ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Γκουαρδιόλα, Μπουσκέτς, Ρόδρι: Δημιουργήματα του «totaal voetbal» του Κρόιφ!

O Γιόχαν Κρόιφ δίδαξε το «totaal voetbal», ο Πεπ Γκουαρδιόλα το ανέβασε επίπεδο

Όταν ακούς την ατάκα «total football» ή καλύτερα... «totaal voetbal» όπως αναφέρουν οι Ολλανδοί, προφανώς σου έρχεται στο μυαλό ο Γιόχαν Κρόιφ. Ο άνθρωπος που δίδαξε το απόλυτο ποδόσφαιρο, που έφτιαξε κάτι το διαφορετικό και ελκυστικό.

Ήταν ο άνθρωπος που ενέπνευσε τον Πεπ Γκουαρδιόλα και τον έκανε έναν προπονητή, ο οποίος έχει βάλει τη δική του σφραγίδα στο ποδόσφαιρο. Ήταν ο εμπνευστής του, με τον Καταλανό να ανεβάζει τουλάχιστον ένα επίπεδο (ίσως και παραπάνω) το «totaal voetbal» και να δίνει το στίγμα στις ομάδες που έχει κοουτσάρει.

Ο Γκουαρδιόλα αποτελεί ένα από τα δημιουργήματα του απόλυτου ποδοσφαίρου, που πήρε τις ιδέες και τις σκέψεις του Κρόιφ και τις εξέλιξε. Ο Καταλανός έχει πλάνο για τα πάντα μέσα στον αγωνιστικό χώρο, κάθε κίνηση που κάνει από τον πάγκο είναι βασισμένη σε ορισμένους κομβικούς παράγοντες. Κάθε κίνηση των παικτών στον αγωνιστικό χώρο είναι συγκεκριμένη, μέχρι και η σωστή κάλυψη των χώρων είναι κάτι μελετημένο και που «μαθαίνεται» στους ποδοσφαιριστές από τον Πεπ και τους συνεργάτες του μέσω... βιντεοθεραπείας και DVD.

Ο Κρόιφ δίδαξε το απλό, αλλά και το συνδυαστικό ποδόφαιρο κατοχής με γρήγορο passing game, με τους παίκτες να έχουν διαρκή κίνηση μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ο Γκουαρδιόλα το... τερμάτισε! Το ποδόσφαιρο που έχει παίξει η Μπαρτσελόνα και η Σίτι του Πεπ είναι αξιοζήλευτο και αξιομνημόνευτο. Ο τρόπος που οι ποδοσφαιριστές της δημιουργούν χώρους για τους συμπαίκτες τους, ο τρόπος που ξεμαρκάρονται και συνδυάζονται σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό. Το passing game υπερβολικά γρήγορα και τις περισσότερες φορές η μπάλα να παίζεται με την μία.

«Πάντα πετούσα την μπάλα, επειδή μετά, αν την έπαιρνα ξανά, ήμουν ο μόνος αμαρκάριστος παίκτης», ανέφερε ο Κρόιφ και προφανώς το στηρίζει ο Πεπ.

Ο Γιόχαν Κρόιφ ανέφερε πως μια ενδεκάδα πρέπει να έχει έντεκα ποδοσφαιριστές, οι οποίοι θα μπορούν να αγωνιστούν σε κάθε θέση! Δέκα εννοούσε προφανώς που να μπορούν να παίξουν παντού και τον τερματοφύλακα που πρέπει να είναι ικανός με τα πόδια. Ο Πεπ, ιδιαίτερα στη Σίτι, έχει φτιάξει μια ομάδα με έντεκα... πολυεργαλεία. Ξεκινώντας από τον Έντερσον που είναι εξαιρετικός με τα πόδια, συνεχίζοντας με τα μπακ και τα στόπερ που ξέρουν... καντάρια μπάλα. Με αυτό το επαναστατικό 2-3-5 που χρησιμοποιεί πολλάκις τελευταία, τα μπακ γίνονται χαφ, τα εσωτερικοί χαφ σαν εσωτερικοί φορ. Όλοι παίζουν παντού, όλοι ξέρουν καλά τι να κάνουν μέσα στο γήπεδο.

Ο Γκουαρδιόλα θέλει να έχει σαφή έλεγχο σε κάθε ομάδα του, δίνει συγκεκριμένο ρόλο και οδηγίες σε κάθε ποδοσφαιριστή, τους αναφέρει ποια είναι τα πεδία δράσης για τον καθένα. Στην προπόνηση χωρίζει οριζόντια το γήπεδο στα δύο, λέγοντας στους ποδοσφαιριστές που πρέπει να κινούνται και ποιοι πρέπει να βρίσκονται στο αριστερό μισό και ποιοι στο δεξί μισό. Μόνο στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν! Καλύτερο παράδειγμα από την ανάλυση του Ανρί για τα "θέλω" του Γκουαρδιόλα δεν υπάρχει!

 

Όταν οι ποδοσφαιριστές έχουν την μπάλα στα πόδια τους πρέπει να κάνουν το γήπεδο να... φαίνεται όσο μεγαλύτερο γίνεται. Όταν την έχει ο αντίπαλος, πρέπει να το μικραίνουν. Αυτό μοιάζει αρκετά με το παιχνίδι του Σέρχι Μπουσκέτς αλλά και του Ρόδρι, οι οποίοι είναι δημιουργήματα του «totaal voetbla».

Η απλότητα στο παιχνίδι των δύο προαναφερθέντων χαφ, η εργατικότητά τους αλλά πάνω από όλα η τακτική συνέπεια που τους διαρκίνει, τους κάνει από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές στις ομάδες τους. Μπορεί να μην σου γεμίζουν το μάτι με το στιλ τους, ποτέ άλλωστε αυτό το στιλ ποδοσφαιριστών δεν... τραβούσε. Πάρτε παράδειγμα τους δύο αυτούς και ειδικά τον Μπουσκέτς, τον Μάτιτς επίσης ή τον Ραμπιό. Δεν χαίρουν της εκτίμησης των οπαδών, η αλήθεια είναι.

«Τεχνική είναι να πασάρεις την μπάλα με μία επαφή, με την σωστή ταχύτητα, στο κατάλληλο πόδι του συμπαίκτη σου», ήταν άλλη μια ατάκα του σπουδαίου Γιόχαν Κρόιφ και ταιριάζει γάντι σε Μπουσκέτς και Ρόδρι. Αμφότεροι ξέρουν να παίζουν με την μία, έχουν την πρώτη σωστή πάσα σε συμπαίκτη τους. Είναι ουσιαστικά οι προπονητές των ομάδων μέσα στον αγωνιστικό χώρο, τα μάτια και το μυαλό του Πεπ και του κάθε κόουτς στο χορτάρι. Είναι οι απόλυτοι καθοδηγητές του πλάνου, είναι τα βασικά γρανάζια στο τακτικό κομμάτι. Είτε μιλώντας για το αμυντικό, είτε για το τακτικό.

Είναι η διορατικότητα που έχουν, το διάβασμα του παιχνιδιού. Ξέρουν που πρέπει να πάει και που να μην πάει η μπάλα, έχουν σωστές τοποθετήσεις μέσα στον αγωνιστικό χώρο για να προσφέρουν στήριγμα στους συμπαίκτες του και να κλείσουν τους χώρους στους αντιπάλους τους. Αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της άμυνας και της επίθεσης, είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για την ομαλή μετάβαση της μπάλας ανάμεσα στις δύο γραμμές αλλά και για την μείωση των αποστάσεων των γραμμών στον αγωνιστικό χώρο.

Μέσα από τον Μπουσκέτς και τον Ρόδρι μπορείς να δεις και να διαβάσεις όλο το παιχνίδι. Όταν βλέπεις ένα ματς, δεν θα δεις και δεν θα προσέξεις εύκολα τους δύο προαναφερθέντες χαφ. Είναι αρκετά αθόρυβη η δουλειά τους, έχουν μάθει ακριβώς τον ρόλο τους και όσα απαραίτητα χρειάζεται να κάνουν. Όταν όμως παρακολουθήσεις μέσα σε ένα παιχνίδι τον Μπουσκέτς ή τον Ρόδρι, θα μπορέσεις να καταλάβεις καλύτερα όλο το ματς. Σε όλα αυτά βάλτε μια έξτρα σημείωση. Οι δύο προαναφερθέντες χαφ έχουν έναν ακόμη πολύ κομβικό ρόλο στο γήπεδο. Είναι οι ποδοσφαιριστές που έλεγχουν την ένταση και τον ρυθμό του αγώνα, αυξομειώνοντάς τον ανάλογα με τις συνθήκες του. Ξέρουν πότε να... πατήσουν το γκάζι και πότε να «φρενάρουν». Είναι οι απόλυτοι ρυθμιστές!


Εάν σκεφτεί κανείς πως κατά μέσο όρο ένας ποδοσφαιριστής έχει την μπάλα στα πόδια του γύρω στα 3 λεπτά σε κάθε αγώνα, τότε πρέπει να σκεφτείς και στα υπόλοιπα 87 λεπτά τι ακριβώς κάνουν. «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι το τι κάνεις στα 87 λεπτά που δεν έχεις την μπάλα. Αυτό καθορίζει εάν είσαι καλός παίκτης ή όχι», έλεγε ο Κρόιφ και εννοούσε προφανώς την ευθύνη που έχει ένας παίκτης στο τακτικό κομμάτι, τις κινήσεις του μέσα στο γήπεδο σε θέση άμυνας ή επίθεσης.

Πηγή: www.sport-fm.gr 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Τελευταία Ενημέρωση