ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Στα χέρια Τούρκων το νέο Camp Nou

Πως μια τουρκική κατασκευαστική εταιρεία πήρε το συμβόλαιο για την ανακαίνιση του γηπέδου

Στις αρχές του περασμένου Γενάρη δεν την ήξερε κανείς. Στην Ισπανία τουλάχιστον δεν την είχε ακούσει ουδείς. Μια τουρκική κατασκευαστική εταιρεία χωρίς παρουσία στην ιβηρική κερδίζει τον διαγωνισμό που προκήρυξε η Μπαρτσελόνα για την ανακαίνιση του Spotify Camp Nou.

Πρόκειται για τη Limak, μια οικογενειακή επιχείρηση με έδρα την Κωνσταντινούπολη, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή μεγάλων οικοδομικών έργων και υποδομών σε χρόνο ρεκόρ.

Αυτό το στοιχείο είναι που κάνει την προσφορά της πιο ελκυστική για τον σύλλογο της Βαρκελώνης. Αυτό βλέπει ο πρόεδρος Ζοάν Λαπόρτα, καθώς και τις οικονομικές συνθήκες του έργου που θα είχε «εγγυημένο μέγιστο ποσό» 930 εκατ. ευρώ.

Πώς κατάφερε ένας όμιλος που μέχρι τότε δεν ήταν ενεργοποιημένος στην Ισπανία να πάρει ένα τόσο σημαντικό συμβόλαιο; «Η ειδικότητά μας είναι να προλαβαίνουμε και να παραδίδουμε πριν τις προθεσμίες», δήλωσε η πρόεδρος του ομίλου, Εμπρου Οζντεμίρ και ο γενικός διευθυντής του, Χαλντούν Φιράτ, σε συνάντηση με τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία.

Για να το αποδείξουν, οδηγούν μια ομάδα δημοσιογράφων στο στενό των Δαρδανελίων, που χωρίζει την Ευρώπη από την Ασία. Στα 300 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη, υπάρχει η κρεμαστή γέφυρα με τη μεγαλύτερη απόσταση στον κόσμο ανάμεσα σε δύο πύργους, πάνω από δύο χιλιόμετρα. Οι εργασίες συνέπεσαν με την πανδημία του Covid-19 και παρόλα αυτά, η Limak κατάφερε να τις ολοκληρώσει ενάμιση χρόνο νωρίτερα.

Ένα άλλο από τα εμβληματικά της έργα είναι το φράγμα Γιουσουλέφι, το οποίο ξεκίνησε να αποθηκεύει νερό μόλις πριν από ένα χρόνο, και το οποίο ξεχωρίζει για τις διαστάσεις του. Είναι 275 μέτρα και είναι το πέμπτο ψηλότερο του είδους του στον κόσμο.

Στις αρχές του 2024, η Limak θα ολοκληρώσει τις εργασίες για το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στην Ευρώπη. Θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και θα στεγάσει την Τουρκική Κεντρική Τράπεζα. Ο πύργος έχει 72 ορόφους σε 379,5 μέτρα και τα έργα του ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια.

Νωρίτερα απ’ το χρονοδιάγραμμα

«Η κύρια πρόκληση είναι να αναπτυχθεί η σωστή μεθοδολογία για την εκτέλεση του έργου με το χρονοδιάγραμμα που σχεδίασε η Μπαρτσελόνα», εξηγεί ο Φιράτ, σχετικά με το νέο Camp Nou. Στόχος είναι σε δώδεκα μήνες, το θρυλικό γήπεδο της Καταλωνίας να φιλοξενεί και πάλι αγώνες. Όλες οι εργασίες πρέπει να ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο του 2026.

Προς το παρόν, η Limak πέτυχε τον στόχο της. Οι εργασίες κατεδάφισης στην τρίτη βαθμίδα του γηπέδου της Barça ολοκληρώθηκαν στα μέσα Οκτωβρίου, ένα μήνα νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Τώρα, ξεκινά η ίδια η κατασκευή και η κύρια πρόκληση είναι η ψευδοροφή. «Είναι λιγότερο περίπλοκη από τη γέφυρα των Δαρδανελίων. Στο Camp Nou, η κύρια πρόκληση είναι το χρονοδιάγραμμα», λένε οι μηχανικοί της Limak.

Οι ιδιοκτήτες του ομίλου

Ο όμιλος βρίσκεται στα χέρια των οικογενειών των δύο ιδρυτών του, των μηχανικών Νιχάτ Εζντεμίρ και Σεζαϊ Μπατσάκσιζ, οι οποίοι ξεκίνησαν αυτή την εταιρεία στην Άγκυρα, εστιάζοντας στις κατασκευές. Αργότερα, μετέφεραν την έδρα τους στην Κωνσταντινούπολη και ενσωμάτωσαν στις δράσεις της κι άλλους επιχειρηματικούς κλάδους.

Μάλιστα, στον τομέα της ενέργειας, έχει εισέλθει δυναμικά στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Τουρκία, ενώ στο Κοσσυφοπέδιο έχει μια θυγατρική που ασχολείται με τη διανομή και τις λιανικές πωλήσεις.

Στην Τουρκία, ο όμιλος είναι ο δεύτερος κατασκευαστής τσιμέντου σε δυναμικότητα και ο πρώτος σε ενεργητικό: 10 εργοστάσια τσιμέντου, 28 εργοστάσια έτοιμου σκυροδέματος και ένα εργοστάσιο ελαφρόπετρας. Μπορεί να παράγει 18,4 εκατομμύρια τόνους τσιμέντου ετησίως και διαθέτει εργοστάσια λείανσης και συσκευασίας στη Μοζαμβίκη και την Ακτή του Ελεφαντοστού.

Έχει επίσης διαφοροποιηθεί μπαίνοντας στον τουρισμό και είναι μία από τις πέντε μεγαλύτερες αλυσίδες ξενοδοχείων στη χώρα. Διαθέτει και λειτουργεί επτά ξενοδοχεία στην Τουρκία, ένα στη Βόρεια Μακεδονία και ένα άλλο στην Κύπρο και η χωρητικότητά τους ξεπερνά τις 6.000 κλίνες.

Η Limak δεν είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, το 100% των μετοχών της παραμένει στα χέρια των οικογενειών των ιδιοκτητών και είναι προσεκτική όταν πρόκειται να αποκαλύψει τα στοιχεία της. Αναλυτικά αναφέρει ότι το 2022 ο τζίρος της ξεπέρασε τα 4,2 δισ. ευρώ και το ebitda τα 827 εκατ.

Η αξία των εν εξελίξει συμβάσεων της αντιπροσώπευε περίπου 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Limak δεν κρύβει ότι το τίμημα που θα πληρώσει η Μπαρτσελόνα θα προσαρμοστεί. Ωστόσο, ο στόχος του με αυτό το έργο είναι να ενισχυθεί η παρουσία της σε ευρωπαϊκές χώρες όπου δεν είχε παρουσία αλλά και στη Λατινική Αμερική. Η εταιρεία έχει ήδη ανοίξει υποκατάστημα στην καταλανική πρωτεύουσα.

Η 32χρονη Εμπρού Οζντεμίρ προεδρεύει της εταιρείας και κατέχει το 25,01% του κεφαλαίου, όπως και ο Μεχμέτ Σερχάμ Μπατσάκσιζ, ο μεγαλύτερος γιος του άλλου ιδρυτικού εταίρου. Τα ανήλικα τέκνα έχουν 24,99% το καθένα. Η Οζντεμίρ είναι πολιτικός μηχανικός και έχει προωθήσει ένα ίδρυμα αφιερωμένο στην προώθηση των γυναικείων επαγγελμάτων. Ελπίζει ότι τα καλά αποτελέσματα της γυναικείας ομάδας της Μπάρτσα θα συμβάλουν σε αυτό.

Ανάθεση σε 15 εταιρείες

Οι εταιρείες που ειδικεύονται στις κατεδαφίσεις Erri Berri και Hercal, οι ειδικοί σε πολιτικά κτίρια και μεταλλικές κατασκευές Horta Coslada και Inbersa και ο καταλανικός όμιλος χάλυβα Celsa είναι μερικές από τις δεκαπέντε εταιρείες στις οποίες έχει αναθέσει έργα η Limak για το Camp Nou.

Άλλες είναι η Promsa -θυγατρική της Cementos Molins-, οι κατασκευαστικές εταιρείες Benjumea και Rodio Kronsa και η εισηγμένη Dominion.

Στη λίστα προστέθηκαν επίσης η εταιρεία που ειδικεύεται στη στεγανοποίηση Solurban, Asturios, Viso Desamianta, η εταιρεία αφιερωμένη στην πρόληψη επαγγελματικών κινδύνων Qsafety, η κατασκευάστρια τσιμεντένιων τοίχων Barcia Nova και η εταιρεία γερανών Gruisa.

Το πιο σημαντικό κομμάτι της ανακαίνισης συνίσταται στην δημιουργία μιας μεγάλης κατασκευής που θα στηρίζει ένα γιγάντιο στέγαστρο που θα καλύπτει όλες τις κερκίδες. Δύο ισπανικές και δύο τουρκικές εταιρείες είναι υπεύθυνες για αυτό το κομμάτι.

Οι ανθρώπινοι και οι υλικοί πόροι είναι περιορισμένοι. Στον Κόλπο (Σαουδική Αραβία) υπάρχει μεγάλη ζήτηση για προμηθευτές και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Αναζητούμε ειδικά έργα», σημειώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Limak Construction, Haldun Firat Köktürk.

Πρωταρχικός στόχος της εταιρείας είναι να αναδιαμορφώσει το Spotify Camp Nou, όπου η ποδοσφαιρική ομάδα ελπίζει να επιστρέψει τον Νοέμβριο του 2024 με χωρητικότητα στο 60%.

Ήδη είναι ένα μήνα μπροστά από το χρονοδιάγραμμα κάτι που σημαίνει ένα εκατομμύριο ευρώ έξτρα ως μπόνους.

Το χρονοδιάγραμμα και η τήρησή του είναι ζωτικής σημασίας για τον σύλλογο, καθώς κάθε μέρα έξω από το Camp Nou είναι μια νέα μείωση των εσόδων. Έτσι, περιελάμβανε επίσης μια ποινή για τη Limak ενός εκατομμυρίου ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης στην ώρα παράδοσης του γηπέδου.

Για την ώρα θα πληρώσει μπόνους ταχείας αποπεράτωσης. Το νέο Camp Nou θα είναι έτοιμο στο 100% τον Αύγουστο του 2026 με πρόβλεψη να ανοίξει τον Νοέμβριο του 2024 με χωρητικότητα 65.000 ατόμων αντί των 104.600 που θα έχει στο τέλος όλων των εργασιών.

πηγή: in.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Τελευταία Ενημέρωση