ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Ζητήθηκε κατ' οίκον περιορισμός για τον Ανιέλι

Ολοκληρώθηκε η έρευνα στους λογαριασμούς της Γιουβέντους

Η εισαγγελία του Τορίνο έκλεισε την έρευνά της για τους λογαριασμούς των «μπιανκονέρι», που κατηγορούνται για λογιστική απάτη. Ο ανακριτής απέρριψε την πρόταση του εισαγγελέα για κατ' οίκον περιορισμό του προέδρου της ομάδας Αντρέα Ανιέλι, η υπόθεση μπορεί να καταλήξει σε δίκη.

Μεταξύ των υπόπτων της έρευνας που ξεκίνησε από το καλοκαίρι του 2021 και ολοκληρώθηκε πλέον είναι τόσο ο Αντρέα Ανιέλι όσο και ο πρόεδρος του συμβουλίου της ομάδας, Πάβελ Νέντβεντ, ο πρώην τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Φάμπιο Παρατίτσι, καθώς και τρεις ακόμη τεχνοκράτες της «μεγάλης κυρίας» τον τομέα των οικονομικών του κλαμπ.

Το αίτημα για τον κατ' οίκον περιορισμό για τον πρόεδρο των «μπιανκονέρι» Αντρέα Ανιέλι -που απορρίφθηκε στις 12 Οκτωβρίου από τον ανακριτή - και η εγγραφή μεταξύ των υπόπτων και του διευθύνοντος συμβούλου της, Μαουρίτσιο Αριβαμπένε είναι οι ειδήσεις για το τελευταίο βήμα της Εισαγγελίας του Τορίνο στο πλαίσιο της έρευνας για τους λογαριασμούς της «Γιούβε» η οποία έφτασε στο τέλος της μετά από περίπου 11 μήνες.

Η Γιουβέντους κατηγορείται για ψευδή λογιστικά στοιχεία και ανακοινώσεις σχετικά με την μεταγραφική αγορά, καθώς και παρεμπόδιση/χειραγώγηση της CONSOB -της κυβερνητικής Αρχής της Ιταλίας για τη ρύθμιση της αγοράς- αλλά και την παροχή λανθασμένων πληροφοριών.

Στα ευρήματα της έρευνας στα λογιστικά της Γιουβέντους γίνεται λόγος για υπεραξία στις μεταγραφές παικτών, οι μισθοί ενώ επίσημα ακυρώθηκαν λόγω της έκτακτης ανάγκης του Covid στην πραγματικότητα μόνο αναβλήθηκαν, ενώ υπάρχουν και ψευδείς τιμολογήσεις για ανύπαρκτες υπηρεσίες. Κάποιοι από τους υπόπτους κατηγορούνται και για ψευδή οικονομικά στοιχεία μέσω της χρήσης τιμολογίων από συνναλαγές που δεν έγιναν ποτέ.

Το 2018 αναφέρθηκε μία μικρότερη απώλεια στο τελικό αποτέλεσμα των λογαριασμών αφού δηλώθηκε αντί για ζημία 40 εκατ. ευρώ αντί για 84,5 εκατ. Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας που δηλώθηκαν ήταν +31,2 εκατ. ευρώ αντί για -13,4 εκατ. που ήταν η πραγματικότητα. Το 2019 δηλώθηκε και πάλι χαμηλότερη ζημία (89,7 εκατ. αντί για 239,2 εκατ. ευρώ καθώς και ίδια κεφάλαια αξίας 239,2 εκατ. αντί για 47,5. Το 2020 η ζημία των 222,5 εκατ. ευρώ μετατράπηκε σε ζημία 209,5 εκατ. ενώ τα ίδια κεφάλαια που είχαν αρνητικό πρόσημα και άγγιζαν τα 175,8 εκατ. ευρώ, απέκτησαν θετικό πρόσημο κι έφτασαν τα 28,8 εκατ.

Σύμφωνα με την έρευνα της Εισαγγελίας, την τριετία μεταξύ 2018 και 2020 (την οποία ακολούθησε η έγκριση των οικονομικών καταστάσεων) για συγκεκριμένο αριθμό αθλητών, οι αξίες μεταγραφής τους είχαν αποφασιστεί με «αυθαίρετο» τρόπο προκειμένου να καλυφθούν «οι δημοσιονομικές ανάγκες της στιγμής». Οι συναλλαγές θεωρήθηκαν πλασματικές με την βοήθεια και των ηχογραφημένων συνομιλιών που είχαν στα χέρια τους οι αρχές. Και για τον ίδιο λόγο θα είχαν επινοηθεί οι «ελιγμοί μισθών» για την σεζόν 2019/2020 και τη μετέπειτα 2020/2021: οι παίκτες -πολλοί από τους οποίους παρέλασαν στην εισαγγελία τους τελευταίους μήνες ως μάρτυρες- δεν παραιτήθηκαν από πληρωμή τριών μηνών των μισθών τους, αλλά υπήρχε μόνο μία ακύρωση. Δηλάδη πήραν τον μισθό του ενός μήνα για το ένα τετράμηνο και τους άλλους τρεις δεν τους χάρισαν, αλλά τους άπλωσαν στα επόμενα χρόνια.

Το δεύτερο κόλπο των «μπιανκονέρι» αφορούσε τις προσωπικές συμφωνίες των παικτών με την διοίκηση για μείωση των μισθών τους και αφόρουσαν την περίοδο από τον Μάρτιο του 2021 μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Εκεί για να τους πείσει να συμφωνήσουν η ομάδα δεσμεύθηκε να πληρώσει ένα ποσό που πληρώνονται οι παίκτες με την λήξη του συμβολαίου, να το πληρωθούν ακόμη και σε περίπτωση μεταγραφής.

Έχοντας μελετήσει όλα τα έγγραφα, οι δικηγόροι των υπόπτων θα έχουν στη διάθεσή τους 20 ημέρες για να υποβάλουν έγκληση υπεράσπισης ή να ζητήσουν από τον εισαγγελέα να ανακρίνει τους πελάτες τους. Σε εκείνο το σημείο θα εναπόκειται στους εισαγγελείς να ασκήσουν δίωξη και να ζητήσουν απαγγελία δίωξης από τον ανακριτή, αίτημα που αν γίνει δεκτό, θα οδηγούσε τη διοίκηση της Γιουβέντους σε δίκη.

Στον τομέα της αθλητικής δικαιοσύνης, η υπόθεση είχε οδηγήσει στην αθώωση της Γιουβέντους και των άλλων συλλόγων που εμπλέκονται από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο και το Εφετείο της FIGC επιβεβαίωσε την ποινή απορρίπτοντας τις προσφυγές που υπέβαλε η Εισαγγελία.

aek365.org

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ: Τελευταία Ενημέρωση