ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Υπεύθυνος γηπέδου Ατρόμητου: «Δεν είναι η περίπτωση όπως βγήκε με τον Μουρίνιο»

Σημείωσε ότι έγινε πισωγύρισμα με εικόνες μέτρησης μεζούρας στον αγωνιστικό χώρο

Στα όσα συνέβησαν το απόγευμα της Κυριακής και οδήγησαν στη ματαίωση (;) του Ατρόμητος-ΑΕΚ αναφέρθηκε ο υπεύθυνος συντήρησης του γηπέδου του Περιστερίου μέσω του bwinΣΠΟΡ FM 94,6.

Ο Φάνης Γεννάτος τόνισε ότι ο κανονισμός των FIFA και UEFA κάνει λόγο για μέτρηση με λέιζερ και όχι με μεζούρα, ενώ εξέφρασε την απορία: «γιατί ο διαιτητής δεν κάλεσε τον συντηρητή κοντά του;».

Αφού παραδέχθηκε ότι ο αγωνιστικός χώρος στο γήπεδο του Ατρομήτου είναι δύσκολος, τόνισε: «Έχουν γίνει αμέτρητοι αγώνες όλα αυτά τα χρόνια και ευρωπαϊκοί αγώνες, δεν έχει τεθεί ποτέ θέμα για τα δοκάρια».

Ερωτώμενος για τη διαδικασία αντικατάστασης των δοκαριών είπε: «Τα δοκάρια με τα σχοινιά που έχουν, τα οποία θα πρέπει να λυθούν, καθώς δέχονται τα δίχτυα με τις αντηρίδες, είναι διαδικασία περίπου 20-25 λεπτά η τοποθέτηση. Για να βγουν τα δοκάρια, να βάλουμε σφήνα, να αλφαδιαστούν, θα πηγαίναμε σε πολύ μεγαλύτερο χρόνο για να γίνει η διαδικασία. Κατά τη διάρκεια των αγώνων σε ένα γήπεδο με κακές περιοχές, δημιουργούνται σαν γούβες. Αν κατά τη διάρκεια του αγώνα το μετρήσουμε μιλάμε για 5-6 εκατοστά. Θα έπρεπε να λένε οι ομάδες να σταματήσουμε για να το φτιάξουμε και να το μετρήσουμε ξανά. Έτσι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου. Το έψαξα, ρώτησα FIFA και UEFA αν έχει ξαναγίνει και δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στα χρονικά».

Παράλληλα, ανέφερε: «Δεν είναι η περίπτωση όπως βγήκε με τον Μουρίνιο. Εκεί βέβαια ξεκίνησε ο αγώνας».

Αναλυτικά όσα δήλωσε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6 και την εκπομπή «Έφεση της Τρίτης» του Κυριάκου Θωμαΐδη:

-το αν έχει ακολουθηθεί ορθή διαδικασία για τα δοκάρια: «Το γήπεδο έχει κατασκευαστεί την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων αν δεν απατώμαι, όχι από τη δική μου εταιρεία και τα δοκάρια είναι από τότε. Είναι αλουμινίου τα δοκάρια, μπορούν να βγουν με σταθεροποιημένες βάσεις, είναι μέσα σε τσιμέντο. Μπήκαν με τρόπο που προφανώς προβλέπεται, δηλαδή με κεντράρισμα, αλφάδιασμα και μέτρημα. Έχουν γίνει αμέτρητοι αγώνες όλα αυτά τα χρόνια και ευρωπαϊκοί αγώνες, δεν έχει τεθεί ποτέ θέμα για τα δοκάρια. Δεν ήμουν παρών την Κυριακή, αλλά άκουσα ότι υπήρξε διαφορά μεταξύ αριστερού και δεξιού δοκαριού. Δεν υφίσταται αυτό με τη διαφορά κατά την άποψή του, καθώς αν βάλουμε ένα αλφάδι, θα δούμε ότι το δοκάρι είναι κεντραρισμένο και άρα αυτή η διαφορά οφείλεται στο εδαφικό υπόστρωμα. Δηλαδή στον χλοοτάπητα που είναι στη βάση και όπως γνωρίζετε είναι δύσκολο γήπεδο, καθώς η υποδομή του είναι μέτρια. Έχουμε προβλήματα όταν βρέχει και το γήπεδο δεν έχει αποστραγγιστική ικανότητα, με αποτέλεσμα η επιβάρυνση του καιρού να κάνει τον αγωνιστικό χώρο πολύ δύσκολο».

-το αν επηρέασε η κακοκαιρία της Κυριακής: «Όχι μόνο της συγκεκριμένης ημέρας, αλλά και των προηγούμενων ημερών, καθώς είχαμε συνεχόμενες ημέρες με κακοκαιρία. Οι εστίες είναι οι περιοχές του αγωνιστικού χώρου που δέχονται τη μεγαλύτερη φθορά. Αν υπάρξουν κοντινά πλάνα ή πατήσει κάποιος θα δει τους τερματοφύλακες να παίζουν πάνω σε λάσπη. Η μεγαλύτερη αποκατάσταση στο γήπεδο γίνεται στις εστίες κάθε φορά. Μπορεί να μπει το πόδι 4-5 εκατοστά μέσα μόνο με πάτημα. Μιλάμε για τέτοια αλλοίωση του αγωνιστικού χώρου, δεν παίζουμε σε συνθετικό χλοοτάπητα. Υπάρχει η μεταβλητή ότι δεν είναι σταθερό το υπόστρωμα, δεν είναι άσφαλτος ή 3Α όπως στα γήπεδα με συνθετικό χλοοτάπητα. Είναι γήπεδο με χώμα, το οποίο είναι κακό και είναι προγραμματισμένο την επόμενη χρονιά να ανακατασκευαστεί».

-το αν υπάρχει ευθύνη του γηπεδούχου για το κακό γήπεδο: «Σε αυτό έχει ευθύνη ο γηπεδούχος, αν αποδειχθεί ότι υπάρχει η ευθύνη. Υπάρχει μία μέτρηση, η οποία κατά την ταπεινή μου γνώμη και την επιστημονική μου γνώμη δεν υφίσταται και δεν μπορώ να τη δεχθώ και δεν μπορώ διανοηθώ ότι περάσαν εικόνες στο εξωτερικό με μέτρημα με μεζούρα, ούτε καν μετ. Μετρήθηκε με μεζούρα, ούτε καν με μεταλλική μετροταινία. Πρέπει η μεζούρα να σταθεί σε σταθερό σημείο. Από τις φωτογραφίες που είδαμε δεν φαίνεται το δάκτυλο του ανθρώπου που μετράει σε πιο εκατοστό την κρατάει για να σταθεροποιηθεί».

-το αν έπρεπε να χρησιμοποιηθεί μετροταινία ή λέιζερ: «Οπωσδήποτε λέιζερ, αυτό επιβάλλει ο κανόνας FIFA και UEFA. Ο κανονισμός δεν λέει για μετροταινία. Ο κανονισμός λέει μόνο για λέιζερ. Όταν το γήπεδο μετρηθεί από το κέντρο της εστίας, μόνο το λέιζερ δίνει ευθεία γραμμή. Ο διαιτητής αν είναι διεθνής πρέπει να είναι εκπαιδευμένος βάσει του manual της FIFA και υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες. Δεν εξακρίβωσε κανένας αν η μεζούρα είναι αποδεκτή και ορθή, υπάρχουν και ελαττωματικές μεζούρες. Δεν είναι εγκεκριμένο και πιστοποιημένο όργανο η μεζούρα. Έχουμε περάσει σε καλύτερο επίπεδο, είναι αναβαθμισμένα τα γήπεδα της Σούπερ Λίγκας, είναι σε πολύ καλό επίπεδο με εγκεκριμένες μετρήσεις από πιστοποιημένα όργανα με τα οποία έχει συνεργασία η Σούπερ Λίγκα. Υπάρχει συνεργασία με πιστοποιημένη από την UEFA εταιρεία. Έγινε πισωγύρισμα με εικόνες μέτρησης μεζούρας στον αγωνιστικό χώρο».

-ποιος έπρεπε να έχει το λέιζερ: «Ο κανονισμός προβλέπει το πώς γίνεται η μέτρηση. Για να το έχει ο Ατρόμητος ή ο συντηρητής πρέπει να υπάρχει οδηγία ότι πρέπει να το έχει. Αν υπάρχει οδηγία τότε υπάρχει ευθύνη. Έχω την ευθύνη για μεγάλα γήπεδα όπως το Καραϊσκακη, τη Λεωφόρο και άλλα γήπεδα όπου έχουν γίνει ευρωπαϊκοί αγώνες και δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα. Μία φορά υπήρξε θέμα και το λύσαμε επί τόπου. Η απορία μου είναι γιατί ο διαιτητής δεν κάλεσε τον συντηρητή κοντά του… Αν ισχύει το φύλλο και μιλάμε για δύο εκατοστά… Έχουμε πολύ άμμο για να μπει, θα μπορούσε να μπει ένα φιλμ άμμου με τσουγκράνα και τελειώνει το θέμα. Δεν τον κάλεσε ο διαιτητής. Ο κανονισμός λέει για τρεις μετρήσεις, έγινε και τέταρτη. Μπορεί να υπάρξει και απόκλιση λέει ο κανονισμός, μέσα στο όριο των 2 εκατοστών, είναι η εύλογη απόκλιση. Μπορεί να υπάρξει απόκλιση 8 χιλιοστών μεταξύ δύο σημείων. Είναι λίγο περίπλοκο, δεν είναι απλό. Ενας διαιτητής πρέπει να είναι εκπαιδευμένος».

-αν μπορούσαν να αλλάξουν τα δοκάρια: «Δεν είναι η περίπτωση όπως βγήκε με τον Μουρίνιο. Εκεί βέβαια ξεκίνησε ο αγώνας. Ήταν πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων τα δοκάρια. Το ένα εκατοστό είναι τέσσερα τοις χιλίοις, για 2.44 μέτρα. Μιλάμε για απειροελάχιστη διαφορά. Ας πούμε ότι ισχύουν τα 7 εκατοστά, το δικό μου δεν θα το έβλεπε. Μειώσαμε αυτή τη διαφορά, αλλά και πάλι επί τόπου διορθώνεται. Τα δοκάρια με τα σχοινιά που έχουν, τα οποία θα πρέπει να λυθούν, καθώς δέχονται τα δίχτυα με τις αντηρίδες, είναι διαδικασία περίπου 20-25 λεπτά η τοποθέτηση. Για να βγουν τα δοκάρια, να βάλουμε σφήνα, να αλφαδιαστούν, θα πηγαίναμε σε πολύ μεγαλύτερο χρόνο για να γίνει η διαδικασία. Κατά τη διάρκεια των αγώνων σε ένα γήπεδο με κακές περιοχές, δημιουργούνται σαν γούβες. Αν κατά τη διάρκεια του αγώνα το μετρήσουμε μιλάμε για 5-6 εκατοστά. Θα έπρεπε να λένε οι ομάδες να σταματήσουμε για να το φτιάξουμε και να το μετρήσουμε ξανά. Έτσι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου. Το έψαξα, ρώτησα FIFA και UEFA αν έχει ξαναγίνει και δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στα χρονικά».

Από την μεριά του, ο καθηγητής διαιτησίας, Γιώργος Φασόλης, ανέφερε τη δική του άποψη για το συμβάν στο γήπεδο του Περιστερίου.
«Είναι η εύκολη απονομή ευθύνης στον διαιτητή. Δεν μπορεί να έχει άποψη ή από τους βοηθούς αν υπάρχουν τέτοιες μικρές διαφορές. Υπάρχει μια αρμόδια ποδοσφαιρική αρχή που δίνει την έγκριση, την αδειόδοτηση δηλαδή, χρήσης του γηπέδου στην αρχή κάθε χρονιάς. Πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις μέσα στο γήπεδο.

Ο διαιτητής δεν είναι υποχρεωμένος να έχει στα χέρια του λέιζερ και ουσιαστικά θα χρησιμοποιήσει ότι υπάρχει στη διάθεσή του για να μετρήσει. Όταν ο διαιτητής μέτρησε και είδε πως υπάρχει κάποια βασιμότητα στην ένσταση, είναι υποχρεωμένος να απαντήσει εγγράφως. Η γηπεδούχος ομάδα που είναι υποχρεωμένη για την καταλληλότητα του γηπέδου, μπορεί στη συνέχεια να κάνει ένσταση επί των παρατηρήσεων και επί της ένστασης. Όταν το οριζόντιο δοκάρι είναι πιο κοντά από το έδαφος απ’ ότι προβλέπεται, πώς είναι δυνατόν να σκάβουμε τη γραμμή του τέρματος; Φεύγει το ένα στρώμα από το έδαφος, το χορτάρι δηλαδή και φαίνεται το χώμα. Δηλαδή μεγαλώνει η απόσταση κατά 2-3 πόντους».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σούπερ Λιγκ: Τελευταία Ενημέρωση