ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Παναθηναϊκός: Να πετύχει το καλύτερο δυνατό deal

Εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες στο γηπεδικό ζήτημα του συλλόγου

Δεκαετίες τώρα οι «πράσινοι» δεν έχουν επιλύσει το θέμα. Από το 1984, όταν μπήκε στην εξίσωση το ΟΑΚΑ, το ποδοσφαιρικό τμήμα άφησε το «Απ. Νικολαΐδης» και απλώς πηγαινοέρχεται. Υπέρογκα ποσά έχουν δοθεί όλα αυτά τα χρόνια στη διοίκηση του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου των Αθηνών.

Ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, από την πλευρά του, κρατούσε πολύ περισσότερο την επαφή με τη φυσική έδρα της ομάδας, αν και δεν ήταν λίγες οι φορές που φιλοξενήθηκε σε άλλα κλειστά και όχι στο «Παύλος & Θανάσης Γιαννακόπουλος».

Τώρα δίνεται η ευκαιρία για τους δύο αυτούς πόλους, ΠΑΕ και «μάνα του λόχου», να πορευθούν για τον επόμενο αιώνα χέρι-χέρι στις ίδιες εγκαταστάσεις.

Πολύ γενική, βέβαια, η παραπάνω πρόταση. Υπάρχουν ερωτήματα αναφορικά με τα τμήματα του Ερασιτέχνη και τη στέγασή τους. Υπάρχει η ΚΑΕ που έπεται στο όλο project για να κλείσει και ο τρίτος πόλος.

Υπάρχει και η λέξη «εμπιστοσύνη» στην εξίσωση. Θα καταβάλλει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός το συμφωνηθέν ετήσιο ποσό στον Ερασιτέχνη (μαζί με όλα τα ποσοστά) σε περίπτωση που εγκριθεί από τη Γ.Σ. το deal ή θα δημιουργούνται προβλήματα; Θετική διάθεση και… βλέπουμε.

Εβδομάδα εξελίξεων η τρέχουσα για το γηπεδικό ζήτημα και, μάλιστα, από διαφορετικά μέτωπα, μεταξύ των οποίων το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο ευρωπαϊκός θεσμός ενέκρινε τον κανονισμό για το Ταμείο Ανάκαμψης, το ελληνικό κράτος αναμένει προκαταβολή ύψους 2.100.000.000 ευρώ, συν άλλα 3.400.000.000 ως το τέλος του χρόνου.

Σύντομα αναμένεται να έχει ενεργοποιηθεί ο κανονισμός λειτουργίας και διοίκησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού, ενώ η οριστικοποίηση της τελικής πρότασης για τα έργα και τις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν με χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι από τα πρώτα που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου.

Ως γνωστόν από το ταμείο ανάκαμψης προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί ο Βοτανικός, επομένως πρόκειται περί είδησης που αφορά άμεσα στον Παναθηναϊκό.

Τον Μάιο αναμένεται η τελική έγκριση στα ευρωπαϊκά όργανα και, κατόπιν, στην ελληνική Βουλή, ώσπου αν όλα κυλήσουν κατ’ ευχήν, η χώρα να μπει σε φάση αναμονής για τα προαναφερθέντα ποσά.

Η υπόθεση δείχνει να έχει προχωρήσει αρκετά και προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχει, όμως, ένα μεγάλο «αλλά». Ο Παναθηναϊκός αποτελεί τον κορυφαίο ελληνικό σύλλογο βάσει τίτλων, στα καλά του χρόνια χαρακτηρίζεται δικαίως ως το μεγαλύτερο αθλητικό brand του τόπου, ενώ ο κόσμος του μπορεί να γεμίσει όχι έναν αλλά πολλούς Βοτανικούς. Και, βέβαια, κάνει ανταλλαγή με ένα γήπεδο που κοστολογείται άνω των 70.000.000 ευρώ από τον Δήμο. Θα πρέπει να διεκδικήσει (και να πάρει) το καλύτερο δυνατό από αυτό το deal. Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, Ερασιτέχνης. Ολα!

Είναι «χρυσή» ευκαιρία. Χρήζει βελτίωσης η συμφωνία, αλλά είναι «χρυσή» ευκαιρία. Μία γηπεδάρα που δύναται να απογειώσει ξανά τον σύλλογο. Να του δώσει την απαιτούμενη ώθηση για να επανέλθει στη φυσική του θέση. Να ομορφύνει και να «πρασινίσει» ένα… στοιχειωμένο μέρος.

Επαναπροσδιορισμός

«Τα έσοδα από κάθε μορφής εμπορικές δραστηριότητες του γηπέδου κατανέμονται μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Δήμου Αθηναίων κατά 65% και 35% αντιστοίχως. Ο λόγος αυτός συνομολογείται ότι, σε γενικές γραμμές, ανταποκρίνεται στην αξία συνεισφοράς των Μερών στο έργο κατασκευής κ.τ.λ. κ.τ.λ».

Αυτό αναφέρει το άρθρο 10 του MoU, όμως εσχάτως προέκυψε η πληροφόρηση ότι ο Παναθηναϊκός θα δίνει ενοίκιο 2.500.000 ευρώ επί 30 χρόνια ενοικίαση.

Προφανώς, στη διμερή ΠΑΕ-Δήμου, θα πρέπει να γίνει επαναπροσδιορισμός του Μνημονίου στη συνδυαστική διαχείριση δικαιωμάτων – εμπορικών χρήσεων.

Οι καιροί δε βοηθούν…

«Τα Συμβαλλόμενα Μέρη δηλώνουν ότι σε εκτέλεση του παρόντος και με την επιφύλαξη των ειδικότερα οριζομένων σε αυτό, θα συνάψουν τις επιμέρους διμερείς ή και πολυμερείς συμβάσεις μεταξύ τους ή με όσους έλκουν εξ αυτών δικαιώματα έως τις 30.3.2021».

Αυτό αναφέρει το άρθρο 12 του MoU, σε μία περίοδο που λόγω των περιορισμών τα περίπου 5.000 μέλη του Ερασιτέχνη δεν μπορούν να συγκεντρωθούν για τη Γενική Συνέλευση.

Υπενθυμίζεται ότι ως καταληκτική ημερομηνία για την υπογραφή των διμερών συμβάσεων της «μάνας του λόχου» με ΠΑΕ Παναθηναϊκός και Δήμο Αθηναίων είναι η 30ή Ιουνίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Τελευταία Ενημέρωση