ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έχει τύχη η Ελλάδα κόντρα στη Γαλλία;

Η Εθνική Ελλάδας προετοιμάζεται για το μεγάλο παιχνίδι στη Γαλλία

Tο sport-fm.gr αναλύει την ομάδα του Ντεσάν και προσπαθεί να απαντήσει στο μεγάλο ερώτημα: Μπορεί η Ελλάδα να πάρει κάτι από αυτό το ματς;

Μετά τη σπουδαία νίκη που πέτυχε κόντρα στη Ιρλανδία, η Εθνική ομάδα έκανε το 2/2 στην προκριματική φάση του Euro 2024 και πηγαίνει με ανεβασμένη ψυχολογία στο «Σταντ Ντε Φρανς», για να παίξει το δυσκολότερο παιχνίδι της την τελευταία διετία, κόντρα στη Γαλλία.

Φυσικά, οι «τρικολόρ» είναι μία από τις κορυφαίες ομάδες παγκοσμίως, διαθέτοντας αρκετούς παίκτες που θα πρωταγωνιστούν με τους συλλόγους τους τα επόμενα χρόνια, ενώ αν δεν ήταν ο Μέσι και ο Έμι Μαρτίνες, θα είχαν κατακτήσει και το Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη πριν από επτά μήνες στο Κατάρ.

Με αφορμή το δυσκολότερο -μέχρι το επόμενο- παιχνίδι της Εθνικής με τον Γκουστάβο Πογέτ στον πάγκο της, το sport-fm.gr αναλύει την ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν και προσπαθεί να απαντήσει στο μεγάλο ερώτημα: Μπορεί η Ελλάδα να πάρει κάτι από αυτό το ματς;

Αρχικά, πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο ερώτημα και όποια απάντηση δοθεί, μπορεί να αποδειχθεί εντελώς… άστοχη. Και αυτό γιατί η Ελλάδα δεν έχει παίξει ακόμη κάποιο τόσο απαιτητικό παιχνίδι υπό τις οδηγίες του Γκουστάβο Πογέτ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια τον τρόπο που θα προσεγγίσει ο Ουρουγουανός τεχνικός την αναμέτρηση.

Από την άλλη, με τη σεζόν να έχει φτάσει στο τέλος της, δεν μπορούν να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα ούτε για την εικόνα των Γάλλων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα μόλις τρία τέρματα που πέτυχαν κόντρα στο Γιβραλτάρ, την πιο αδύναμη ομάδα στην Ευρώπη, παρέα με Λιχτενστάιν και Σαν Μαρίνο. Συνήθως, τέτοιου είδους παιχνίδια περιέχουν ένα… τσουβάλι γκολ.

Ναι, οι «τρικολόρ» δημιούργησαν 31 τελικές προσπάθειες και έχασαν πέντε μεγάλες ευκαιρίες, αλλά ουσιαστικά σκόραραν -σε κανονική ροή αγώνα- μόλις μία φορά. Αυτή στο 3ο λεπτό με την κεφαλιά του Ζιρού. Τα άλλα δύο προήλθαν από εκτέλεση πέναλτι και αυτογκόλ. Φυσικά, η… μέτρια εμφάνισή τους στο εν λόγω παιχνίδι δεν λέει κάτι.

Γενικότερα, η Γαλλία του Ντιντιέ Ντισάν είναι μία εξαιρετική, αλλά και πολύ απρόβλεπτη ομάδα. Στο ένα παιχνίδι μπορεί να έχει αρκετά προβλήματα και στο επόμενο να πετάει… φωτιές. Παρ' όλα αυτά, ο ομοσπονδιακός τεχνικός φαίνεται να έχει βρει τη συνταγή της επιτυχίας, έχοντας κατακτήσει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και ένα Nations League, ενώ μετρά και από έναν χαμένο τελικό σε Euro και Μουντιάλ.

Γαλλία-Ελλάδα: Έχει τύχη αυτή η Εθνική;

Αδιαμφισβήτητα, είναι ένας πολύ πετυχημένος προπονητής με την εθνική ομάδα, ενώ έχει και τον δικό του ξεχωριστό τρόπο στην επιλογή των παικτών, αλλά και στο σύστημα που χρησιμοποιεί. Ο Ντεσάν δεν αλλάζει τους παίκτες του σαν τα… πουκάμισα και δεν τον ενδιαφέρει καθόλου αν παίζουν καλά με τον σύλλογο τους ή όχι. Έχει πίστη στο πλάνο του και τον τρόπο να παίρνει το 100% από τον καθένα ξεχωριστά. Αυτός ήταν και ο λόγος που επανέφερε τους Γάλλους στην κορυφή του κόσμου.

Όσον αφορά τον τρόπο παιχνιδιού του, συνήθως χρησιμοποιεί (σε ένα ασύμμετρο 4-3-3) στα δύο αμυντικά άκρα παίκτες που παίζουν και ως στόπερ, θέλοντας να εξασφαλίσει πως η ομάδα του θα έχει μία πολύ δυνατή ανασταλτική λειτουργία. Στον χώρο του κέντρου επιλέγει πάντα έναν εξαιρετικό χειριστή της μπάλας (με τον αδύναμο Γιβλαρτάρ προτίμησε τον Τσουαμενί), και έναν box-to-box μέσο με ένα «οχταροδεκάρι» να τον πλαισιώνουν. Αυτό το «οχταροδεκάρι» είναι πάντα ο Αντουάν Γκριζμάν, ο οποίος επί Ντεσάν είναι εκπληκτικός. Στα επιθετικά φτερά προτιμά πάντα δύο… σφεντόνες με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση (συνήθως Εμπαπέ και Κομάν) και στην επίθεση τον… αγέραστο Ολιβιέ Ζιρού, o οποίος είναι και ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της χώρας, με 54 γκολ, έχοντας ξεπεράσει «ιερά τέρατα» του παρελθόντος.

Στο κομμάτι της ανάπτυξης και της παραγωγής φάσεων, αυτό που κάνει και απρόβλεπτη την ομάδα του, είναι πως προσπαθεί να το πράξει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Πότε θα κάνει μία επέλαση ο Ερναντές από τα αριστερά, πότε ο Γκριζμάν θα πάρει την μπάλα στο επιθετικό τρίτο και θα ψάξει τελική πάσα ή σουτ, πότε θα την πάρει ο Εμπαπέ ή ο Κομάν και θα αναζητήσουν είτε συμπαίκτη, είτε κυρίως χώρο για τον εαυτό τους, προκειμένου να εκτελέσουν με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις.

Το ερώτημα, λοιπόν, για το αν έχει τύχη η Ελλάδα, είναι δύσκολο να απαντηθεί. Ας γίνει όμως μία… εμπειρική προσέγγιση. Προφανώς ο Γκουστάβο Πογέτ δεν θα χρησιμοποιήσει το πολύ επιθετικό 4-3-3 με τον Μάνταλο στο «8», όπως έχει κάνει στα περισσότερα παιχνίδια του μέχρι στιγμής. Αρχικά, θα πρέπει ο Μπάλντοκ (ή ο Ρότα) να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον Εμπαπέ. Πώς θα γίνει αυτό; Λογικά, ούτε ο ίδιος γνωρίζει, μιας και στην καλή του μέρα, ο Γάλλος δεν συγκρίνεται με κανέναν!

Από εκεί και πέρα, θα χρειαστεί να γεμίσει ο χώρος του άξονα για να μπλοκάρει την ανάπτυξη των «τρικολόρ» από τη μεσαία γραμμή. Γενικότερα, άπαντες θα πρέπει να βρεθούν σε εξαιρετική βραδιά. Και να αρχίσουν, επιτέλους, οι επιθετικοί να σκοράρουν. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό, καθώς αναμένεται να κάνουν ελάχιστες επαφές με την μπάλα και μετρημένες στο... ένα δάχτυλο του χεριού αυτές που θα κάνουν στην αντίπαλη περιοχή.

Κάτι ανάλογο είχαν κάνει και οι Δανοί τον Ιούνιο του 2022, όταν με δύο γκολ σε ισάριθμες τελικές του Κορνέλιους (ο οποίος αγωνίστηκε 30’ ως αλλαγή), «απέδρασαν» με το διπλό από το «Σταντ Ντε Φρανς» (1-2) και μάλιστα με ανατροπή.

Τελευταία ομάδα που νίκησε εκτός έδρας του Γάλλους ήταν η Κροατία λίγες ημέρες αργότερα (0-1), έχοντας, όμως, παίκτες στο κέντρο όπως οι Μόντριτς, Κόβασιτς και Μπρόζοβιτς. Γενικότερα, το Nations League 2022 ήταν πολύ κακό για την ομάδα του Ντεσάν, τερματίζοντας τρίτη, στο -7 από τη δεύτερη Δανία! Η ζημιά έγινε στα τέσσερα ματς του Ιουνίου, που οι «τρικολόρ» έμοιαζαν…σκασμένοι μετά από μία μακρά σεζόν, σημάδια τα οποία ίσως δείχνουν και τώρα. Αλλά, φυσικά, το παιχνίδι με το Γιβραλτάρ δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο.

Ακόμη, όταν μιλάμε για ποδόσφαιρο, μπορούν να συμβούν τα πάντα, κάτι που τα τελευταία χρόνια αποδεικνύεται περίτρανα σε κάθε διοργάνωση, ακόμη και στο κορυφαίο επίπεδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Βόρεια Μακεδονία της μίας τελικής, πέταξε εκτός Μουντιάλ την Ιταλία των 30, η οποία πριν λίγους μήνες είχε κατακτήσει το Euro.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα διαθέτει αρκετά ποιοτικούς παίκτες σε όλες τις γραμμές και είναι προφανές πως αν όλοι παίξουν στον βαθμό που μπορούν, θα έχει τύχη απέναντι σε κάθε αντίπαλο. Βέβαια, θα πρέπει και ο εκάστοτε αντίπαλος να μην βρεθεί και στην καλύτερη του ημέρα. Το μόνο σίγουρο είναι πως άπαντες θα μπουν και θα τα δώσουν όλα, προκειμένου να πάρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ας μην ξεχνάμε ότι και κόντρα στην Ισπανία τον Μάρτιο του 2021, κανείς δεν θα έδινε ελπίδες στο σύνολο του Φαν'τ Σχιπ, αλλά επέστρεψε με την ισοπαλία (1-1).

Στους τελευταίους προκριματικούς γύρους, οι Γάλλοι σπάνια πέτυχαν πολλά γκολ. Εξαίρεση αποτέλεσε το ματς κόντρα στον... ορισμό της απρόβλεπτης ομάδας, την Ολλανδία, που τη φιλοδώρησαν με τέσσερα γκολ τον περασμένο Μάρτιο. Θα πρέπει να υπάρξει πίστη στο πλάνο και από φόβο… τίποτα. Εξάλλου, είναι πολύ νωρίς ακόμη και η Εθνική δεν έχει τίποτα να χάσει. Οι απαντήσεις, το βράδυ της Δευτέρας, μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Sport-fm.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εθνική: Τελευταία Ενημέρωση