Νικολάου

nikolaouk@sppmedia.com

Και επίσημα ντέρμπι του Μιλάνου στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ! Για κάποιους ήταν κάτι σαν διακαής πόθος η πρόκριση αυτών των δύο ομάδων στους «τέσσερις» του θεσμού, καθώς μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι στον κόσμο, αλλά και για ένα ζευγάρι που έλειψε πολύ απ’ το κορυφαίο επίπεδο. Είναι βέβαια και αυτοί που ήθελαν να δουν τη Νάπολι να προχωράει ακόμη περισσότερο, όπως και ορισμένοι φίλοι της Μπενφίκα, ωστόσο η μοίρα ήθελε τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ιταλίας… να μοιραστεί στα δύο!

Ανεξαρτήτως ωστόσο την επιθυμία της κοινής γνώμης, εκείνο που δεν δέχεται καμία αμφισβήτηση είναι το γεγονός πως η φετινή σεζόν αποτελεί ήδη μια από τις κορυφαίες των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων για τους «μακαρονάδες»! Οι βασικοί λόγοι είναι γιατί για πρώτη φορά προκρίθηκαν έξι ιταλικές ομάδες στα προημιτελικά κάποιου θεσμού που υπάγεται στην UEFA, αλλά και το γεγονός πως δύο σύλλογοι της χώρας προκρίθηκαν στα ημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσής μετά από το 2003.

Και με εξαίρεση την τρομερή Μίλαν της πρώτης δεκαετίας του εικοστού πρώτου αιώνα, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια η Ιταλία έχει να επιδείξει μόνο 2-3 εντυπωσιακές πορείες από τη Γιουβέντους (τελικό 2015 και 2017), την κατάκτηση του θεσμού απ’ την Ίντερ του Ζοζέ Μουρίνιο το 2010, αλλά και μια πρόκριση της Ρόμα έως τα ημιτελικά το 2018 (δεν υπολογίζουμε πορείες σε Γιουρόπα Λιγκ). 

Όσον αφορά τους λόγους που η εν λόγω χώρα έπεσε επίπεδο… σίγουρα ο κυριότερος έχει να κάνει με το ότι οι μεγάλοι της σύλλογοι (εξαίρεση η Γιουβέντους) δεν έχουν τη ίδια οικονομική δύναμη με τις περισσότερες μεγάλες ομάδες από Αγγλία και Ισπανία, όπως επίσης τις Παρί και Μπάγερν Μονάχου. Το χρήμα παίζει τεράστιο ρόλο στο μοντέρνο ποδόσφαιρο και αν δει κανείς τους προϋπολογισμούς των Ίντερ, Μίλαν, Νάπολι, Ρόμα κτλ. θα αντιληφθεί πως αυτοί είναι αρκετά μικρότεροι από εκείνους των Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ και όχι μόνο. Πέραν τούτου, πρέπει να λάβουμε υπόψη και ορισμένα λάθη που έγιναν από τις διοικήσεις των παραπάνω συλλόγων…

Τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρούμε μια προσπάθεια απ’ τους Ιταλούς ούτως ώστε να επιστρέψουν εκ νέου στο κορυφαίο επίπεδο. Κι αφού δεν έχουν τη διάθεση ή τη δύναμη να δαπανήσουν όσα οι ανταγωνιστές τους, αρκετοί σύλλογοι έδωσαν έμφαση στο τμήμα σκάουτινγκ τους. Τα παραδείγματα είναι αρκετά αλλά πιο χαρακτηριστικά θεωρούνται εκείνα των Μίλαν και Νάπολι, οι οποίες με νεαρούς κυρίως παίκτες παίζουν φοβερό ποδόσφαιρο κι ενώ η πρώτη πήρε το σκουντέτο πέρσι κι άλλη είναι μια ανάσα από το να κάνει το ίδιο φέτος. Με μεθοδικότητα λοιπόν φαίνεται πως έγιναν βήματα πρόοδού.

Το ζήτημα που προκύπτει τη δεδομένη στιγμή είναι αν η φετινή χρονιά, όσον αφορά το τι είδαμε στο Τσάμπιονς Λιγκ, αποτελεί «πυροτέχνημα» για τους Ιταλούς ή αν όντως επέστρεψαν στο κορυφαίο επίπεδο. Η απάντηση θα δοθεί σε βάθος χρόνου, ωστόσο το μόνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι πως η σεζόν 2022-2023 αποτελεί μια καλή υπενθύμιση πως η χώρα της Μεσογείου παραμένει μια υπολογίσιμη ποδοσφαιρική δύναμη. 

ΜΙΛΑΝ: Τελευταία Ενημέρωση

X
X